רשלנות רפואית בהריון במובן המוכר לנו כיום לא היתה נפוצה כל כך בעבר הלא כל כך רחוק,
בעיקר משום שעד מהלך המאה הקודמת הרפואה המערבית כולא היתה פרימיטיבית במושגיה כיום, ורפואת הריון משמעותית החלה להתפתח עקב בצד אגודל רק בעשרות השנים האחרונות. לא מתקיימת רשלנות רפואית במהלך הריון כשעדין לא מוכרת רפואת הריון, כזו שתדאג בדרכים וצורות שונות לעובר המתגבש ולתקינותו, כמו ובעיקר גם לבריאות האם.
מהי רשלנות רפואית במהלך הריון
התוצאה האפשרית מרשלנות שכזו נעה בסקאלה רחבה שראשיתה במום קל לילד, לאורכה קיימות פגיעות מפגיעות שונות ומומים קשים לולד ולעתים גם לאם, וכלה במוות של מי מהם – האם, התינוק או שניהם. כיום מוגשות בעולם המערבי ובישראל בפרט תביעות רבות לבית המשפט בגין רשלנות רפואית במהלך הריון, וברוב השימוש הכוונה בצרוף רשלנות רפואית במהלך הריון הוא ברשלנות כלפי הוולד, כאשר ניתן היה לזהות מומים שונים במהלך שלבים שונים בהריון, לבצע בהתאם לצורך ולרצון ההורים הפסקת הריון – ולהמנע עבורו ועבור הוריו מחיים רצופים סבל וכאב. יש בכך גם התחשבות בקהילה – בחברה התומכת והמממנת.
סוגים שונים והמנעויות אפשריות מפני רשלנות רפואית במהלך הריון
מוכרות כיום תסמונות רבות שניתן לזהות ולנטר במהלך ההריון, מעבר לבדיקות האולטרה-סאונד והדופק המוכרות: התסמונת המוכרת, ושכיחה יחסית, היא כמובן תסמונת-הדאון. התסמונת ניתנת לזהוי בבדיקות שונות: בדיקת שקיפות עורפית, בדיקת סיסי שליה, דיקור מי שפיר, ועוד. פיגור שכלי ושיתוק מוחין מעורבים לעתים קרובות דוקא על-רקע בעיות ומצוקות בלידה עצמה, אך גם ללקויים גנטיים במהלך ההריון וכמובן להתנהגות אסורה כגון עישון וצריכת אלכוהול מופרזת ובזמנים קריטיים – עשויה להיות השפעה.
חלק ארי נוסף המעורב בתביעות רשלנות רפואית בהריון קשור במחלות גנטיות – שמקורן בפגמים גנטיים אצל אחד מההורים או בצרוף בינהם: סיסטיק פירבוזיס, טייזקס, גושה, עיוורון, תסמונת ה-X השביר, ועוד. כיום מזוהות עשרות רבות של מחלות, לרובן ניתן להבדק בייעוץ גנטי במסגרת בדיקות סקר גנטיות.