"חוק הנוטריונים, תשל"ו-1976" מפרט מהם תפקידי הנוטריון ומונה שירותים נוטריוניים ייחודיים. החוק קובע כי רישיון נוטריון יכול להינתן רק על ידי ועדת הממונה על ידי שר המשפטים. הועדה מונה 7 גורמים ובה שניים מטעם לשכת עורכי הדין, משפטן עובד מדינה המשמש בתור יושב ראש, שני חברים לפחות שהם נציגי ציבור וחבר אחד לפחות שהוא נוטריון. בהינתן ההרכב הזה יכולה הועדה לבחון את בקשתו של עורך דין לקבלת רישיון נוטריון. שירותים נוטריוניים ניתנים רק על ידי עורך דין העומד בתנאי הסף: אזרחות ישראלית או תושב קבע בישראל, חברות בלשכת עורכי הדין, ניסיון של 10 שנים לפחות בעיסוק במקצוע ומתוכן חמש וחצי שנים לפחות בישראל, היעדר הרשעות פליליות שיש עמן קלון בישראל או מחוצה לה.
ועדת הרישיונות רשאית להתנות רישיון נוטריון בהשתתפות בהשתלמות קצרה. מתכונת ההשתלמות נקבעת על ידי הועדה ומטרתה לחשוף את עורך הדין לסוגיות שונות בעבודת הנוטריון. המשתתף נושא בעלות השתתפותו בהשתלמות בצורה חלקית או מלאה, לפי קביעת הועדה. בנוסף, בטרם מתחיל נוטריון לספק שירותים עליו לחתום את שמו בפנקס הנוטריונים המנוהל בפיקוח משרד המשפטים. עליו גם למסור דוגמא של חתימתו ושל חותמו בדרך שנקבעה בתקנות ולשלם את האגרה. נוטריון שלא משלם אגרה שנתית למשך חמש שנים יגרור את הפקעת הרישיון.
סמכויות הנוטריון לפי החוק
בסעיף 7 של חוק הנוטריונים מפורטים כל תפקידי הנוטריון. נוטריון מוסמך לאמת חתימה על מסמך ולאשר שהחתום על מסמך בשם זולתו אכן היה מוסמך לכך. נוטריון גם מוסמך לאשר את נכונותו של העתק מסמך ואת נכונותו של תרגום מסמך. מעבר לכך, הנוטריון מוסמך בסעיף 7 לחוק הנוטריונים לקבל ולאשר תצהיר והצהרה אחרת. הוא מוסמך לאשר שאדם פלוני חי ולאשר את נכונותה של רשימת מצאי. שירותים נוטריוניים אחרים המופיעים בסעיף 7 לחוק הנוטריונים הם עריכת העדה של מסמך סחיר ועשיית כל פעולה דרושה או מותרת על פי דין, לרבות דין של מדינת חוץ. נוטריון מוסמך בסעיף 7 להשתמש בסמכות של נוטריון ציבורי ולאמת הסכם ממון בין בני זוג טרם נישואיהם.
בסעיף 10 מתייחס החוק לדרכים ולתנאים השונים עבור מתן שירותים נוטריוניים. ראשית, החוק אוסר על נוטריון להשתמש בסמכויותיו בעניין של עצמו, של קרובו, של שותפו, של עובדו או של תאגיד שהוא בשליטתו. קרוב נחשב מבחינת החוק לבן זוג, הורה, הורה הורה, הורה בן זוג, צאצא, צאצא בן זוג ובני זוגם של כל אחד מאלה. בנוסף, קרוב משפחה הוא אח או אחות ובני זוגם. שנית, החוק קובע כי נוטריון לא יאמת חתימתו של אדם על מסמך אלא אם החותם עומד בפניו, זוהה וחתם בפניו על המסמך. הנחיות אחרות מסבירות כיצד ניתנים שירותים נוטריוניים מהסוג של אישור העתק, אישור נכונות של רשימת מצאי, אישור שאדם זכאי לחתום בשל זולתו, אישור תרגום, אישור חיים ואי ביול. לפי החוק שר המשפטים רשאי לקבוע תקנות נוספות לגבי יישום סמכויות הנוטריון.
תוצאות פעולה נוטריונית וכללי אתיקה
פרק ד' בחוק הנוטריונים וסעיפים 19-20 מונים את התוצאות של פעולה נוטריונית. לפי הפרק הזה, אישורו של נוטריון מהווה ראיה מספקת בהליך משפטי – ללא צורך בראיה נוספת. הפרק גם מסביר כי ייפוי כוח כללי וייפוי כוח לביצוע עסקאות מקרקעין מקבלים תוקף רק אם נוטריון ערך אותם ואימת את החתימות על גביהם. לבסוף, בפרק ה' מונה החוק את כללי האתיקה של נוטריונים.