חפש מאמרים:
שלום אורח
23.12.2024
 
   
מאמרים בקטגוריות של:

   
 

סטיגמות ומחשבות על אנשים גדולים

מאת: רחל סטיקלרודיאטה ותזונה06/11/20121437 צפיות שתף בטוויטר |   שתף בפייסבוק

האישה השמנה והגבר השמן נחשבים לאנשים נחותים. בחברה ובתרבות המערבית אין מקום חברתי לאדם השמן במגוון תחומים. בייצוגו בתקשורת, היחס בבתי הספר, באפליה בגיוס לצה"ל, בשוק העבודה, בתעשיית האופנה ובשירות הציבורי והרפואי. כבוד האדם השמן וחירותו נפגעים או מופלים לרעה. חוסר סבלנות וסובלנות כלפי קבלת אדם, בהקשר למידות גופו. לאפליה זו השפעות פסיכולוגיות ורגשיות שליליות.

מייחסים לשמן תכונות שליליות, כטיפשות, כיעור, עצב, עצלות ומיעוט חברים, היעדר משמעת עצמית וכוח רצון ואופי חלש. האפליה מתבטאת בהתייחסות מילולית עולבת, הקנטה או שימוש בשמות פוגעניים, נידוי חברתי, התעלמות, ואפילו באלימות גופנית. אפליית שמנים מתבטאת במניעת יחס שווה במתן שירות, מניעת יחס שוויוני בקבלה, קידום והתפתחות אישית.

במהלך העשורים האחרונים הצטברו הוכחות מדעיות רבות המוכיחות שסטיגמה על רקע עודף משקל היא שכיחה במקומות עבודה, בהם עובדים עם עודף משקל סובלים מאפליה,  אינם מתקבלים לעבודה אך ורק בשל סיבה זו, וכאשר הם עובדים, הקידום שלהם איטי יותר בהשוואה לאנשים עם משקל תקין.

מעסיקים נוטים להעדיף ולתגמל בשכר נשים עובדות בעלות משקל ממוצע, בהשוואה לעובדות רזות מהרגיל או שמנות מהרגיל. אצל עובדים גברים כמעט ולא התקיימה אפליה כזו.

אפליה נגד שמנים קיימת גם בטיפול רפואי שוררות דעות קדומות כלפי בעלי משקל עודף הגורמות ליחס בלתי-הולם מצד מטפלים במרפאות ובבתי חולים. אימוץ הסטריאוטיפים השליליים בהקשר לאנשים עם עודף משקל, גורמים לכך שמתייחסים אליהם כאל עצלים, לא מצליחים, חסרי משמעת וריסון עצמי, ובעלי הפרעות נפשיות. כמו-כן הם מופלים בקבלת טיפול רפואי ומקבלים טיפול רפואי ברמה נמוכה יותר בהשוואה לאנשים עם משקל תקין במספר היבטים. ביחס מזלזל ומתנשא מצד הצוות המטפל, מחסור בעזרים רפואיים מתאימים לגודלם: כולל בגדי בית חולים, שאינם מותאמים לאנשים בעלי עודף משקל, שרוולי מד לחץ דם  קטנים מדי, מיטות בדיקה צרות מדי, ומאזניים שאינם מתאימים לאנשים עם עודף משקל קיצוני.

מחקרים אחרונים מראים שסטיגמה ואפליה על רקע עודף משקל מתרחשת גם בין אנשים שיש להם יחסים קרובים עם אותו אדם. הם סובלים מיחס לא הוגן ושונה מצד חברים או בני משפחה.

בגן ובבית הספר, ילדים שמנים זוכים ליחס שלילי כבר מגיל 3 , הכולל התנכלויות מצד חברים, לעג. ועד השפלה מצד מורים ודחייה בקבלה למוסדות אקדמיים.

גורמים מורכבים ומגוונים תורמים לסטיגמה של עודף משקל, והן קשורות לאמונות-מחשבות על שליטה. כאשר חוסר שליטה מקושרת לאופי חלש וחסר אחריות בהתמודדות עם יצרים ותשוקות. ביכולת התמדה בביצוע משימות גופניות, מחשבתיות והתנהגותיות. יחד עם זאת, נמצא יחס סלחני יותר כלפי בעיות פיזיולוגיות וגנטיות "מוצדקות" להשמנה: כחוסר איזון בלוטת התריס.

התפיסה התרבותית למודל הגוף המועדף הוא של גוף אנושי רזה וגבוה. בדומה בתקשורת: בטלוויזיה ובסרטים הדמויות המוצגות של שמנים הן שליליות, קומיות או נלעגות. אמצעי התקשורת "מקדשים" את  הרזון ומסייעים בהטמעת סטריאוטיפים שליליים כנגד אנשים עם עודף משקל: כעצלות, חוסר משמעת עצמית, העדר משיכה גופנית, טיפשים, מסתגרים ולא חברותיים. זאת, בניגוד לדמויות רזות שמוצגות באור חיובי כאנשים מושכים, נעימים, חברותיים וחכמים.

קיימת השפעה ניכרת של סטיגמות עודף משקל על הבריאות הנפשית ואיכות החיים הכוללת של אנשים שמנים. אם בסיכון מוגבר לדיכאון, הערכה עצמית נמוכה, חרדות, דימוי גוף לקוי, עד למחשבות אובדניות. לרוב מחשבות לצד רגשות האשם  עלולות להוביל את האדם השמן להתנהגות שלילית באכילה, בחוסר פעילות גופנית, בהימנעות לפנייה לטיפול רפואי ולהגברת ההשמנה.

אחת ממטרות מאמן ומנחה קבוצות לתזונה והרזיה היא להפחית את השפעת המאפיינים השלילים של הסטיגמה הקשורה בעודף משקל. מסיבות אלו ועוד דרכי הטיפול המומלצות הן בהתבוננות וחיזוק מתמיד של אישיותו ואופיו של המתאמן. תשומת לב לשפה חיובית, מעודדת ומעצימה, ללא הערות ביקורת או שיפוטיות. פיתוח רגישות לדאגות וחרדות, תוך התייחסות לצרכים הפיזיים והרגשיים שלו. החל מתהליך השקילה הצריך להתקיים בפרטיות, עם ציוד המותאם לגודלו של המטופל. הממשיך בתהליך שינוי מתמשך וקבוע באורח החיים: בהרגלי אכילה, פעילות גופנית סדירה ומדורגת על-פי יכולותיו. תוך הצבת יעדים מציאותיים לטווח הקצר והארוך יותר. הכול יחד יתרום להבנה כי כל שינוי גדול מתחיל בצעד קטן, וכל הצלחה מביאה את המטופל בעוד צעד נוסף למטרתו: בריאות ואיכות חיים גופנית ונפשית תוך שחרור מסטיגמות וסטריאוטיפים מגבילים ועויינים.

 





 
     
     
     
   
 
אודות כותב המאמר:
 
     
   
 

מאמרים נוספים מאת רחל סטיקלרו

מאת: רחל סטיקלרודיאטה ותזונה06/11/12963 צפיות
פעמים רבות קמת בבוקר ואמרת "ואוו, אני חייבת להפסיק עם ההרגל הזה"? הרגלים הם התנהגות שאנו חוזרים עליה שוב ושוב כחלק משגרת יומנו. הבעיה שחלק מהם מזיקים לנו, לעיתים אף עד מוות. הרגל מזיק אם הוא הופך למוגזם, עד כדי כך שההרגל שולט באדם, והופך להתמכרות.

מאת: רחל סטיקלרודיאטה ותזונה06/11/121011 צפיות
מיהו אדם טוב מיהו אדם רע? אני רוצה להאמין שהאדם טוב מטבעו, והשאיפה היא להיות טובים בכל דבר שאנו עושים בחיינו. ראיית האדם מהו טוב תלויה במערכת הערכים שבה גדל ופיתח לעצמו לאורך חייו. לאחד הטוב הוא לדאוג לעצמו ולגופו, ואצל האחר היא בלדאוג קודם כל לאחרים ואם בכלל אח"כ לעצמו. בראשנו קיימות שתי דמויות: שדון ומלאך.

מאת: רחל סטיקלרודיאטה ותזונה06/11/121022 צפיות
שינוי הרגלי האכילה זו מטרה מרכזית בתהליך שינוי אורח חיים לירידה במשקל. היא מיושמת כבר ממפגש ההיכרות, והעובדה שליאת לא חשה בכך, רק מדגישה את הקלות בה היא הצליחה ליצור שינוי בהרגלים מבלי משים. יש לזכור ששינוי בהרגלים לא תמיד מתבטא באופן מיידי במשקל, ולכן כל שינוי קטן כגדול נחשב להצלחה, במיוחד כאשר מודעים לו. ביקשתי מהקבוצה לתאר את משמעות המילה הרגל עבורם?

מאת: רחל סטיקלרודיאטה ותזונה06/11/12948 צפיות
ההבדל בין רזים טבעית לאלו שלא, הוא העיסוק המתמיד עם אוכל. רזים אוכלים כי הגוף שלהם מבקש אוכל, האכילה אצלם קשורה בהקשבה לגוף. הם יודעים באופן טבעי מתי הם רעבים כך שהגיע הזמן לאכול, ומתי הם שבעים. ההבנה הזו קשורה למודעות ל"סולם הרעב והשובע". משמעותו סולם מדורג מרעב קיצוני ועד שובע קיצוני.

מאת: רחל סטיקלרודיאטה ותזונה06/11/121011 צפיות
קיימות מספר סיבות עיקריות לאכילה רגשית: מתח, בדידות, שעמום, חסך, אירוע מהעבר. חיינו גדושים ברגעי מתח ולחץ, כאשר המחשבות על כל אחת מהסיבות, מובילות אותנו "כדרך המהפנט" אל המקרר או המזווה.

מאת: רחל סטיקלרודיאטה ותזונה06/11/121164 צפיות
בתהליכי אימון אישיים וקבוצתיים אני נעזרת בשיקוף ואבחון באמצעות שלושה גלגלים: גלגל ההשמנה, גלגל ההרזיה וגלגל החיים. ובסיום מציאת כל ההקשרים ביניהם. גלגל ההשמנה מייצג תהליכי-התנהגות בעבר ובהווה. גלגל ההרזיה המייצג תהליכי-התנהגות בעבר, בהווה ובעתיד. גלגל החיים מייצג את תחומי-החיים השונים.

מאת: רחל סטיקלרודיאטה ותזונה06/11/121120 צפיות
תחושת הוויתור לרוב מעוררת תסכול ומרירות, ואפרת בוחרת לא להתמודד עם רגשות אלו. הבעיה היא שרגשות ככעס, תחושת ערך עצמי נמוכה ודומים להם יעלו ויצופו זמן קצר לאחר אכילת העוגה. לשמחתי אפשר גם אחרת!

מאמרים נוספים בנושא דיאטה ותזונה

מאת: יעקב קובי עזראדיאטה ותזונה06/03/201671 צפיות
קובי עזרא ויטמין D כנגד זיהומים - ויטמינים. לאחר התפרצויות שפעת H1N1 בשנת 2009, המליצו בחום על כל עובדי הבריאות והחולים להיבדק ולטפל במחסור בוויטמין D כדי למנוע החמרה של דלקות בדרכי הנשימה. ויטמין D מפחית גם את ייצור הציטוקינים הפרו-דלקתיים, מה שעלול להפחית את הסיכון לסערת ציטוקין בזיהום H1N1.48

מאת: מאיה אהרונוביץדיאטה ותזונה27/10/192139 צפיות
טיפים מסדנת תזונה- כיצד להקפיד על תזונה בריאה בשעות העבודה

מאת: אסף סגלדיאטה ותזונה08/08/181826 צפיות
שורש מאקה הוא שורש מופלא הגדל בהרי האנדים. הוא מכיל את כל אבות המזון ומוגדר כמזון על. מחקרים מראים על סגולות רבות שיש לשורש בתחומים שונים. כיצד מאקה יכול לעזור לכם ולמה כדאי לכם לצרוך אותו.

מאת: דודישדיאטה ותזונה16/03/181437 צפיות
כיום כולנו יודעים שעודף משקל הוא לא בריא. אורח החיים העכשווי הביא לנו את שומן הטראנס, העבודות הסטאטיות וחוסר התזוזה שלנו לאורך היום

מאת: אסף סגלדיאטה ותזונה22/01/1811515 צפיות
מגנזיום הוא מינרל חשוב לתפקוד תקין של גוף האדם, מבדקים בישראל מצאו שהישראלים סובלים מחוסר חמור במגנזיום בערבות הרגלי השתייה בישראל. כיצד מגנזיום משפיע על הגוף והאם כדאי לי לצרוך אותו?

מאת: אסף סגלדיאטה ותזונה22/01/181697 צפיות
תבלין הכורכום הפופולרי משמש את התרבות ההודית כבר אלפי שנים בטיפול בבעיות בריאותיות שונות. מחקרים אחרונים על תבלין הכורכום השאירו את המומחים פעורי פה לנוכח היכולות האנטי דלקתיות שבחומר הפעיל בתבלין הכורכום - הכורכומין. כיצד הכורכומיו עובד וכיצד הוא יכול לסייע לטיפול בבעיות רפואיות שונות.

מאת: אסף סגלדיאטה ותזונה15/01/181684 צפיות
גרסיניה קמבוג'יה הוא להיט הרזיה שכבש את העולם בעקבות תכניתו של ד"ר אוז מתכנית הבריאות האמריקאית. כיצד גרסיניה קמבוג'יה יכול לסייע לכם לרדת במשקל?

 
 
 

כל הזכויות שמורות © 2008 ACADEMICS
השימוש באתר בכפוף ל תנאי השימוש  ומדיניות הפרטיות. התכנים באתר מופצים תחת רשיון קראייטיב קומונס - ייחוס-איסור יצירות נגזרות 3.0 Unported

christian louboutin replica