סייקל-סטרואידים, PCT ודטוקסיפיקציה (ניקוי הגוף) - קובי עזרא
ספורטאים מקצוענים אשר נוטלים סייקלים של סטרואידים אנבוליים ותרופות נוספות, על פי רוב מוזנים ע"י הרופא המומחה שלהם. ובכדי למנועת תופעות לוואי לטווח הארוך והקצר, ולשמר את הספורטאי כלומר לצמצם את תופעות הלוואי העתידיות מהם עשויים חלק מהספורטאים לסבול. ישנו סדר קליני שרופאים המומחים לתחום פיתחו.
לסדר הנ"ל קוראים: גדילה, איזון וניקוי.
- גדילת השרירים במהלך הסייקל (הטיפול בסטרואידים, הורמוני גדילה ועוד).
- איזון הגוף וחזרתו למצב נורמאלי טבעי, כלומר לאזן את המערכת ההורמונאלית ע"י שיטת ה- PCT (Patent Cooperation Treaty).
- ניקוי הגוף ע"י תהליך הדהטוקסיפיקציה.
במהלך הסייקל של הסטרואידים האנבולים, ייצור הטבעי של הטסטוסטרון ע"י גופנו דועך, במצבים מסוימים אפילו לאפס!!! במקרים רבים, חוסר ייצור של ההורמון הטסטוסטרון גורם לספירת זרע נמוכה (כלומר הגבר הופך לעקר), ירידה בחשק המיני (לבידו) וכו'...
אחרי סיום הסייקל, היכולת של הגוף לייצר טסטוסטרון יכולה לקחת חודשים. התופעות המורגשות הן מעקרות לא רצויה עד איבוד כוח פיזי, ירידה בחשק המיני ואימפוטנציה. ומצד שני העלייה ברמות האסטרוגן ביחס לטסטוסטרון גורמות לבעיות כמו עליה במסת השומן, חרדות ואיבוד מסת שרירים יקרה. המאמר הנ"ל יאבחן את הגורמים המעורבים ביצור רגיל של הורמונים מסוימים בגוף, בפרט ע"י הציר ההיפותלאמי-היפופיזה ואשכים.Hypothalamic-Pituitary-Testicular Axis)),
או בקיצור: HPTA.
טסטוסטרון ממקור פנימי (אנדוגני)
אם כך נשאלת השאלה: איכן מיוצר הטסטוסטרון בגופנו? התשובה לכך הינה שכ- 95% מהטסטוסטרון מיוצר ע"י האשכים (בגברים שבינינו). הטסטוסטרון מיוצר בתאים הנקראים תאים בין רקמתיים באשכים - תאי לידינג ( Interstitial cells) Leydig cells התאים הללו מקיפים את הצינוריות המכילות זרע, אשר נקראים Sertoli cells, תאים אלו מייצרים את הזרע. תהליך יצירת הזרע - seminiferous דורש את נוכחותו של הטסטוסטרון. כאשר הטסטוסטרון הטבעי פוחת, גם התהליך הנ"ל דועך, ייצור הזרע מפסיק (ואז אתה מסיים את הסייקל עם שני אשכים זעירים וכך גם תפקודם).
קחו בחשבון שהתאים הביו רקמתיים באשכים ותאי צינוריות הזרע סמוכים אחד לשני. לכן ריכוז הטסטוסטרון שם גבוה, ביחס לריכוז הטסטוסטרון בדם. תאי צינוריות הזרע דורשים ריכוז גבוה של טסטוסטרון בשביל תאי הזרע כדי להתחיל בתהליך הבשלה - maturation אז אפילו שאולי יש בגוף "כמויות גבוהות" של טסטוסטרון חיצוני כשאתה בסייקל, הריכוז אינו גבוה מספיק לתאי צינוריות הזרע לייצר זרע תהליך הנקרא spermatogenesis . תהליך זה בשילוב עם חוסר בהורמון מגרה זקיק - Follicle Stimulating Hormone(FSH), מביא למצב הרבה ספורטאים-גברים לעקרות משנית במהלך ובסיום הסייקל.
בלוטת יותרת המוח היא בלוטה אשר מייצרת ומספקת מספר של הורמונים, תחת בקרה של ההיפותלמוס. ההיפותלמוס כמפקח הראשי, ובלוטת יותרת המוח (ההיפופיזה) מתפקדת תחתיות. ההיפותלמוס מחליט איך האיברים של הגוף יתפקדו, ובלוטת יותרת המוח נותנת את הפקודות בפועל ע"י הפרשת הורמונים שונים. כמה מההורמונים אשר מעבירים את הסיגנלים נוצרים או שמורים בבלוטת יותרת המוח והם:
Growth Hormone
IGF-I and IGF-II
Thyroid Stimulating Hormone (TSH)
Vasopressin (or Antidiuretic hormone)
Luteininzing Hormone (LH)
Follicle Stimulating Hormone (FSH)
Adrenocorticotropic Hormone (ACTH)
ההיפותלמוס ובלוטת יותרת המוח קרובות מאוד אחת לשנייה (מספר סנטימטרים), והמיקום שלהם בתוך הבסיס של המוח. רק שבלוטת יותרת המוח משתמשת בהורמונים כדי לשלוח סיגנלים לאיברי המטרה (אשכים, בלוטת התריס, בטולות האדרנל ועוד) כדי לגרום לתגובה, ההיפותלמוס משתמש בשאר ההורמונים כדי להעביר סיגנלים אל בלוטת יותרת המוח כדי לבצע את העבודה. ביחד עם הורמוני בלוטת יותרת המוח המשפיעים הם:
Hypothalamic Hormone: Regulates:
Gonadotropin Releasing Hormone LH, FSH
Growth Hormone Releasing Hormone GH
Thyrotropin Releasing Hormone TSH
Corticotropin Releasing Hormone ACTH
כיצד ההיפותלמוס יודע איזה הוראות להוציא לפועל? תגובה זו נוצרת ע"י מה שנקרא "לולאת משוב" כלומר משב חיובי או משוב שלילי.
להיפותלמוס יש רצפטורים (קולטנים) כדי לזהות איזה מהרמות של הכימיקלים (הורמונים) מיוצרים ע"י האיברים היעודים. בשביל המטרות שלנו, נבחן רק את לולאת המשוך, זו אשר מעורבת באשכים.
להיפותלמוס יש גם רצפטורים לאנדרוגנים וגם רצפטורים לאסטרוגנים, כאשר הרמות של כל אחד מההורמונים הנ"ל עולים, הקולטנים מעורבים יותר וההיפותלמוס חדל מלשלוח הורמוני שחרור גונדוטרופין (Gonadotropin Releasing Hormone) אל בלוטת יותרת המוח (היפופיזה). בלוטת יותרת המוח, בתורה, מפסיקה את שליחת ההורמונים LH ו- FSH לאשכים. כך הסיגנל הוא, "הפסקת ייצור טסטוסטרון ועקב כך גם זרע". אנו יודעים שאנדרוגנים (ולא רק אסטרוגן) משביתים את הפעולה של האשכים היות והדי-הידרו-טסטוסטרון או בקיצור: DHT ממקור חיצוני בעצמו (אשר אינו מומר לאסטרוגן) מאוד יעיל בהפסקת פעולת האשכים.
שיטת ה- Patent Cooperation Treaty או בקיצור PCT נועדה לאזן את המצס ולהחזירו לתיפקוד נורמאלי תקין.
בסיום הסייקל כמובן אל לנו לשכוח את תהליך הדהטוקסיפיקציה (ניקוי הגוף מחומרי הלוואי של הסורטאידים האנבולים).
ובנקודה זו חשוב לציין כי כאשר מבצעים את תהליך הדהטוקסיפיקציה חייבים לחוש בריאוקציות שונות בגוף כאשר הריאקציות הנ"ל הם אלה המעידות על שחומרי הלוואי והחומרים הטוקסיים (הרעילים) מהרקמות החוצה בדרך השתן, הצואה, והזיעה.
יעקב עזרא הינו מרצה במכון מור (לאוסטאופורוזיס) ובבית הספר להסמכות מאמנים של וינגייט - באוניברסיטת ת"א (אימונים לפיתוח הגוף ותזונה). לפגישת יעוץ בקליניקה: 0528567140
לאתר קובי-דיאט - www.DietMe.co.il
לאתר ארגון הבריאות והכושר הישראלי - http://www.healthnfit.org/index.php
אתר הדיאטות הישראלי - http://diet2all.net/
ציטומל T3 - קובי עזרא
אחד מהורמוני בלוטת התירואיד, אשר אחראיים על המטבוליזם הכללי בגוף.
חשוב לציין, כי יש לבדוק את תקינות בלוטת התירואיד לפני השימוש בתרופה.
ספורטאים לרוב נוטלים מינונים גבוהים של 100 מק"ג. אך ישנו הצורך להתחיל במינונים נמוכים (25 מק"ג) ולהגביר באופן הדרגתי את המינון בעוד 25 מק"ג בכל 5 עד 6 ימים, עד שמגיעים למינון המקסימלי, למשל 100 מק"ג. ולא מומלץ לבצע סייקל העובר מעל 5 שבועות של שימוש רצוף בתרופה. ואחר סייקל כזה ישנו הצורך בהפשקת השימוש למשך כשמונה שבועות לפחות, וזאת בכדי לאפשר לבלוטת התירואיד לחזור לפעול כראוי.
אם הינך נוטל אינסולין או תרופות דיאבטוגניות אחרות (כגון: מטפורמין) יש לקחת בחשבון כי הורמוני התירואיד עשויים להפחית את השפעת התרופה.
במהלך סייקל המשלב עימו את הורמוני התירואיד ישנו הצורך להגביר את תיצרוכת החלבונים היומית היותר והורמוני התירואיד בעלי פעילות קטבולית.
חשוב לציין כי ישנו הצורך לבדוק את רמת הורמוני התירואיד בדם לאחר השימוש בתרופה הנ"ל ולדעת שהם מאוזנים היתב עוד לפני שמבצעים סייקל נוסף עם אותה התרופה.
שילובים: לרוב ספורטאים משלבים את התרופה עם קלנבוטרול לשם שריפת שומנים מוגברת.
חשוב לציין, כי בשימוש ממושך עשויה להתפתח סבילות לתרופה וירידה בפעילות המטבולית. ואפילו דווחו על תלות לשימוש בתרופה.
יעקב עזרא הינו מרצה במכון מור (לאוסטאופורוזיס) ובבית הספר להסמכות מאמנים של וינגייט - באוניברסיטת ת"א (אימונים לפיתוח הגוף ותזונה). לפגישת יעוץ בקליניקה: 0528567140