עם חלוף השנים מתגלות יותר ויותר מחלות שניתן לטפל בהן באמצעות קנאביס רפואי. האפקטיביות של הטיפול מתגלה כיעילה בהרבה מאשר זו של התרופות המיוצרות בתהליכים כימיים. בישראל הבירוקרטיה עדיין מעכבת מאוד את האישורים לטיפול מסוג כזה בקרב חולים רבים, גם אם הם מציגים המלצות מרופאים מומחים ואף בכירים שתומכים בקנאביס רפואי.
עם זאת, ניכר שלאט לאט צורת הטיפול הזו זוכה ליותר ויותר מודעות ולתמיכה ציבורית ותקשורתית. באופטימיות זהירה ניתן לקוות שתוך חמש שנים מצב העניינים יהיה שונה. זה לא שאין לקנאביס רפואי תופעות לוואי, אל לנו להתעלם מכך, אבל ביחס לתופעות שמתלוות לתרופות המיועדות מחלות קשות או כרוניות, מדובר בהשפעה הרבה יותר קטנה וכמעט חסרת משמעות מבחינה רפואית.
קבלו את "מצעד" המחלות שמשרד הבריאות הישראלי מאשר עבורן טיפול עם קנאביס רפואי (נכון לשנת 2015):
1. אסתמה – נכון, יש ונטולין ודומיו, אבל מדובר בפתרון קצר טווח. התקף אסתמה הוא חוויה מאוד לא נעימה, גם אם יש משאף בתיק. ידוע כי קנאביס רפואי פותח את הריאות ואת דרכי הנשימה גם לטווח הארוך ומשפר משמעותית את איכות החיים. חולי אסטמה לרוב משתמשים בשיטת האידוי שאינה כוללת עשן.
2. כאבים כרוניים – לאדם הסובל מכאב כרוני חזק וקשה מציעים הרופאים תרופות ממשפחות סמים שהן מסוכנות יותר מאשר קנאביס, דוגמת האופיאטים. מדובר בתרופות ממכרות שאף מסכנות את חייו של החולה אם יצרוך חלילה מנת יתר. קנאביס רפואי הרבה פחות ממכר והוכח כי הוא מפחית כאב במינון נמוך מאוד.
3. תופעות לוואי של טיפולי כימותרפיה – חולי סרטן, למרבה הצער, חווים בחילות והקאות, שלשולים, סחרחורות, עייפות ועוד תופעות לא נעימות שמלוות לכימותרפיה. קנאביס רפואי הוכח כטיפול מעולה לתופעות לוואי אלה באופן יעיל מאוד. מעבר לכך, הוא גם משפר מאוד את התיאבון.
4. גלאוקומה – כבר משנות ה-70 ידוע שניתן לטפל בגלאוקומה בעזרת קנאביס. הוכח במחקרים שטיפול עם קנאביס מפחית את הלחץ התוך עיני. אמנם ההשפעה היא רק בטווח הקצר, בעוד שהטיפול צריך להיות 24 שעות ביממה, אבל טיפות העיניים שרופאים רושמים כיום עלולות לגרום לטשטוש בראייה ואפילו לשינוי צבע העיניים.
5. טרשת עורקים – יש תרופות שמסייעות לחולים בטרשת עורקים ובמחלות לב, אבל יש להן תופעות לוואי איומות: כאבי ראש, בחילות, חולשה ואף זיהומים או דימומים פנימיים במקרי קיצון. יש מחקרים שקנאביס יכול לשחרר את חסימת העורקים ולהגן על הלב מפני נזקים שונים. הנטילה של חומרי ה-THC במינון נמוך באמצעות מערכת העיכול מסייעת להאט באופן מהותי את התקדמות המחלה.
6. דיכאון – מה רושמים הרופאים לסובלים מדיכאון? תרופות שאמורות להגביר, למשל, את רמת הסרוטונין במוח. החיסרון הגדול של תרופות פסיכיאטריות שהן מביאות לאובדן החשק המיני, לעלייה או לירידה גדולה במשקל, להתמכרות מהירה לתרופות שמקשה על גמילה מהן ואף למומים בלידה. ידוע כי קנאביס רפואי מסוג אינדיקה יכול לטפל בדיכאון אבל זה אינדיבידואלי לכל אדם. יש אנשים שזה פחות עוזר להם ויש כאלו שדווקא חשים דיכאון מוגבר לאור שימוש מוגזם בקנאביס.