הוצאה לפועל היא תהליך של גביית חובות מחייב במסגרת של פסק דין של בית משפט. התהליך בדרך כלל מתבצע במקרה של חוב בלתי משולם של צד אחד לצד אחר המסתיים בתביעה שמקנה לצד שלו חייבים את הכסף לבצע סדרה של פעולות שונות, בעיקר עיקול נכסים, שמטרתן סילוק החוב. תהליך הוצאה לפועל מתבצע באמצעות לשכות הוצאה לפועל שמוסמכות לפעול בכמה מישורים המוגדרים במסגרת החוק בכדי לגבות את הכספים או שווה ערך שלהם מהחייב.
איך מתבצעת הוצאה לפועל
הוצאה לפועל מתחילה בהוצאת אזהרה התראה לחייב המתריעה בפני כי עליו לשלם את חובו לפני שיפתחו כנגדו הליכים משפטיים. לאחר קבלת האזהרה יכול החייב לשלם את חובו או להמתין בלית ברירה לתחילתו של תהליך ההוצאה לפועל במסגרתו יחל רישום של כל נכסיו לקראת השלב הבא של התהליך שבו מתבצעת החרמה שלהם. בסוף התהליך מתייצבים בביתו של החייב אנשי ההוצאה לפעול עם צו המסמיך אותם להחרים רכוש השייך לו.
כמה זמן אורכת הוצאה לפועל
אין פרק זמן קבוע לאורכו של תהליך ההוצאה לפועל והתהליך יכול להמשך בין כמה חודשים לכמה שנים. הגורמים המשפיעים על אורכה של הוצאה לפועל תלויים במספר משתנים שונים ובהם גובה החוב ומצבו הכלכלי של החייב. במידה ויש בלשכת ההוצאה לפועל חשש כי החייב ינסה להעלים חלק מרכושו על מנת להצילו מעיקול, יכול התהליך של הוצאה לפועל להתבצע בקצב מהיר יחסית. לעומת זאת, במקרים בהם יש סיכוי כי החייב בכל יחזיר את חובו התהליך עשוי להיות הדרגתי יותר.
מה הן זכויות הצדדים בהוצאה לפועל
במסגרת של תהליך הוצאה לפועל ישנן מספר זכויות בסיסיות לכל אחד מהצדדים המעורבים. הצד הגובה יכול להטיל מספר צווי עיקול מסוגים שונים על נכסיו של החייב וכן צווי עיכוב יציאה מהארץ ואף צווי הבאה או צווי מאסר במקרים קיצוניים. האדם החייב במסגרת תהליך הוצאה לפועל יכול מצידו לנקוט מספר מהלכים משפטיים בכדי לעכב או למתן את הפעולות נגדו, ובהן הסדרי חוב מסוגים שונים המפחיתים או פורסים את תשלום החוב.