יש כמה אפשרויות הרלוונטיות עבור אזרחים שנפגעו מלשון הרע והוצאת דיבה. האפשרות הראשונה היא להגיש תביעה אזרחית. חוק איסור לשון הרע מאפשר לבית המשפט לפסוק פיצויים בגובה של עד 50,000 ש"ח לטובת התובעים, גם ללא צורך בהוכחת נזק (למעשה, מאחר והסכום צמוד, הוא עומד כבר על קרוב ל-75,000 שקלים, וככל שמדובר בפגיעה מכוונת – גם כפול מזה). לפי החוק, בית המשפט נדרש לבחון לא רק את הפגיעה בתובע אלא גם את פוטנציאל הפגיעה. האפשרות של הגשת תביעה אזרחית מתאימה עבור אנשים פרטיים, עובדי ציבור, נושאי משרות ועוד.
לשיטתו של עו"ד גיל קראוס, מנהל פורום לשון הרע : אפשרות שנייה העומדת למי שנפגע מתביעת לשון הרע היא לתבוע סכום גבוה לפי נזק ממשי או לפי טענה של כאב וסבל ונזק כללי. זו אפשרות מומלצת למקרים בהם ניתן להוכיח נזק אמיתי או אם הנזק חורג בגודלו ממקרים רגילים של השמצות יומיומיות. הנזק צריך להיגרם כתוצאה מהפרסום ובעקבותיו. אפשר גם לשלב תביעה כזו עם טענות נוספות מתחום הנזיקין. בתי משפט נוטים לפסוק פיצויים גבוהים במקרים של פגיעה במשרתו של אדם, בעסקו, במשלח ידו או במקצועו. החוק מנסה לאזן בין חופש הביטוי והעיתונות לבין הזכות לכבוד ולשם טוב, אך במקביל הוא גם מתייחס בחומרה לפגיעה בפרנסה או ביכולת ההשתכרות.
עורך דין רון לוינטל עומד בראש ועדת לשון הרע בלשכת עורכי הדין. בשנים האחרונות, לדבריו,הוא מרגיש בעלייה משמעותית בסכומים של הפיצויים שנפסקים, שאינם עוד מוצמדים דווקאלסכומים של 50,000 שקלים. "ארכיאולוג אחד תבע אחר וזכה בכ-800,000 שקלים.חברה מסחרית זכתה גם היא לאחרונה ב-800,000 שקלים כמעט על פרסומי חברה מתחרה.אישה שהוזכרה באופן פוגעני ב"ידיעות אחרונות" זכתה בפיצוי של 200,000שקלים. וגם במישור הפרטי – אב השמיץ את בנו, אשר תבע אותו וזכה בכ-180,000 שקלים.הכל בחודשים האחרונים. יש חברי ועד שהשמיצו חבר אחד ויפצו אותו בכ-90,000 שקליםועוד הוצאות משפט. ישנו רפתן שהשמיץ רפתן מתחרה בפייסבוק וישלם לו קרוב ל-70,000שקלים וזה רק דגימה מהבציר של אמצע שנת 2015".
מתי מגישים תביעה פלילית?
יש גם אפשרות של הגשת תביעה פלילית נגד הפוגע. לוינטל מסביר כי המושג "תביעה פלילית" הוא בעייתי שכן לא קוראים להליך זה "תביעה" אלא קובלנה. במקרה של קובלנה, דומה הדבר לכתב אישום שמנהלת המדינה נגד עבריינים פליליים ובסוף ההליך עשוי בית המשפט להרשיע את הנתבע ולהטיל עליו מאסר לתקופה של עד שנה, מאסר על תנאי, קנס או כל עונש אחר הקבוע בחוק. נדיר שהמורשע בלשון הרע אכן יקבל את העונש המקסימלי אבל גם עונש פחות מזה הוא מרתיע.
לדברי לוינטל, הגשת תביעה פלילית מומלצת על ידי עורכי דין רק במקרים חמורים של פרסום לשון הרע והוצאת דיבה. התובע נדרש להוכיח את כוחה של הפגיעה ולשכנע את בית המשפט בחוסר התוחלת של הגנות כגון הגנת אמת בפרסום או הגנת תום הלב ובמקרה של הליך פלילי – גם בכוונה מכוונת של זדון לפגוע (כלומר לא אמירה ספונטאנית לדוגמא).
יש אפשרות רביעית של הגשת תביעה גם בתיק פלילי וגם בתביעה אזרחית. כאן מטרת התובע היא מצד אחד לקבל את הפיצוי הקבוע בחוק, אך במקביל למצות את הדין הפלילי עם הנאשם. פעולה בשתי החזיתות מחייבת גיבוש של כתב תביעה מסודר ויסודי. תיק פלילי ותביעה אזרחית לא סותרים אחד את השני אך רק עורכי דין מעטים יודעים לנהל מצבים מן הסוג הזה בצורה נכונה. "השיטות השונות יכולות לגרום לנזקים בהליך אחד בגלל אופיו של ההליך השני", כך רון לוינטל, הממליץ כי במקרים המתאימים תנוהל קובלנה פלילית ולאחריה תוגש בקשה לתביעה אזרחית נגררת עבור פיצוי אזרחי לאחר הרשעה.