פירוש המונח "הוצאת דיבה" או בשמו השני "הוצאת לשון הרע"
למעשה מדובר בשני מונחים שמתארים את אותו הדבר. על פי החוק לשון הרע היא דבר שפרסומו עלול להשפיל אדם בעיני הבריות או לעשותו מטרה לשנאה, לבוז או ללעג מצדם. בנוסף, עלול לבזות אדם בשל מעשים, התנהגות או תכונות המיוחסים לו וכן עלול לפגוע באדם במשרתו, אם משרה ציבורית ואם משרה אחרת, בעסקו, במשלח ידו או במקצועו.
הפסוק הידוע מהתנ"ך גורס כי "טוב שם טוב משמן טוב", כלומר אין דבר חשוב יותר משמו הטוב של אדם. לאור החשיבות הרבה נקבע האיסור על הוצאת דיבה בחוק איסור לשון הרע המחיל את האיסור הן במישור הפלילי והן במישור האזרחי. קרי ההליך יכול להיפתח ע"י הגשת קובלנה פלילית או ע"י הגשת תביעה אזרחית.
מהו פרסום לשון הרע?
חוק איסור לשון הרע קובע איסור על הוצאת דיבה, הן של אדם והן של תאגיד, באמצעות פרסום.
בהתאם להוראות החוק, די בכך שהפרסום הופנה לאדם נוסף אחד לפחות מלבד הנפגע. דהיינו, אם הפרסום הופנה לנפגע בלבד, לא קמה לו עילת תביעה.
לא כל פרסום מקים עילת תביעה
חוק איסור לשון הרע קובע מהם פרסומים מותרים, אשר לא ישמשו עילה למשפט אזרחי או פלילי (לדוגמא, פרסום של מבקר המדינה בתוקף תפקידו או פרסום כאמור מטעמו לא מקים עילת תביעה בגין הוצאת דיבה).
בנוסף לפרסומים המותרים, קובע החוק הגנות שונות למפרסם, אשר כאשר הן מתקיימות, בית המשפט יפטור את המפרסם מאחריות. הגנת אמת בפרסום קובעת כי בהתמלא שני תנאים מצטרפים, הדבר שפורסם היה אמת והיה בפרסום עניין ציבורי, לא יהיה מקום לתביעה. הגנה נוספת הינה הגנת תום הלב וגם היא מכילה שני תנאים מצטרפים, הנפגע עשה את הפרסום בתום לב ובנוסף חלה אחת הנסיבות המפורטות בחוק.
לקריאה נוספת: פגיעה בפרטיות >>
סעדים הניתנים ע"י בית המשפט
במידה ובית המשפט קבע כי הפרסום לא בא בגדר הפרסומים המותרים ולא חלה אחת מההגנות הקבועות בחוק, בית המשפט יפסוק פיצויים כספיים בגין הוצאת דיבה. הפיצויים הכספיים לא יעלו על סך של 50,000 ₪ במקרה בו לא הוכח נזק (פיצויים סטטוטוריים בהתאם לשיקול דעתו של בית המשפט) ולא יעלו על סך של 100,000 ₪ במקרה בו הוכח כי לשון הרע פורסמה בכוונה לפגוע.
בית המשפט לוקח בחשבון מספר שיקולים בבואו לקבוע פיצוי בגין הוצאת דיבה: סוג הפרסום (מהו היקף החשיפה של הפרסום מוציא הדיבה), הנזקים (מה חומרתם), כוונת המפרסם (האם הפרסום התכוון לפגוע).
בנוסף לסעד הכספי, בית המשפט רשאי לצוות על סעדים נוספים כגון צו איסור של עותקי הפרסום המכילים את הוצאת הדיבה או החרמתם וכן פרסום תיקון או הכחשה של הוצאת הדיבה או על פרסום פסק הדין, כולו או מקצתו על חשבון הפוגע.
לסיכום
הוצאת דיבה מוגדרת כעוולה נזיקית אשר הפיצוי בגינה אמור להשיב את המצב לקדמותו מבחינת הנפגע. במקרים רבים הנזק שנעשה הוא רב ושיקום השם הטוב נעשה כמעט בלתי אפשרי ודבר זה נילקח בחשבון בקביעת גובה הפיצוי הכספי. אולם, כאמור לעיל, בית המשפט מוגבל בסכום הפיצוי שלעיתים כלל אינו מכסה את הנזקים ואינו מרתיע.