מאת כושר טוב
על פי ארגון הבריאות העולמי, מחלת הסרטן נמצאת במקום השני של גורמי המוות. על פי האגודה למלחמה בסרטן, פעילות גופנית מפחיתה את הסיכון לחלות בסרטן. ישנם מחקרים המספקים עדויות לכך שפעילות גופנית מצליחה להשפיע על סוגים שונים של סרטן ועשויה להפחית את סיכויינו לחלות בהם. האם זהו באמת המצב? האם נוכל לשלוט בסיכויים שלנו ולנסות להימנע מלחלות באחת המחלות הרעות והקשות של המאה ה-21?
כיום אנו יודעים כי רוב הגורמים להתפתחות מחלה זו (כ-80%) הם גורמים התנהגותיים וסביבתיים. שני גורמים משמעותיים אשר אנו יכולים לשלוט עליהם ויכולים להפחית את הסיכויים שלנו לחלות הם תזונה ופעילות גופנית. ההשפעה הטובה ביותר של פעילות גופנית קורית כאשר אנו שומרים על כמות פעילות של כ-4 שעות שבועיות. כמו זו היא כמות סבירה לחלוטין ורובנו יכולים לעמוד בה.
מאמן כושר אישי הוא דרך אולטימטיבית לשמור על עקביות.
השמנת יתר, עישון, שתייה מופרזת, תזונה לקויה וחוסר פעילות גופנית ידועים כגורמים משפיעים למחלות רבות הנפוצות היום: מחלות כלי דם, סוכרת, השמנת יתר וגם סרטן. פעילות גופנית מתונה יכולה להשפיע על הגורמים שלנו לחלות בסרטן השד, הערמונית, המעי הגס, הריאה ועוד.
כמובן אין זה אומר שכל אדם המבצע פעילות גופנית לא יחלה בסרטן, אך זה כן אומר שככל שאדם פעיל יותר, כך קטן הסיכוי שלו לחלות בסרטן. איך זה קורה? ראשית, הפעילות הגופנית משפיעה על הגנים שעלולים להפוך לתא סרטני. בנוסף, פעילות גופנית מגבירה את הפעילות של הלויקוציטים (תאי דם לבנים) אשר נלחמים בתאים הסרטניים. עוד יש לה השפעות הורמונליות ומטבוליות היכולים להשפיע על סיכויי הגוף לפתח גידולים סרטניים.
אז איך עושים את זה? האם יש חשיבות לסוג הפעילות הגופנית או לגיל? בגדול לא. חשוב להיות פעיל וכדאי לעשות פעילות גופנית שאוהבים ומתחברים אליה ושנצליח להתמיד בה. ובכל זאת, ארגון הבריאות העולמי הוציא קווים מנחים לפעילות גופנית על פי גיל: גילאים 5-17 נדרשים לבצע בכל יום למשך לפחות שעה אחת פעילות גופנית בינונית-עצימה.
רוב הפעילות צריכה להיות אירובית אך צריכים להיות משולבים בה גם תרגילים לחיזוק השרירים והעצמות. לגילאי 18 ומעלה מומלץ לבצע פעילות גופנית בעצימות בינונית באורך של לפחות שעתיים וחצי בשבוע או פעילות עצימה באורך של שעה ורבע בשבוע. בשני המקרים, במידה ורוצים להעלות את ההשפעה, מומלץ להעלות את המינון.