המון תובענות מוסדרות על ידי פשרה בין הצדדים. היות ותובענה אזרחית מהסוג של תביעה ייצוגית כרוכה בהקצאת משאבים, דיונים ארוכים ולא מעט הוצאות, הסדר פשרה יכול להיות אופציה מצוינת. חשוב לזכור כי תביעה ייצוגית היא תביעה במשפט אזרחי בה אדם תובע בשם קבוצה. בנוסף, יש לקחת בחשבון את הנושא של אישור הסדר פשרה על ידי בית המשפט: לא ניתן להגיע להסדר פשרה מקובל ללא אישור של בית המשפט. החוק קובע כי אין לבצע אף סוג של הסכם ליישוב סכסוך אשר בגינו הוגשה בקשה לאישור תביעה ייצוגית, אלא באישור נוסף של בית המשפט.
אופן הגשת הבקשה
מבחינת הסדר הפשרה, המשמעות היא שכל הקבוצה או לפחות רובה תסכים על קבלתו. את הבקשה לאישור הסדר פשרה יש להגיש בצירוף תצהירים החתומים על ידי באי כוח משני הצדדים. בהצהרות אלו יש לגלות בצורה נאותה את כל הפרטים המהותיים להסדר הפשרה. מבחינת התנהלות פרקטית, כדאי מאוד לערב עורך דין בגיבוש הסדרי פשרה, בעיקר כאשר מדובר על תביעה ייצוגית המוגשת נגד ארגונים וגופים גדולים. עורכי דין המחויבים לאינטרס של הלקוח מכירים היטב את כל הסעיפים של חוק תובענות ייצוגיות, יודעים כיצד להתנהל ויכולים לעזור בניסוח הבקשה לאישור הסדר פשרה מול בית המשפט.
החלטה על דחייה או קבלה
לאחר הגשה של בקשה לאישור הסדר פשרה יכול בית המשפט להחליט האם לדחות או לקבל אותה. במידה והוא אינו מוצא סיבות לדחות את הבקשה, עליו להורות על פרסום הודעה בדבר הגשת הבקשה ועל משלוח ההודעה, בצירוף העתק מהבקשה המקורית, מההסדר ומהתובענה, אל מספר גורמים: היועץ המשפטי לממשלה, מנהל בתי המשפט וכל גוף או בעל תפקיד אחר הנקבע על ידי שר המשפטים. ההודעה אותה מעביר בית המשפט בדבר אישור הסדר פשרה על תביעה ייצוגית תכלול את כל הפרטים על ההסדר הצפוי.
הגשת התנגדות
התנגדות מנומקת להסדר הפשרה ניתן להגיע אל בתי המשפט בתוך 45 ימים מיום פרסום ההודעה. את ההתנגדות יכולים להגיש אדם הנמנה עם הקבוצה בשמה הוגשה בקשה לאישור ההסדר, רשות ציבורית הפועלת לקידום מטרה בקשר לעניין בו עוסקת אותה תביעה ייצוגית, ארגון הפועל לקידום מטרה כזו וכמו כן גם היועץ המשפטי לממשלה. ניתן לקבל הארכה על התקופה של 45 ימים על ידי אישור מועד מאוחר יותר בבית המשפט. חבר קבוצה אשר אינו מעוניין כי יחול עליו הסדר הפשרה, רשאי לבקש מבית המשפט להתיר לו לצאת מן הקבוצה. גם כאן עליו לעשות זאת בתוך המועד שיקבע בית המשפט בתור התקופה להגשת התנגדות.
הגבלות על הסדר פשרה
הסדר פשרה של תביעה ייצוגית לא יכלול עילות תביעה אשר לא נכללו בבקשה לאישור התובענה הייצוגית. יחד עם זאת, אין בסעיף זה בכדי לגרוע מזכותו של בעל דין לבקש מבית המשפט לתקן או לשנות את הבקשה לאישור התובענה הייצוגית המקורית. הסדר פשרה לא יכלול על פי חוק תובענות ייצוגיות הוראה בדבר תשלום גמול למבקש או לתובע המייצג – לרבות שכר טרחה. מנגד, הצדדים רשאים להגיש לבית המשפט במסגרת הסדר פשרה המלצה מוסכמת לעניין תשלום הגמול ושכר הטרחה. במידה והמלצה כזו אכן מוגשת, יש לכלול את הפרטים שלה בהודעה אותה מוציא בית המשפט אל הגורמים שצוינו לעיל. לבסוף, בית המשפט מאשר הסדרי פשרה במידה והוא מוצא כי מדובר על הסדר ראוי, הוגן וסביר בהתחשב בנסיבות ובעניין הצדדים.