הסודות מאחורי המדפים, כרוב לבן, מה כבר אפשר לכתוב עליו ?
יובל לובנשטיין
הכרוב הלבן שאנו כל כך מכירים ועוברים לידו בכל פעם שמבקרים בסופר, נחשב לאחד הירקות המעניינים ביותר.
הכרוב שהוא ירק ממשפחת המצליבים ובשנים האחרונות מקבל יותר ויותר תשומת לב, בעקבות מחקרים שנעשו בתחום מניעת הסרטן, אשר מוצאו בו מאפיינים ייחודים אשר עשויים למנוע התפתחות של סרטן
שלפוחית השתן, הערמונית והמעי הגס.
בנוסף הראו מחקרים שלכרוב יכולת להורדת רמות הכולסטרול, בשל רמת הסיבים הגבוהה שבו.
הפחתה זו של רמות הכולסטרול גבוה יותר בכרוב מאודה מאשר בכרוב חי.
הסינים משתמשים מזה אלפי שנים במי כרוב תוססים, להפחתת כיבים במערכת העיכול ובמיוחד לבעיות בתריסריון.
צבעו האדום של הכרוב האדום משקף ריכוז גבוה של חומרים אשר להם יתרונות הבריאותיים ומייחסים אותם לחומרים נוגדי חמצון תזונתיים, אנטי דלקתיים וחומרים בעלי פוטנציאל מניעתי.
מחקר שנעשה לאחרונה הראה כי 100 גרם של כרוב אדום, מספק 196.5 מיליגרם של פוליפנולים, מתוכם 28.3 מיליגרם הם ואנתוציאנין. כרוב ירוק הניב הרבה פחות ל -100 גרם: 45 מיליגרם של פוליפנולים כולל מיליגרם של 0.01 ואנתוציאנין. ויטמין C בעל יכולות נוגדות חמצון, נמצא בכרוב אדום, שש עד שמונה פעמים גבוה יותר מזה שבכרוב ירוק. כרוב אדום הוא אחד הירקות הטעימים והמזינים ביותר, לצד מצבור חומרים אשר מספקים לנו הגנה .
לכרוב יש היסטוריה ארוכה של שימוש הן כמזון והן ברפואה העממית.
כרוב הבר הובא לאירופה סביב 600 לפנה"ס על ידי קבוצות של נוודים. תרבויות עתיקות כמו היוונים והרומאים החזיקו ממנו גם כמזון וגם כתרופת פלא כללית, אשר מסוגלת לטפל שורה של מצבים בריאותיים.
לכרוב כבוש, שעשוי מכרוב מותסס, יש מורשת ארוכה.המלחים ההולנדיים היו צורכים אותו במהלך מסעותיהם כדי למנוע צפדינה. גם הגרמנים ואחריהם המתנחלים הגרמנים שהיגרו לאמריקה העבירו אותו לשם.
הכרוב נפוץ בסין, בקוריאה, באינדונזיה, בהודו, באירופה בעיקר במזרחה ובמערבה וגם בארה"ב ואומדן ייצורו בעולם מגיע ל 100 מליון טונות בשנה ! מזה כשליש בסין בלבד.
ברפואה העממית האירופית, עלי כרוב משמשים לטיפול בדלקת חריפה. הנחת עלי כרוב חי באזור עם אי נוחות עשוי להקל. יש הטוענים שהוא יעיל בהקלת כאב חזה נפוח אצל נשים מניקות.
הכרוב משמש מקור מצוין לוויטמין C והערך הקלורי שלו נמוך.אנשים הסובלים מתת פעילות של בלוטת התריס, צריכים להימנע מלאכול אותו חיי, שכן הוא מדכא את פעילות הבלוטה ומעכב את ספיגת היוד.אין בעיה לאכלו מבושל.
אכן ירק "פשוט ורגיל", אולם בהחלט "שווה", נאמר עליו שכמות הקלוריות בו היא כל כך נמוכה, שבעצם לעיסתו, ובעיכולו אנו משקיעים יותר קלוריות מאשר הוא מביא איתו ועל כן הוא ירק "שווה" מכל הבחינות, גם בריאותיות וגם תזונתיות.
בתיאבון !
יובל לובנשטיין, משמש כיועץ לחברות בתחום מוצרי הצריכה.