משרד הבריאות מחזיק בתקציב השלישי בגודלו במדינה והוא אחראי על נושא הבריאות בישראל, לרבות מערכת הבריאות, פעילות, רישוי מקצועות, אחריות על פיקוח פעילות קופות החולים, אכיפת חוק ביטוח בריאות ממלכתי ואחריות על מחקרים ונושאים נוספים. בהקשר של פונדקאות מפעיל משרד הבריאות את הועדה לאישור הסכמים לנשיאת עוברים. ועדה זו היא תוצאה של חוק משנת 1996 שבו הוסדר הנושא של פונדקאות בישראל. החוק עוסק בהסכם בין הורים מיועדים לבין אם נושאת ובהיבט המשפטי, המעשי, המוסרי, החברתי, הדתי והפסיכולוגי של פונדקאות.
לצורך יישום חוק הסכמים לנשיאת עוברים מינה שר הבריאות ועדה לאישור הסכמים לנשיאת עוברים. בראש הועדה עומדת כיום רופאה מומחית ברפואה פנימית, כאשר מלבדה היא מונה שבעה חברים בהם שני רופאים בעלי תואר מומחה ביילוד וגינקולוגיה, פסיכולוג קליני, עובדת סוציאלית, נציג ציבור בעל הכשרה במשפטים ואיש דת הנבחר לפי דתם של הצדדים המעורבים בהסכם. חוק הסכמים לנשיאת עוברים חל על תושבי ישראל, איש ואישה שהם בני זוג וכל עוד האישה היא בגיל הפוריות אך אינה יכולה להתעבר, לשאת הריון או לחילופין כאשר ישנו סיכוי שההריון יסכן באופן משמעותי את בריאותה וחייה. הורים מיועדים המקפידים על החוק ועורכים הסכם לנשיאת עוברים מול אם מיועדת נדרשים לפנות אל הועדה לאישור הסכמים לנשיאת עוברים על מנת לאשר אותו.
כיצד מקבלים את השירות ומהם התנאים?
שירות אישור הסכם לנשיאת עוברים ניתן לקבל באמצעות פניה לוועדה. הפנייה יכולה להתבצע על בסיס משלוח דואר, דואר אלקטרוני, פקס או שיחת טלפון. לצורך הגשת הבקשה יש למלא את כל המסמכים הנדרשים כפי שמפורטים באתר משרד הבריאות.
בני זוג או אם נושאת המעוניינים בייעוץ מוזמנים לפנות אל עורך דין הבקיא בתחום או לפנות לפורום פונדקאות וכך לתרום לקיצור התהליכים. את המסמכים יש להעביר בדואר וישירות אל האחראית הארצית לנושא חוק ההסכמים לנשיאת עוברים – פונדקאות. מומלץ לקרוא היטב את המידע הכללי לגבי התהליך ולהבין את כל החוקים הנלווים עוד טרם מילוי הטפסים והבקשות.