רשלנות רפואית- ההגדרה החוקתית
רשלנות רפואית המתייחסת למגוון רחב של מקרים בהם נגרם נזק גופני או נפשי למטופל עקב סטייה מרמת הזהירות הנדרשת במהלך קבלת שירות רפואי כזה או אחר, היא למעשה תחום משפטי המבוסס על ההגדרה הכללית של עלוות הרשלנות כפי שהיא מופיעה בסעיפים 35 ו-36 לפקודת הנזיקין. בהתאם לכך, תביעות רשלנות רפואיות מוגשות אך ורק במסגרת תביעות אזרחיות בהתאם לדיני הנזיקין המונהגים במדינת ישראל.
הסיבות בגינן ניתן להגיש תביעת רשלנות רפואית
הגשת תביעת רשלנות רפואית לצורך קבלת פיצוי כספי בגין הנזק הגופני או הנפשי אשר נגרם לאדם מסוים עקב שירות רפואי רשלני אותו הוא קיבל, מתאפשרת אך ורק במקרים בהם ניתן להוכיח קשר סיבתי בין מאפייני הרשלנות לבין הנזק הגופני או הנפשי הנגרם למטופל. ברוב המקרים, אנשים החווים נזק גופני או נפשי כתוצאה מרשלנות רפואית, נדרשים להציג חוות דעת רפואיות המאששות את החשדות לכך שקיים קשר סיבתי בין השירות הרפואי אותו הם קיבלו לבין מידתיות הנזק ממנו הם סובלים.
רשלנות רפואית עלולה להוביל לתוצאות הרות גורל עבור המטופל כגון נכות או חלילה מוות, ובחלק גדול מהמקרים, הרשלנות הרפואית מובילה לנזק בלתי הפיך הגורם לסבל, כאב ואף לעוגמת נפש בקרב המטופל. ישנם מקרים בהם הנזק הרפואי מוביל לאובדן כושר העבודה, ובכל אחד מהמצבים המתוארים לעיל, עומדת לרשות האדם החווה סוג של רשלנות רפואית, האפשרות לפיצוי כספי חד פעמי או קבוע באמצעות קבלת קצבה חודשית.
במדינת ישראל מוגשות מדי שנה מאות תביעות בגין רשלנות רפואיות, כאשר בין יתר תחומי הרשלנות הנפוצים ביותר נמצאות תביעות רשלנות בתחום הניתוחים הפלסטיים, רשלנות רפואית בכל הנוגע למעקב אחר ההיריון, רשלנות רפואית במהלך הלידה, רשלנות רפואית כתוצאה ממתן תרופות שגויות או מינוני תרופה שגויים ורשלנות הנובעת כתוצאה מאבחון לקוי של מחלות קשות.