הסודות מאחורי המדפים – פלפל אדום – אולי כמה דברים שלא ידעתם ?
יובל לובנשטיין
הפלפל האדום מרכז ובצדק את תשומת לב שלנו. ראשית הצבע שלו בולט ומרהיב, הוא בריא מאד, מזין ודל קלוריות.
הפלפל אשר מוצאו מיבשת אמריקה , ממקסיקו, הובאה לאירופה על ידי הספנים הספרדיים, אשר הביאו את תרמיליו היבשים והחילו להפיצו החל מהמאה ה- 16 באירופה, אשר נוהגת לצרוך אותו בכמות של כ- 650,000 טונות בשנה, עם מגמת גידול לאורך השנים.
הפלפל מכיל יותר מ- 90% מים, דל בפחמימות,ועשיר בוויטמינים A,C,B ,דל קלוריות רק 25 למאה גרם.
הפפריקה עשויה מפלפל אדום מתוק או חריף, יבש אשר נטחן.
פלפל אדום מכיל יותר וויטמין C מאשר ירקות ופירות אחרים.
כידוע וויטמין זה, אשר מסיס במים, אינו מיוצר על ידי גוף האדם ולכן יש צורך לקבל אותו מהמזון או כתוסף.
בפלפל אדום ישנה כמות C הגדולה פי 3 מאשר בתפוז ולכן אכילת חצי ממנו מספקת את מלוא ה-C הנדרש לגוף שלנו ליום.
חיי המדף של ירק זה היו קצרים באופן יחסי לשאר הירקות ושיעור הפחת שלו במחלקות הירקות ואף אצלנו בבית היה גבוה במיוחד, אולם לאחרונה נכנסו זנים משופרים, אשר להם יכולת להישאר גם זמן ממושך יותר, משהוא כמו 10 ימים עד שבועיים במקרר אצלנו בבית.
מחירו בשוק הוא גבוה יחסית ולעיתים גבוה מהמחיר אותו משלם הצרכן האירופי על סחורה מישראל. כמות הצריכה של הפלפלים בישראל מגיעה לכ- 65,000 טונות בשנה משהוא כמו 9 ק"ג לנפש בשנה.
בארץ מגדלים אותו כ- 500 חקלאים, את הפלפל על שטחים המגיעים ל- 28000 דונם אולם רק כ- 10-15% עוסקים ביצוא, אשר מצריך הקפדת יתר על דרישות גידול תוך תהליך שיטתי של ניקיון החלקה והתוצרת החקלאית.
יצוא הפלפל מהווה כ- רבע מסה"כ היצוא הכמותי של ירקות מישראל ומגיע לכ- 130 אלף טונות בשנה ומיוצא בעיקר לאירופה, שם הוא מצטרף למגדלים מקומיים בעיקר הולנדים וספרדים וליבוא ממרוקו, תורכיה ולאחרונה אף מרצועת עזה.
ישנם מספר רב של זני פלפל בצבעים שונים. הפלפל הירוק וצהוב הם פלפלים אשר בתהליך ההכלאה שלהם דאגו המטפחים לצבע הייחודי.
לפלפל האדום מיחסיים תועלות בריאות מיוחדות, ביחס לשאר הפלפלים גם בשל ריכוז גבוה של נוגדי חמצון, ויטמיןE , בטא קרוטין העשוי למנוע סרטן וכן בשל הימצאות לוטאין אשר מסייע לשמירה על בריאות העין.
יובל לובנשטיין, יועץ לחברות בתחום מוצרי צריכה.