מזה קטלבלס?
את משקולת הקטלבלס ראיתי בפעם הראשונה לפני בערך 4 שנים כאשר המאסטר שלי בקפוארה, עידן הררי התחיל להתאמן איתה.
כמי שלא הרבה להתרועע ולהתאמן בחדרי כושר שופעי הבחורים הגדולים עם הגופיות בטן הקרועות, אלה שכשמגרד להם בגב צריכים לבקש עזרה מהכוסית שכרגע פוסעת לה על ההליכון בזמן שצופה בתוכנית טלויזיה ולא מוכנה לעזור לחבר שזקוק לגרוד בגב, דיי הבעתי חוסר עניין בדבר.
אימוני התנגדות היו בעיניי משהו מיותר, שלוקח זמן ואנרגיה שאין לי לתת- היות ובאותה התקופה התאמנתי המון שעות בריצה לטובת גמיעת מרחקי מרתון.
באחת ההכנות לקראת ריצת המרתון, כ-3 שבועות לפני האירוע הגדול, שהרי מי שהתאמן בעבר לריצת מרתון כבר השכיל ויודע שלרוץ מרתון זה לא פרוייקט מי יודע איזה, הבעיה הרצינית היא תקופת האימונים האינטנסיבית והקשה. הגוף החליט שהוא לא הולך יד ביד עם הראש והפציעה ברגליים לא איחרה להגיע. מיותר לציין שעל ריצת המרתון הזו ויתרתי בלב כבד, כיוון שאת תקופת ההכנה האינטנסיבית עברתי על בסיס יומי במשך חצי שנה ולא זכיתי לקצור את הפרי אשר בשבילו בכלל שתלתי.
אומרים שמעז יצא מתוק, כנראה שצודקים. התחלתי לצרוך תרגולי פיזיותרפיה כיוון שהכאבים היו עזים והמוטיביציה לחזור כמה שיותר מהר לרוץ הייתה גבוהה. הלכתי לטיפולים אצל מספר פזיותרפיסטים שכולם הגיעו לאותה המסכנה- תמיד לחזק לחזק לחזק.
באותה תקופה התחילו אימוני ההתנגדות להיכנס לתוך שגרת האימונים שלי, בהתחלה תרגילים עם משקל גוף לחיזוק ושיפור התפקוד של הגפיים התחתונות, אח"כ אשר חל שיפור ניכר בתפקוד החלטתי שלהיפצע שוב זה לא כדאי ושיותר כדאי זה להקדים מניעה למכה.
כאמור להיכנס לחדר כושר היה דבר שלא עבר לי בגרון בצורה טובה, ופה נכנס הקטלבלס חזרה לתמונה. התחלתי להתעניין במשקולת המוזרה הזו. לאט לאט התחלתי להכיר עולם שלם של תרגולים ועבודה שהייתה שם כנראה כל הזמן אבל עבורי הייתה חדשה.
באחת מארוחות השישי במשפחה, התחלתי לספר לאבי על הקטלבלס, הוא לא הבין על מה אני מדבר, אז כמובן שהוצאתי את הסמארטפון והראיתי לו תמונה, הוא מיד צחק ואמר לי " מה אתה מבלבל לי במח קטלבלס שמטלבלס- זה גירי, אני התאמנתי עם זה ברוסיה לפני 40 שנה".
מסתבר שהקטלבלס הייתה משקולת שהרוסים היו משתמשים בה עוד במאה ה-18 על מנת לשקול סחורות בנמל ובזמנם הפנוי היו משתעשעים עם המשקולות כאשר החלה להתפתח שיטת אימון. באותה תקופה המשקולות היו מברזל בצבע שחור ובגדלים סטנדרטיים של פוד (16 ק"ג) וחצי פוד (8 ק"ג). כיום המשקולת עברה מתיחת פנים קלה, עוצבה בגודל אחיד ונצבעה במגוון צבעים כאשר כל צבע מסמל משקל שונה כאשר יש משקלים החל מ 1 ק"ג ועד 50 ק"ג.
בתקופה האחרונה, הקטלבלס הפך להיות אמצעי בולט מאד בעולם האימון גופני , שניתן לעשות איתו מגוון רחב מאד של תרגילים, החל מתרגילי רגליים, ידיים ובטן. העבודה היא פונקציונלית ותואמת את מנחי האדם התפקוד היומיומי- כמו סקווט / דד-ליפט / קימה משכיבה לעמידה וכן הלאה.
אז גם כאשר כביכול אנחנו עושים תרגול לרגליים, כמו סקווט עם משקולת מעל הראש, יש צורך בייצוב הזרוע והשכמה והחזקה טובה של הבטן והגב על מנת לבצע את התרגול בצורה יעילה ואיכותית.
את האימונים בקטלבלס כל אדם בריא יכול לבצע, האימון נערך לרוב בקבוצות הטרוגניות של גברים ונשים ברמות כושר שונות. ישנו מגוון רחב מאד של משקלים ולכן כל אדם יכול להתחיל להתאמן עם משקל שונה בהתאם כמובן לרמת הכושר הגופני וליכולת שלו, כמו כן בתרגולים שונים לרוב ייעשה שימוש במשקל שונה.
אם כן, מעבר לצורך בגיוס שרירי גדול, ההגעה לדופק גבוה, האינטנסיביות, היעילות, היכולת התנועתית, השליטה והקואורדינציה, הנדרשת בזמן התרגול כאן נכנס גם אחד המרכיבים הכי חשובים באימון – ההנאה!
עם זאת יש לזכור שמה שקודם לכל הדברים הנפלאים שדיברנו עליהם – היא הבטיחות באימונים, לכן רצוי להתחיל בתרגול מודרך ממאמן שמבין ויודע על מה הוא מדבר.
דניאל מלמוד - המייסד והבעלים של סטודיו MOVIMENTO
B.ed בהוראת החינוך הגופני - בוגר המגמה לטיפוח היציבה
מאמן כושר גופני ומדריך קלטלבלס מוסמך.