רישיון הנוטריון שונה לחלוטין מרישיון עריכת דין רגיל. במאמר הבא נבין מה הם תנאי הכשירות של נוטריון, כיצד מקבלים את התואר הנכסף ומה הן הסמכויות החוקיות.
רישיון עריכת דין שונה לחלוטין מרישיון של נוטריונים ולכן חשוב להכיר את מסלול ההכשרה הספציפי ואת תנאי הכשירות הרלוונטיים. בראש תנאים אלו מחויב עורך דין אשר רוצים להיות נוטריון להיות בעל ותק של עשר שנים לפחות. הניסיון צריך להיות מעשי ולכן ידע תיאורטי בלבד אינו מספיק על מנת לעמוד בתנאי הקבלה. הסמכות הנוטריונית תקפה לגבי נוטריונים בלבד ולכן לא כל עורך דין המעוניין לשמש כנוטריון יכול להסתפק ברישיון עריכת הדין שלו. עורך הדין צריך לקבל את רישיון הנוטריון ולעמוד בתנאי הסף ובדרישות שהוגדרו בחוק. מלבד ותק של 10 שנים לפחות במקצוע ודרישה לניסיון של שנתיים לפחות בארץ, עורך דין שרוצה לקבל את רישיון הנוטריון צריך להיות חבר בלשכה. על המועמד להוכיח כי מעולם לא הוצא מהלשכה, יש לו עבר פלילי נקי לחלוטין ואין לו עבירות שיש עמן קלון. ההתנהגות האתית היא קריטריון חשוב בדרך לקבלת התואר הנכסף של הנוטריון, משום שלאחר קבלת הרישיון הוא מהווה רשות שופטת והחתימה שלו מתקבלת באופן אוטומטי כעדות קבילה בבית המשפט.
תנאי הכשירות
תנאי כשירות נוסף לקבלת רישיון הנוטריון הוא אזרחות או תעודה המצביעה על כך שעורך הדין הוא תושב קבע בישראל. במידה והוא עומד בתנאי הזה רשאי הנוטריון להגיש בקשה הכתב אל ועדת הרישיונות במשרד המשפטים. בעוד רישיון עריכת דין ניתן על ידי לשכת עורכי הדין, את הפיקוח על הנוטריון עורכת מחלקה מיוחדת במשרד המשפטים. במידה ותנאי הכשירות מולאו – אזרחות או מושב קבע בישראל, חברות בלשכה, ותק והתנהגות אתית – ניגש עורך הדין אל שלב ההשתלמות המקצועית.
מהי ההשתלמות המקצועית?
במהלך השתלמות מקצועית של עורכי דין אשר עומדים בתנאי הכשירות ישנו הליך מסודר של הקניית מיומנויות, ידע וכלים. את ההשתלמות מעבירים נוטריונים בעלי ניסיון ונציגים מטעם משרד המשפטים.המטרה של ההשתלמות היא לעזור לעורך הדין להכיר את תפקיד הנוטריון. זו היא השתלמות ייחודית לנוטריונים ולכן היא שונה מכל השתלמות אחרת של לשכת עורכי הדין. במסגרת ההשתלמות צריכים הנוטריונים לקבל את כל הידע הדרוש להם לצורך עמידה בכללי האתיקה, בדיני החוק ובמחויבויות שלהם כלפי מערכת המשפט. הנוטריון צריך להכיר את חוק הנוטריונים היטב ואת כל התקנות הנלוות. הנוטריון מקבל מטעם המדינה סמכויות המוענקות לו על פי החוק והוא מוגבל על פי כללי אתיקה אדוקים. ההשתלמות המקצועית היא השלב האחרון בהכשרת עורכי דין אשר רוצים לקבל את רישיון הנוטריון, ובו הם גם לומדים על מבנה השכר אותו מותר להם לגבות.
מתי תוכלו להתנגד למינוי של עורך דין?
קבלת רישיון הנוטריון מותנית במידה מסוימת באישור של הציבור. רשימת המועמדים אשר עומדים בתנאי הכשירות והגישו בקשה לוועדת הרישיונות מפורסמת בעיתון יומי. כל אזרח יכול להגיש התנגדות לגבי עורך דין מסוים אך עליו לנמק אותה היטב. עליו להסביר מדוע לדעתו אין להעניק את רישיון הנוטריון לאותו עורך דין. במידה וההתנגדות עניינית, ועדת הרישיונות עשויה להחליט כי היא ראויה לדיון. במקרה כזה עליה לשלוח עותק מן ההתנגדות אל עורך הדין ולאפשר לו להגיב בכתב או בעל פה.
סיכום ומסקנות
עורך דין יכול להפוך לנוטריון על ידי הגשת בקשה בכתב לוועדת הרישיונות. במידה והוא עומד בתנאים ועובר את ההשתלמות המקצועית בהצלחה, הוא יקבל את רישיון הנוטריון ויוכל לבצע מגוון של פעולות ייחודיות, כגון:
א. מתן ייפוי כוח
ב. אימות הסכמי ממון
ג. עריכת צוואה
ד. שירותי תרגום או אישור על נכונות תרגום
הנוטריונים מוסמכים לבצע רק פעולות אשר הוסמכו להן במפורש, ולכן בעת חיפוש אחר נוטריון יש לבדוק את סוג ההסמכה שלו.