ב"ה
על נבטים ונדנדות
רבות דובר על התנודות הללו ברמות הסוכר בגוף, אשר גורמות למשיכה הפיזיולוגית המוכרת לפחמימות.
להזכירך, מדובר במעין נפילות סוכר, נפילות אנרגיה, רעב חזק מאוד, בד"כ כתוצאה מן אכילת המאכל הלא מזין האחרון, שאכלנו לאחרונה, או כתוצאה מצום של כמה שעות, שגורמות לנו לחפש אנרגיה זמינה מאוד, ודחוף. הן מושכות אותנו לג'אנק. אוכל לא מזין וריק מתוכן.
פחמימות "מרוקנות" אלו,(כי הלא הן התרוקנו בתהליך התיעוש, הן היו מלאות מטבען) אכן מספקות אנרגיה מאוד זמינה. למה? כי הן מתפרקות מאוד מהר. הן דלות בערכים, ולכן תהליך הפירוק שלהן מאוד מאוד מהיר, למעשה הן לא 'מעסיקות' את הגוף. ומה שנשאר זה רק מעבר ישיר וחלק ומהיר של סוכר למוח.
נשמע טוב, מה? אבל פה בדיוק טמונה הסיבה להשמנה.
כשם שהסוכר עולה מהר , כך הוא גם נופל מהר. והנחיתה הזו? או הו כמה שהיא כואבת.
הנחיתה הזו, שוב שולחת אותנו לחפש אנרגיה זמינה מאוד מאוד ,נוספת. וכך הגוף פשוט מתמכר למאכלים אלו, ונכנס למעגל של חוסר שליטה, בכל הנוגע לפחמימות. בקטגוריית המאכלים הללו נמצאים השתיה המתוקה ועתירת הקלוריות , וכל עוגה או 'רוגלך' ומוצרי מדף זמינים זולים אחרים. (הם זולים כי אין בהם חומרים איכותיים)
אז אם אמרו לכם תמיד שהשמנה זה רק גנטי, בידקו שוב האם לא נעשתה הכנסה חיצונית, לתוך מעגל ה'נדנדה' . אם האוכל שניתן, שהוגש מלכתחילה, לא השתייך למשפחת הפחמימות המרוקנות הללו, ובכך ניתן ה'פוש' הראשון שגרם לנדנדה להמריא גבוה גבוה (כייף) ומשם לרדת נמוך, וחוזר חלילה. או שהנוף, הסביבה בה גדלים, מוקף במאכלים קורצים אלו, ולכן הם מהווים 'ברירת המחדל' של המזון, ומשם , תנודות הנדנדה, רק הולכות ומתעצמות.
אם מחליטים לגשת מלכתחילה לאוכל מזין יותר, פחות מעובד, אפילו ללא ספירת קלוריות, ועם איזון של עוד אבות מזון בארוחה, יתרחש שינוי משמעותי ואפקט הנדנדה יתגמד.
ואיך זה מביא אותנו לנבטים?
נבטים הם מסוג המאכלים הבודדים שהיחס בין הערך הקלורי שלהם לעושר הבריאותי והתזונתי שבהם, הוא יחס הפוך. תהליך ההנבטה הופך את הויטמינים והמינרלים להרבה יותר זמינים לגוף, הגוף מקבל מהם המוווווווווון למרות שהם לגמרי דלי קלוריות. העושר הזה הוא הגורם לתהליך פירוק איטי של האנרגיה שהם מספקים. זה מתבטא בכך שהגוף מקבל מהם אנרגיה ארוכת טווח ומאוזנת. במקום הנדנדה, אנו חשים יציבות , כוח, שליטה בתאבון ,ובקיצור, משק אנרגיה שמנוהל נכון.
אחת הסיבות להשמנה, היא הבולמוס התוקף לפעמים , כאשר הרעב הוא בלתי נשלט, ואוכלים 'מכל הבא ליד' ללא יכולת 'להתאפס'. צריכת נבטים בתפריט באופן קבוע, היא אחת הגורמים שתורמים להפחתת התופעה.
אז אם אמרו לכם שכל הדברים הטובים, הם או משמינים , או לא מוסריים, או שעולים הרבה כסף, אז הנה מצאנו 'צדיק אחד בסדום'.
בהצלחה ולהשתמע.
חסיה רויכר
יועצת תזונה ואורח חיים בריא.