המציאות החברתית כלכלית
השיח החברתי כלכלי החדש בישראל, שהחל בקיץ שאחרי האביב הערבי, משקף נתחים נרחבים מן המציאות החברתית כלכלית בישראל של ימינו. פריחתן ושגשוגן המוצדק והמחודש של טענות וסוגיות למען צדק חברתי מעיד אלפי מונים על זרמי קרקע ותת-לפני השטח שבעיקרם מתרחשים ניצול ניכור תסכול ואין-אונים, כלפי שכבות רבות באוכלוסיה: שכבות שלא מצליחות בסוף היום לקושש מספיק מעות וממון למימון יומן, וסובלות מביקורים תכופים ונשנים של הוצאה לפעל.
הצורך בהגנה מפני הממסד
הגם שהמציאות החומרית השתנתה לבלי הכר למין המאה התשע עשרה, והאטמוספירה המשפטית כבר איננה כמצויר בספרי צ'ארלס דיקנס, בתארו את העוני המחפיר בלונדון, את נוקשות הלב של הוצאה לפועל , ואת טלטלת הילדות שחוו אוליבר טוויסט, דייויד קופרפילד, ועוד. עדין – אדם מוצא עצמו נזקק להגנה בהתגוננותו מפני פעולת בעלי-חוב שונים מולו, ובטלטלות שבהמצאת הגנה מטעם גופים כגון הוצאה לפועל.
טענות שיכול אדם להעמיד להגנה מפני תיק הוצאה לפועל
ראשית יכול לטעון אדם כנגד פתיחת תיק משכון מולו מטעם הוצאה לפועל, כי פרע את חובו, או לפחות נקט בהליכים מינימליים היכולים להעיד על כוונה ונסיון אמיתי להתחיל בפרעית החוב, למשל חידוש הלוואה, וכדומה. החייב גם יכול לטעון טענות מטענות רבות התייחסות לעצם תוקף החוב או חלקו, מטעמים משפטיים: הוא יכול לטעון כי נפלו פגמים בכריתת החוזה, נפלה טעות מצידו, או נעשתה הטעייה מכוונת או לא מודעות מטעם בעל-החוב.
טענות נוספות להגנת החייב
החייב גם יכול לבקש עיכוב הליכים, מסיבות רבות ושונות. זאת ועוד – הוא גם יכול לנסות ולבקש בהתחשבות כלשהי מצד בעל-החוב ומטעם הוצאה לפועל, במקרה בו המשכון המדובר הוא דירת המגורים. הצדדים ובעיקר בית המשפט נוטים להיות סלחניים וגמישים יותר ממקרים אחרים, שהרי הדירה נותרת במקומה ולא מטולטלת למחוז אחר, ולעומת זאת עלול להתרגש נזק עצום על אותו חייב בגלל מכירת הדירה כלומר מימוש המשכון.