עם השנים יקרים לליבנו הופכים סיעודיים. קיימת האפשרות להעסיק עובד זר לסיעוד. ניתן למצוא חברות סיעוד שמסייעות בעניין הסיעוד. לפני שנכנסים לעניין של עובדי סיעוד, כדי להבין מעט את הפרמטרים שיש לקחת בחשבון – זאת כדי להימנע מטעויות אפשריות.
בתחום הסיעוד קיימת אי בהירות מבחינת החוק, המעסיק שהוא גם בנו או בתו של הקשיש מניח שניתן לסמוך על כל הטענות של חברת הסיעוד. המעסיק לעתים מתעלם מהאינטרס של חברת הסיעוד. על כן לא מעט חברות מגישות תביעות נגד קשישים ומשפחותיהם.
עובד זר עובד 24 שעות ביממה ויותר מ-6 ימים רצופים – ובמקרים רבים מקבל שכר מינימום או אף פחות מכך. על אף שעובד זר סיעודי מקבל בחינם לינה, אוכל והוצאות דיור נלוות, למעסיק אסור לנכות משכרו של העובד יותר מ-280 בחודש בגין ההוצאות האלה.
תביעות שכר עובדים זרים
בימים עברו, היו עובדים זרים שהגישו תביעות לקבלת שכר על עבודה בשעות נוספות, כאשר רבים מהם קיבלו תוספת שכר חלקית על עבודה זו. בית הדין קבע לאחרונה שעובד זר לא זכאי לקבלת פיצוי בגין שעות נוספות של עבודה, אך עובדים מגישים תביעות לקבלת תשלומי שכר מינימום מהמעסיקים בגין שעות העבודה שבוצעו מעל למשרה מלאה.
הפשר שכר מינימום שנתבע מסתכם במאות שקלים על כל חודש של עבודה. החוק מחייב תשלום של שכר מינימום של 4,100 שקלים על ביצוע 8 שעות עבודה ביום. אין היום עובדים זרים שעובדים מתחת ל-8 שעות עבודה, וכיוון שהמעסיק אינו עוקב אחר מספר השעות, העובד הזר עשוי ליהנות מתשלום נוסף בתום ההעסקה.
על כן יש לוודא שהעובד הזר אינו עובד יותר מ-8 שעות ביום (או 186 שעות בחודש). כדאי לערוך רשימה יומית לשעות העבודה שבוצעה מדי יום. רצוי גם שהעובד יחתום על רישום זה. אם עולה צורך בשעות עבודה נוספות מעבר למשרה מלאה, כדאי לשקול להעסיק עובד נוסף.
שכר עובד זר סיעודי
עובד זר סיעודי זכאי לקבלת תשלום שכר מינימום, נוסף על דמי נסיעות, דמי הבראה (אחרי שנת עבודה), פנסיה, פדיון חופשה (בתום ההעסקה), ביטוח רפואי וכן תשלום בגין עבודה בחגים ושבתות.
על חברת הסיעוד להשתתף ברכיבי השכר השונים, על פי היקף שעות שירותי הסיעוד, כפי שאושר על די המוסד לביטוח לאומי. רצוי לוודא כי כל רכיבי השכר משולמים כהלכה ובמועד.
הזמנה של עובד זר סיעודי נעשית על פי רוב על ידי חברת כוח אדם בעלת היתר ממשרד הפנים לעשות זאת. גם המבקש / המעסיק עצמו יכול לפתוח בתהליך הבאת עובד זר, אך יהיה עליו לספק מידע בנוגע לזהות העובד והיכרותו עמו (לרוב בהתבסס על היכרות אישית) על מנת לשלול אפשרות לתיווך.
אם הבקשה מאושרת על ידי הגורמים העוסקים בדבר, תישלח הודעה מתאימה לקונסוליה הישראלית במדינה ממנה מגיע העובד על מנת להסדיר את עניין הגעתו ארצה. עם כניסת העובד יקבל העובד הזר ויזת שהייה ועבודה (ב/1), ולאחריה, בהתאם להיתר עסקה בתוקף, תונפק לאותו עובד אשת שהייה ועבודה לשנה.
למידע נוסף, קראו את המדריך להעסקת עובד זר בסיעוד