ביום חמישי בערב, שתי חברות: רינת ואפרת ישבו יחד כהרגלן במסעדה טובה ונהנו מארוחה משותפת. בסיום המנה העיקרית הן נאנחו ונשענו לאחור על כיסאן "הארוחה הייתה מעולה... אני מלאה.. הייתי כל-כך רעבה..." בעוד הן משתפות האחת את השנייה בתחושותיהן מתקרב אליהן המלצר ושואל כהרגלו "אפשר להציע לכן קינוח?" חיוך עלה פניהן, ורינת מיד הגיבה :"לא תודה אני מלאה!" אפרת חברתה, בעלת משקל עודף המתחילה "בכל יום ראשון דיאטה", וזוכרת היטב כי לפני הפגישה עם חברתה מדדה לפחות 5 זוגות מכנסיים, שהתקשו להיסגר, בחרה לעומתה להזמין עוגת שוקולד חמימה.
רינת הביטה באפרת ושאלה: "לא סיפרת בדרך כי את מתחילה דיאטה?" אפרת השיבה ללא היסוס: "אני מתחילה ביום ראשון, זה כל-כך טעים ואני לא רוצה לוותר". תחושת הוויתור לרוב מעוררת תסכול ומרירות, ואפרת בוחרת לא להתמודד עם רגשות אלו. הבעיה היא שרגשות ככעס, תחושת ערך עצמי נמוכה ודומים להם יעלו ויצופו זמן קצר לאחר אכילת העוגה.
לשמחתי אפשר גם אחרת! אם נחזור לרגע קט אחורה... הבחירה של אפרת:
האירוע: המלצר פונה ושואל: "אפשר להציע לכן קינוח?"
הפרשנות / המחשבות: "ביום ראשון אתחיל דיאטה... זה כל-כך טעים, אני לא רוצה לוותר!... למה רק אני לא יכולה?... מגיע לי... לא מספיק שהייתי עצובה בגלל המכנסיים..."
הרגשות שעלו בעקבות מחשבות אלו: תסכול, מרירות, קורבנות, כעס...
התגובה של אפרת: להזמין ולאכול את העוגה.
אפשר לבחור אחרת! עובדה ורינת בחרה אחרת:
האירוע: המלצר פונה ושואל: "אפשר להציע לכן קינוח?"
הפרשנות / המחשבות: "אני אתחרט על זה אחר כך... אני אתעורר בלילה עם צרבת.. עוגות לא עושות לי טוב... אני גם אכעס על עצמי אחר-כך... אני עלולה לעלות במשקל..."
הרגשות שעלו: שמחה, כוח, שליטה...
התגובה של רינת: "אני מוותרת, זה לא טוב לי מכל הבחינות!"
לאנשים שונים תגובות שונות באירועים זהים לחלוטין. נקודת השוני היא בפרשנות, שאלו המחשבות המסתובבות לנו בראש, והמשפיעות על הרגשות והתגובות בזמן האירוע.
מודל אפר"ת = א-אירוע, פ-פרשנות, ר-רגש, ת-תגובה.
מודל אפר"ת עוזר לנו בשלוש רמות: ברמה הפיזית-בהתנהגות, ברמה הנפשית-ברגשות, וברמה הרוחנית-במחשבות. גופנו, הוא הכלי של הנפש, המגיב לכל דבר אשר קורה לנו, והרגשות שלנו נחווים בצורה הבולטת ביותר על הפרשנות החדשה לכל אירוע בחיינו. במקרה זה עסקנו באכילה, ופרשנות חדשה תסייע לנו להגיב בצורה השקולה, הטובה והבריאה ביותר המשפיעה על מצב רוחנו והתנהגותנו. בהצלחה בבחירת המחשבה הנכונה לך!