למה לנו ארוחות מסודרות?
עוד יום יבוא, ונצליח להחזיר לעצמנו את מנגנון הקשב העצמי. נצליח לאזן את בלוטת יותרת הכליות, אשר אחראית על תחושת הרעב והשובע. ( שנהרסה כתוצאה מאכילת "ג'אנק")
אך עד אז
נפעיל גורם חיצוני.
והוא?
סדר ארוחות קבוע.
מקור עתיק מאוד לעניין הארוחות אנחנו מוצאים במסכת יומא. שם נאמר שמשה רבנו קבע את הארוחות כיוון שראה שאם לאו- בני ישראל הם כתרנגולים המנקרים באשפה. כלומר, הם גרגרנים.
חוסר הסדר, חוסר הרוגע בעניין התזונה, גורם ל'ריקוד' תמידי סביבו.
מחקרים מראים שבמשפחות בהם אוכלים שלוש ארוחות משפחתיות מסודרות סביב השולחן, קיימת פחות תופעת ההשמנה. למה?
כשילד יודע שיסופקו לו ארוחותיו, הוא אינו טורח סביבם. הוא רגוע. כשילד קצת רעב בשעה 15:00 למשל, והוא יודע שב15:30 הארוחה מתחילה, הוא יחכה.
במקרה של ארוחות משפחתיות (מה שאני מודה, קשה מאוד ליישם באורח החיים המהיר שלנו) יש רווח גדול נוסף: החוויה היא לא רק מתוכן הצלחת, אלא מעצם הישיבה המשותפת, השיחה, ההישענות לאחור וההנאה (או לא?) מן החברה הסובבת. אלו הרגלים שחשוב להקנות לגבי אוכל. תרבות של אכילה בנחת, ברוגע, תוך כדי הנאה לא רק מתוכן הצלחת, אלא מן האוירה , השיחה ומה שמסביב. ממש אירופה, מה?
אז מתי וכמה, אתם שואלים?
מתי ואיך שמתאים לכם. ורק לכם.
ארוחות עם חברים לעבודה, ארוחות משפחתיות קבועות (אם לא כל הארוחות לפחות אחת) שלושה עיקריות או שישה קטנות, איך שמתאים לכם. התנאי היחיד החשוב על מנת לרזות כתוצאה מקביעת ארוחות, הוא שהן יהיו בשעות קבועות (גמישות של כחצי שעה) על מנת להכניס את אורח החיים לסדר, וכדי שנלמד לאכול לא רק מתוך רעב (כי אז אוכלים בד"כ יותר מן התכנון), אלא במתינות ובנחת ובכמות הגיונית.
יתרון נוסף של קביעת הארוחות הוא שזה מרגיל אותנו לחשיבה קדימה. הכללים בכלכלה מתאימים גם לכלכלת הגוף. לא עוד "מהיד לפה" . חשיבה פחות מהבטן ויותר מהראש, לגבי תוכן והרכב הארוחות. כי הרי ארוחה, הווי אומר, ירק, חלבון, ולא רק פחמימה ריקה.
אז
שבו עם עצמכם. (גם כן סוג של חברה נעימה) ועם דף לבן גדול. עם חשיבה ריאלית, מתוך הכרות עמוקה עם עצמכם, ובנו לעצמכם סדר יום. סמנו שעות. ורישמו הערות לגבי ההערכות לעניין (קניות, הפשרת העוף, השריית השעועית בזמן, קופסא אייכותית או ציידנית וכו) היו התזונאים של עצמכם. הרי ידע, אם אתם קוראים מאמר זה, כבר יש לכם. התכוננו לנפילות מלמדות. לימדו מן התקלות וערכו שינויים בהתאם: הגדילו ארוחה, שפרו קניות, אכסנו לטווח ארוך ועוד. בדרך זו כל אחד יכול.
אז שתהיה חווית למידה ושיפור נעימים
חסיה רויכר
יועצת תזונה ואורח חיים בריא.