בית המשפט לענייני משפחה בנצרת חייב הורי נפטר לעבור בדיקת רקמות לשם בדיקת אבהותו של הנפטר, וזאת למרות התנגדותם, לאחר שקבע כי טיעוני ההורים נגד ביצוע הבדיקה, נוגעים לטובתם שלהם ולא לזו של הקטין.
אמו של הקטין הינה יהודיה אשר לטענתה ניהלה עם המנוח, בן העדה הדרוזית, חיי זוגיות ושיתוף מלאים במשך כ- 5 שנים לפחות עד למועד פטירתו, וכי הקטין הינו פרי יחסי האישות שהיו ביניהם. המנוח נהרג בגיל 24 בתאונת דרכים קטלנית, וכשבעה חודשים לאחר מכן, נולד הילד.
בתביעה שהגיש הקטין באמצעות אימו, טענה האם כי המנוח היה הגבר היחיד עימו קיימה יחסי אישות, וכי רק ממנו יכלה היא להרות וללדת את התובע. לטענת הקטין, הוא בנו הביולוגי של המנוח, ולכן זכאי להנות מפיצוי בגין אבדן התמיכה העצום שנגרם לו, ורוצה להוכיח על ידי בדיקת רקמות שתבוצע להורי המנוח את אבהותו של המנוח.
הורי המנוח התנגדו לביצוע בדיקת רקמות מטעמים שונים, שבמרכזם טעמים שבמצפון ובאמונה דתית. לטענתם, ביצוע הבדיקה עלול להביא להשלכות "שליליות" הן על הקטין והן עליהם, בגלל שאם יתברר שהתובע הוא בנו של המנוח, הדבר יגרום לנידויים ולנידויו של הקטין על ידי החברה הדרוזית.
השופט סארי ג'יוסי קיבל את התביעה, והורה כאמור להורי המנוח לבצע בדיקת רקמות. נקבע, כי על פי החוק, ניתן כיום להורות על ביצוע בדיקה גנטית לקשרי משפחה גם בלא הסכמת הנבדק בהתקיים תנאי החוק, וכי גם מבחן טובת הקטין תומך בחיוב בבדיקת רקמות, שכן טובתו של כל ילד שידע מיהו אביו הביולוגי.
המקרה הנדון, כך נפסק, אינו נופל לגדרם של אחד מחריגי החוק, ולכן יש לבחון את טענותיהם של הורי המנוח, על מנת לקבוע אם הן מצדיקות הימנעות מביצוע הבדיקה. לעניין טענות ההורים, נקבע, כי ככל שמדובר בטיעון כי הדבר יפגע בהם שכן עלול להביא לנידויים, הרי שמדובר בטעמים זרים לתביעה, ומשכך לא מהווים טענה מספקת נגד לביצוע הבדיקה. לגופו של עניין אף נקבע כי לא הוכחה הטענה כי בעקבות הבדיקה יוטל על הורי המנוח חרם חברתי וכי הם ינודו.
"בכל הכבוד לרגשות הדתיים והמצפוניים של הנתבעים 1 ו- 2, ובכל הכבוד לאותו ציווי על פי הדין הדתי הדרוזי האוסר על הולדת ילד מחוץ למסגרת נישואין ומבן זוג שאינו מאותה עדה, וגם אם נקבל את טענות הנתבעים 1 ו- 2 בדבר אפשרות נידויים, הרי שאין בטיעון זה ובאינטרסים שבא להגן עליהם כדי לדחות מלפניהם את זכות התובע לבירור תביעתו עד תום..." טען השופט.
לעניין טענות הורי המנוח כי הבדיקה תפגע בקטין עצמו, נקבע כי למעשה גם טענות אלו נוגעות לטובתם של הורי המנוח ולא של הקטין, וגם בהנחה שהן נכונות, הרי שבכל מקרה, הדין הדרוזי אינו מכיר ולא יכיר בקטין עקב יהדותה של אימו והיוולדו מחוץ לנישואין.
לפיכך נקבע, כי לא הובא כל נימוק משכנע לפיו לקטין ייגרם נזק אם תבוצע בדיקת הרקמות, ואף להפך - הנזק שייגרם לו אם תידחה עתירתו, עולה עשרות מונים על כל נזק אחר שעלול להיגרם לזולתו. משכך, החליט בית המשפט על עריכת הבדיקה להורי המנוח.
בפסק דין תמצאו אינדקס מקצועות כולל שמאי, עורך דין, גרפולוג, חוקר פרטי, נוטריון, תמלול, פוליגרף ועוד.
שיווק באינטרנט