התחום של רשלנות רפואית נכלל בדיני נזיקין. מטופל אשר נפגע עקב רשלנות רפואית, צריך להגיש את תביעתו כלפי מי שהזיק לו או התרשל כלפיו. לרוב, הצד הנפגע אינו בעל רקע משפטי או רפואי בכדי להבין את מי עליו לתבוע במקרה שלו - האם עליו לתבוע את הרופא שטיפל בו, מספר אנשי צוות רפואי, קופת החולים או בית החולים בהם טופל וכו'.
זאת ועוד, ישנם מקרי רשלנות רפואית שנסיבות המקרה מכתיבות תביעה של מספר גורמים. לדוגמא, ישנם מקרים בהם אדם קיבל טיפול רפואי מרופא המשפחה בקופת חולים ואח"כ בבית חולים ובשני השלבים של הטיפול היתה רשלנות באבחון המחלה. במקרים אחרים, מדובר הליכים אשר נערכים תחת הרדמה, והמטופל אשר נפגע אינו יכול לדעת מי בדיוק התרשל בתפקידו.
לכן, תביעות רשלנות רפואית רבות מוגשות הן נגד הרופא המטפל והן נגד המוסד הרפואי בו טופל הנפגע. תביעות אחרות מוגשות נגד המוסד הרפואי בלבד. הזכות לתבוע את המוסד הרפואי נובעת מן האחריות שיש לו על העבודה של אנשי הצוות הרפואי שבו, המכונה 'אחריות שילוחית'. כך האדם הנפגע יכול לקבל פיצוי על הנזקים שנגרמו לו מבלי שיצטרך להוכיח מי בדיוק מאנשי הצוות גרם להם.
להלן מספר גורמים רפואיים אשר תביעות רשלנות רפואית יכולות להיות מוגשות נגדם:
· תביעה נגד הרופא המטפל – תביעות מסוג זה יוגשו במידה וניתן להוכיח כי הרשלנות הינה של רופא או איש צוות רפואי ספציפי. אין הדבר סותר הגשת התביעה גם נגד גורם מטפל אחר או מוסד רפואי.
· תביעות רשלנות רפואית נגד קופות חולים – תביעות מסוג זה יוגשו לדוגמא במקרים של קבלת טיפול רשלני על ידי רופא המשפחה או האחות, או על ידי רופא מקצועי במרפאה ייעודית השייכת לקופת החולים. כאמור, תביעות כאלו יוגשו גם במקרים של רשלנות רפואית שהתרחשה בבית חולים בבעלות קופת חולים.
· תביעות רשלנות רפואית נגד מדינת ישראל – כאמור תביעות אלו מוגשות כאשר רשלנות רפואית התרחשה בבית חולים ממשלתי. כמו כן, תביעות רשלנות נגד המדינה מוגשות על רקע טיפול במסגרת טיפות חלב, אשר גם אותן מפעיל משרד הבריאות בחלק מהמקרים.
· תביעות רשלנות רפואית נגד בתי חולים או מוסד רפואי אחר – תביעות נגד בית החולים יוגשו באם מדובר באירוע אשר התרחש בבית חולים פרטי. כאמור, במידה ובית החולים הינו בבעלות קופת חולים, התביעה תוגש נגדה, ובמידה ומדובר בבית חולים ממשלתי, התביעה תוגש נגד משרד הבריאות. לעיתים, במקרים של רשלנות רפואית במסגרת טיפול בבית חולים פרטי, ניתן להגיש את התביעה גם נגד המדינה, על רקע האחריות שלה לפקח על בתי חולים אלו. תביעות רשלנות רפואית רבות מוגשות גם נגד קליניקות ומוסדות רפואיים או פרא-רפואיים רבים הפועלים באופן פרטי ולאו דווקא נגד בתי חולים.
רובם הגדול של הרופאים ובוודאי המוסדות הרפואיים בישראל מחזיקים בביטוח אחריות מקצועית בכדי להגן על עצמם מפני תביעות כאלו ואחרות, ובכללן תביעות רשלנות רפואית. לרוב תביעות מסוג זה מתנהלות מול עורכי דין מן השורה הראשונה מטעם חברות הביטוח. תביעות רשלנות רפואית הינן מורכבות ומסובכות, וניהולן מצריך ידע משפטי ורפואי רב. סיכויי ההצלחה של התביעה ללא ייצוג מקצועי של עורך דין רשלנות רפואית הינם קטנים ביותר.