מערכת המשפט הישראלית מורכבת משלוש ערכאות: בית המשפט העליון, בתי המשפט המחוזיים ובתי משפט שלום. לצד אלו ישנן מספר ערכאות מקבילות: בית המשפט לעניינים מנהליים, בתי משפט למשפחה, בית משפט לתביעות קטנות, בית משפט לעניינים מקומיים ועוד. מורכבות מערכת המשפט ותחומי הסמכויות השונים של כל ערכאה מחייבת עורכי דין להתמקצע בתחומי משפט מסוימים, בכדי שיוכלו לספק ללקוחותיהם שירות מקצועי מתוך היכרות התחום באופן מעמיק על כל רבדיו. תחומי ההתמחות השונים של עורכי דין מחולקים לענפים כגון משפט פלילי, משפט מסחרי, דיני משפחה, דיני נזיקין, דיני עבודה, דיני תעבורה וכו'.
אדם הזקוק לשירותי עורך דין צריך להבין ראשית להבין מהו התחום בו הוא זקוק לייעוץ ו/או ייצוג משפטי. בהקשר של רשלנות רפואית ישנה אי בהירות לעיתים באשר להבדל בין עורך דין רשלנות רפואית ובין עורך דין נזקי גוף. הסברה כי מדובר בתחום התמחות זהה אינה נכונה. למעשה, רשלנות רפואית הינה תחום ייחודי ואחד מן התחומים הנכללים בדיני נזיקין.
הענף של דיני נזיקין עוסק בנזקים שנגרמים לגוף או לרכוש, בגינם האדם שניזוק יכול להגיש תביעת פיצויים נגד האדם או הארגון שגרם לו נזק אם במכוון, עקב רשלנות, חוסר זהירות וכו'. תביעות מסוג זה מוגשות במקרים של תאונות דרכים, תאונות עבודה, רשלנות רפואית, תאונות אישיות ועוד.
אם כן, עורך דין נזקי גוף אינו בהכרח מתמחה בתחום של רשלנות רפואית. לא כל עורך דין נזקי גוף יהיה בעל הידע והניסיון הנדרשים לניהול מוצלח של תביעות רשלנות רפואית. אדם אשר חושד כי הנזק שנגרם לו או לאחד מבני משפחתו נגרם עקב רשלנות מצד הצוות הרפואי ו/או קופת החולים, בית החולים וכדומה, צריך לפנות למשרד עורך דין רשלנות רפואית בכדי לקבל ייעוץ, ליווי וייצוג משפטי ראויים ומקצועיים.
התחום של רשלנות רפואית הינו מורכב ביותר ומצריך ידע הן בתחום המשפט והן בתחום הרפואה. ללא ייצוג של בעל מקצוע המתמחה בתחום ספציפי זה, הסיכויים לקבלת פיצוי הינן קטנים ביותר. חשוב להבין כי לא כל פגיעה או נזק שקרו במהלך טיפול רפואי או לאחריו הינם מוגדרים כרשלנות רפואית, והוכחת רשלנות אינה משימה פשוטה. בכדי שבית המשפט יקבע רשלנות רפואית ויפסוק פיצויים לטובת הצד התובע עליו להשתכנע כי:
• הצוות הרפואי התנהל באופן לא תקין
• הצד התובע אכן ניזוק
• ישנו קשר סיבתי ברור בין ההתנהלות הלקויה של הצוות הרפואי והנזק שנגרם למטופל
זהו תפקידו של עורך דין רשלנות רפואית להוכיח נקודות אלו, וכן לפרט בפני בית המפשט את היקף הנזק שנגרם לתובע, הן מבחינה פיזית והן פיננסית, והצרכים שיזדקק להם בעתיד לאורך חייו. על סמך פרטים אלו בית המשפט יקבע את גובה הפיצויים.
מתי יש לפנות לעורך דין רשלנות רפואית?
מומלץ מאד שלא לבצע כל פעולה ללא התייעצות ראשית עם עורך דין רשלנות רפואית, שכן פעולות שונות בכללן פנייה לגורם הרפואי או למשרד הבריאות עלולות לפגוע בסיכויים של תביעת הפיצויים. לדוגמא, ללא בקיאות משפטית או רפואית, הנפגע עלול להציג את השתלשלות העניינים ו/או הנזקים שנגרמו לו והיקפם באופן לא נכון או לא מדויק. פנייתו יכולה להיות מוצגת מאוחר יותר בבית המשפט על ידי הנתבעים ככלי להוכחת טיעוניהם. דבר נוסף ממנו יש להיזהר הוא מענה לשאלות של חוקרי חברות ביטוח או שיתוף אנשים זרים בפרטים לגבי נזקיהם, שכן במקרים מסוימים החוקרים יפנו לאדם תחת זהות בדויה.
ייעוץ וליווי של עורך דין רשלנות רפואית יבטיח כי כל פניה או אינטראקציה עם גורם הקשור למקרה הרפואי יבוצעו באופן שיחזק את סיכויי התביעה ולא יפגעו בהם. זאת ועוד, עורך דין המתמחה בתחום של רשלנות רפואית ידע לבקש את המסמכים הנדרשים וחוות דעת של אנשי מקצוע אשר יתמכו בתביעה. בעוד היעדר מסמכי רישום רפואיים מסוימים עלולים להיתפס על ידי אדם שאינו בקיא בתחום כחיסרון, לרוב מצב כזה יהווה יתרון עבור התביעה ויחזק אותה.
בעזרת עורך דין מנוסה בתחום רשלנות רפואית תוכלו לתבוע פיצויים ראויים, לסמוך על ייעוץ מקצועי ולהגיע ביחד איתו למסקנות רבות כגון :
האם קיים צורך בהגשת תביעת פיצויים עצמה – ידועים מקרים רבים כאשר נגרם נזק למטופל אך התביעה לא התקבלה. כדי לקבוע בודאות האם יש עילה לתביעה, יש לפנות לעורך דין אשר בקיא ברשלנות רפאית ובמקרים רבים בגינם ניתן להגיש תביעה.
במקרים מסוימים לאחר רשלנות בניתוח הסיכוי לזכות בתביעה או לפחות לצאת מורווח כספית אינם גבוהים. פעמים רבות העלויות הכרוכות בניהול תביעת רשלנות רפואית אינן כדאיות עבור הצד התובע ואז גם אם התביעה תתקבל, רווח יהיה נמוך מהעלות ניהול התיק עצמו.
עורך דין מנוסה יודע מהם הצעדים אשר יש צורך לבצע בשלבים שונים של תביעה , ניהול תיק עצמו וזאת בכדי שיהיה ניתן להעריך את היקף הנזק שנגרם לנפגע, חומרתו ואופיו והגדרת אחוזי נכות אם ישנו צורך, וכן לתמוך בטענות להתנהלות לקויה של הגורם הרפואי והסיבתיות שבינה לבין הנזקים שנגרמו לתובע.
מועד הגשת התביעה –עד שבע שנים ממועד הטיפול במהלכו או לאחריו נגרם הנזק או שבע שנים מן היום בו התגלה הנזק.
ישנם מקרים חריגים בהם תקופה זו מוגדרת מעבר ל 7 שנים אך יש צורך להתייעץ עם עורך דין בנושאים אלו.
כיצד לבחור עורך דין רשלנות רפואית?
עורכי דין רבים מציעים פעמים רבות פגישות התייעצות ראשונית חינם, במהלכה תוכלו לספר על המקרה, לשאול שאלות ולקבל מושג טוב יותר לגבי הסיכוי כי מדובר במקרה של רשלנות רפואית, במה כרוכים ההליכים המשפטיים בתביעת רשלנות רפואית ועוד.
כדי לבחור בין עורכי דין חשוב לברר ולשאול אותו שאלות לגבי תחומי התמחותו וניסיונו בתחום של רשלנות רפואית, תיקים קודמים שלו בתחום הזה בהם טיפל והצליח בתביעה. במהלך הפגישה תוכלו גם לשאול לגבי אופן ההתקשרות עמו במידה ותרצו כי ייצג אתכם.
פגישה ראשונית זו תוכל לעזור לכם להבין האם עורך דין זה יוכל לתת לכם לייצג אתכם באופן מקצועי אשר יביא לתוצאות הטובות ביותר עבורכם. חשוב לבחור בעורך דין בעל וותק וניסיון רב בתחום של רשלנות רפואית, שכן הידע הרב שצבר וההיכרות עם דקויות משפטיות, מקרים ותקדימים שונים יכולים להיות בעלי משקל להצלחת התביעה וקבלת פיצוי מירבי.
חשוב גם לציין שחוץ מניסיון של עורך הדין וניסיונו בתחום הרשלנות רפואית, חשוב לא פחות למצוא חיבור ואינטראקציה עמו. ללא ספק תרצו לבחור בעורך דין אשר תחושו בנוח עמו, כך שתרגישו בנוח איתו ותנו בו אמון מלא עד לסיום המשפט וקבלת פסק הדין.