- גבייה - אולי היום יש פה "גן עדן"לחייבים?
- נושים גדולים וחלשים - הנושה הגדול, החזק והמתוחכם מצליחלהפיק תועלת מהמערכת הזו, אך האזרח הרגיל לא מצליח להפיק תועלת זו.
- יעילות המערכת.
א. מנהלית
ב. מהותית – אדם יכול שנים לשלם חובו, וגודל החוב לא קטן.
- עווללחייבים – ריבית (קושי לאתרם)
עקרונות בהוצאה לפעל
מוסר וצדק: שמירה על חוזים
מטרת מערכת האכיפה והגביה הקרויה בישראל הוצאה לפועל היא לוודא שחיובים חוזיים אמנם מתקיימים, כלומר שעניינים שהוכרעו בחוזים יתממשו הלכה למעשה. מטרת המערכת להביא למימוש חוזים, החלטות ופסקי-דין, וכשאלה מכילים סעיפים כספיים או קנייניים, כלומר אדם מנסה להשיג מזולתו את הממון או הרכוש שזולתו חיב לו - תנסה מערכת הוצאה לפועל לסייע לו, לאחר שבית המשפט אמנם קבע שבעל-החוב אמנם זכאי לכך ובאין דרך אחרת עומדת לרשותו או לטובתו.
מוסר וצדק: איזון – ושמירה על זכויות יסוד.
כל האמור כאן, על השגת והפעלת עזרה בתצורת הוצאה לפועל, תוך נסיון מלא ושלם לשמור על איזון אינטרסים בין בעל-החוב לחייב, ותוך בחינת כל מקרה לגופו. לעתים בעל-החוב חזק מלכתחילה – למשל חברה בנקאית או סלולארית, ולעתים בעל-החוב דוקא חלש יחסית: דחיפות מקרה בעל-החוב החלש גבוהה יותר, הגם שלעתים דוקא בעל-החוב החזק מצליח להסתייע מהר יותר, על-חשבון החלש שדוקא לו קשה להשיג הוצאה לפועל של זכאותו במסגרת רשות האכיפה והגביה. וכמובן שלב האיזון הוא בין בעל-החוב לחייב: לא יהיה נכון לעקור מעות אחרונות מידו הקפוצה והנוקשה של חייב עני עיוור וחלש, גם אם הוא חייב כדת וכדין מאות שקלים לחברת החשמל או כל רשות ממשלתית אחרת כמשל.
יעילות אינסטרומנטלית ואפקטיביות מהותית במערכת הוצאה לפועל
על מערכת שכזאת גם להיות בראש ובראשונה יעילה. יעילה- כדי לשמור על הסדר ולהשיב את החוב במהירות האפשרית, ללא עינוי דין לבעל-החוב ולחייב. היעילות הזאת מכילה היבטיםרבים: החל מקיצור תורים, מערכות טלפוניות חכמות ומהירות, המשך במערכת פקידות הוגנת ונעימה, עבור במחשוב מערכות וחיבור למערכות המשפט, וכלה בעוד כהינה וכהינה יישומים ואפליקציות יעילים מטבע הענין. אפקטיבית במלוא המובן המהותי של הענין – עליה לברור ולבחור את המקרים הנכונים לביצוע, לא להתמקד במקרים אבודים מלכתחילה, לעזור ולהתחשב יותר בחייב חלש מחזק, ומן העבר השני – לסייע ולעזור יותר לבעל-חוב חלש ופחות אמצעים, ופחות לנושה חזק כדוגמת שהובאו להלן.