הסדר פשרה עשוי להיות אופציה טובה עבור ניזוקים המעוניינים להגיש תביעת רשלנות רפואית בלידה. יחד עם זאת, המשמעות של הסדר פשרה היא הפנמה של חברת הביטוח והמוסד הרפואי בכך שקיימת עילה להגשת תביעה. במילים אחרות, חברת ביטוח ומוסד רפואי לא ירצו לחתום על הסדר פשרה בתביעות חסרות סיכוי. מכאן עולה הדילמה איתה צריכים הניזוקים להתמודד. הדרך הנכונה לקבל החלטה היא להתייעץ עם עורך דין ולהבין את היתרונות והחסרונות של הסדר פשרה.
בניגוד לתחומים אחרים ולסעיפים שונים בדיני נזיקין, רשלנות רפואית בלידה מאפשרת קבלת פיצוי גם כאשר למזיק לא הייתה אפשרות לפגוע. מטרת הפיצוי היא לעזור לניזוקים להתמודד עם עוגמת הנפש ועם ההוצאות הרפואיות על הנזקים שלהם גורמת רשלנות רפואית בלידה. בכל הסדר פשרה אמור הסעד הכספי לקבל ביטוי הולם. הסדר שאינו ממלא אחר האינטרסים של הניזוק ובני המשפחה לא ראוי לחתימה. על הסדר כזה עדיף לוותר ולהמשיך להגיש את התביעה לבית המשפט.
איך מוכיחים רשלנות רפואית בלידה?
מלבד השיקול הכלכלי והפיצוי הכספי, ניזוק המתלבט לגבי הסדר פשרה צריך לדעת איך בכלל מוכיחים רשלנות רפואית בלידה. עוולת הרשלנות כוללת שלושה יסודות שדורשים הוכחה ברורה בבית המשפט. היסודות הם חובת הזהירות, התרשלות וגרימת נזק. חובת הזהירות נבחנת לפי תנאים מצטברים שהם חובת זהירות מושגית וחובת זהירות קונקרטית. היות ויחסי רופא-מטופל נחשבים לתחום בהם קיימת בבירור חובת זהירות מושגית, הקושי העיקרי הוא הוכחת חובת הזהירות הקונרקטית. את חובת הזהירות הזו בודקים על פי מבחן הציפיות.
מבחינת התרשלות, אפשר להגיע להסדר פשרה אם קיים חשש מפני חוסר יכולת להוכיח מעל לכל ספק סביר שהתנהגות הרופא חרגה מהסטנדרט המצופה. מסקנה בהקשר הזה מתקבלת תוך שימוש במבחן הרופא הסביר. הסטנדרט הראוי גם נעזר במבחן הפרקטיקה המקובלת אותו מפעיל בית המשפט. בנוסף, בתביעות רשלנות רפואית בלידה התנהגותו של הרופא אינה נבחנת באופן כללי אלא באופן ספציפי בלבד. טענה של הרופא לפיה הרשלנות הייתה מעידה חד פעמית ולכן ניתן להתייחס אליה כ"טעות" אינה מהווה הגנה קבילה.
הוכחת רשלנות רפואית בלידה גם דורשת התייחסות למרכיב גרימת הנזק. גם בהסדר פשרה וגם בדיון בבית המשפט צריכים התובעים להוכיח קשר סיבתי בין התנהגות המזיק לבין אותו הנזק. מהותו של הקשר הסיבתי היא היכולת לייחס אחריות לנתבע בשל הנזק שנגרם לאם, לעובר או לילוד. הקשר הסיבתי בעולם הרפואה מעלה שאלות קשות, המהוות חלק מכל הסדר פשרה או התנהלות בין מזיק וניזוק.
בדיקת האטרקטיביות של הסדר הפשרה
הצעה אטרקטיבית, המביאה לידי ביטוי את כל האינטרסים של הלקוח וגם מספקת לו סעד כספי גבוה, עשויה להיות רלוונטית ולהחליף את הצורך בהתנהלות בין כתלי בית המשפט. את בדיקת האטרקטיביות של הסדר הפשרה יש לבצע תוך התייעצות עם עורך דין. חשוב להביא בחשבון את העלויות של הגשת תביעת רשלנות רפואית בלידה, להתרשם מפסקי דין תקדימיים ולערב כמה שיותר אנשי מקצוע עם ניסיון מעשי. מצד אחד אין סיבה לוותר באופן אוטומטי על חתימה על הסדר פשרה, אך מצד שני אף תביעה אינה מבטיחה הצלחה.
הדילמה לגבי חתימה על הסדר פשרה רלוונטית במאות אלפי תיקים הקשורים לדיני נזיקין. בסופו של דבר, הכל תלוי בפרטי הרשלנות ובנסיבות. אם עורך הדין חושב שיש סיכוי טוב לסיים את התביעה ולהשיג את הפיצוי הנדרש על ידי הלקוח, עדיף לוותר על הפשרה ולקחת את הסיכון.