בטח יצא לכם לשמוע על סכסוכי גירושין המתמשכים זמן רב. סביב הגירושין עלולות להתפתח מחלוקות קשות אשר גוררות את הליכי הגירושין חודשים ארוכים ואף שנים.
במקרים רבים ישנן מחלוקות גדולות סביב חלוקת הרכוש של בני הזוג, כאשר כל צד מעוניין לקבל לעצמו יותר רכוש. במקרים אחרים ישנה מחלוקת לגבי האחריות ההורית, כאשר כל צד מעוניין להיות ההורה המשמורן, או כאשר הצדדים חלוקים לגבי אופי החינוך של הילדים.
סכסוכים אלה עלולים להיגרר למחוזות של הכפשות הדדיות קשות. החל מטענות כנגד המסוגלות ההורית של ההורה השני, ועד להגשת תלונת שווא במשטרה כנגד הגרוש/ה – במקרים קיצוניים. בני זוג שפעם אהבו מאד אחד את השנייה הופכים לשונאים של ממש, והליכי הגירושין נהפכים למלחמת חורמה של בני הזוג.
המתכון לגירושין מהירים – גירושין בהסכמה
אם אינכם מעוניינים להיכנס לסטטיסטיקה של מלחמות הגירושין, אם חשוב לכם לסיים את הליכי הגירושין במהירות, הפתרון עבורכם הוא להתגרש בהסכמה. נסו להגיע להסכמה ולשיתוף פעולה בכל הסוגיות העומדות על הפרק. ככל שתגיעו להסכמה מהירה יותר, כך תוכלו להתגרש מהר יותר ובצורה קלה יותר.
מטבע הדברים, הסכמה כרוכה בפשרה מסוימת בין האינטרסים של שניכם. כל אחד מכם יצטרך להתגמש מעט בדרישותיו, בכדי שתגיעו אל עמק השווה. אולם, אין סיבה שתרגישו מנוצלים [או 'פראיירים' – כפי שנהוג לומר בישראל...] בכך שאתם לא נלחמים על זכויותיכם, אלא מגיעים לפשרה. הסיבה לכך כפולה: ראשית, גם אם תילחמו בכל הכוח על זכויותיכם, אין זה אומר שתצליחו. אתם עלולים בהחלט להיות בצד המפסיד ולקבל הרבה פחות ממה שהייתם מקבלים אילו הייתם בוחרים להגיע לפשרה. שנית, גם אם תצליחו מבחינה משפטית, אתם עלולים לשלם מחירים גבוהים מבחינות אחרות. סכסוכי גירושין ארוכים כרוכים לא אחת בסבל נפשי רב עבור הצדדים, קל וחומר עבור הילדים. זאת מלבד בזבוז הזמן על הליכי הגירושין, ומלבד ההוצאות הכספיות הכרוכות בניהול הליכים משפטיים ממושכים.
עם זאת, אין זה אומר שעליכם לוותר על הזכויות הבסיסיות המגיעות לכם. הַקפידו לקבל ייעוץ משפטי מקצועי, והַגיעו להסכמות ולפשרות בעיניים פקוחות ומתוך ידע משפטי.
הסכם גירושין
גירושין בישראל נערכים אך ורק בבית הדין הרבני. אולם, לפני שבית הדין מבצע את טקס הגירושין עצמו, יש להגיע להכרעה בשאר הסוגיות הנלוות לגירושין. ההכרעה בסוגיות אלה יכולה להתבצע הן בבית משפט לענייני משפחה והן בבית הדין הרבני, הן באמצעות הכרעה שיפוטית והן באמצעות עריכת הסכם גירושין.
אם מה שחשוב לכם זה להתגרש מהר, כדאי לכם לבחור באופציה של הסכם גירושין. הסכם גירושין הוא מסמך בו אתם כותבים את ההסכמות שלכם בסוגיות הנלוות לגירושין, וחותמים עליו. לאחר החתימה על ההסכם, עליכם להגיש אותו לאישור ערכאה משפטית – בית הדין הרבני או בית המשפט לענייני משפחה. לאחר אישור הערכאה המשפטית, ניתן לפנות להליך הגירושין עצמו בבית הדין.
האם ניתן קודם כל להתגרש ורק אחר כך לדון בשאר הסוגיות?
ככלל, בית הדין מעדיף לסיים את הדיון בסוגיות הנלוות לגירושין לפני ביצוע הגירושין. כלומר, רק לאחר אישור הסכם הגירושין או לאחר ההכרעה השיפוטית בסוגיות הנלוות לגירושין, בית הדין מאפשר לבני הזוג להתגרש.
עם זאת, אם שני הצדדים מעוניינים להתגרש תחילה ורק אחר כך לדון בסוגיות הנלוות לגירושין, הם יכולים לבקש זאת מבית הדין. במקרים מסוימים, הוא עשוי לאפשר זאת.