חפש מאמרים:
שלום אורח
22.11.2024
 
   
מאמרים בקטגוריות של:

   
 

שלילת דמי לידה ליולדת שילדה בביתה

מאת: טל ספיר, עו"דדיני עבודה28/11/2010891 צפיות שתף בטוויטר |   שתף בפייסבוק

יולדות, אשר מבקשות מרצונן החופשי לחוות את ארוע הלידה המרגש בבית, ולא בין כתליו של בית החולים, צריכות לקחת בחשבון את ההשלכות המשפטיות הנובעות מכך. , לאור פסק הדין בעניין דיוויס(1).

העובדות: גב' דיוויס, המערערת, בחרה מרצונה ללדת בביתה בהעדיפה לידה זו על פני לידה בבית חולים. לאחר הלידה פנתה אל המוסד לביטוח לאומי לקבל מענק לידה בהתאם להוראות חוק הביטוח הלאומי. המוסד לביטוח לאומי דחה את התביעה למענק לידה, מן הטעם שתנאי לקבלת המענק הוא לידה במוסד רפואי. לאחר שתביעתה למענק לידה נדחתה גם על ידי בית הדין האיזורי, ערערה המערערת לבית הדין הארצי. במסגרת הדיון, המליץ בית הדין הארצי על הקמת ועדת מומחים מטעם משרד הבריאות שתבחן את הנושא באופן מדוקדק ותמליץ לגורמים המתאימים.

טענות הצדדים: טענתה העיקרית של המערערת כפי שעלתה בדיון היתה, כי מאז חוקק חוק הביטוח הלאומי בשנות החמישים, השתנו העיתים וכיום לידות בית מתוכננות, העומדות בדרישות הרפואיות, אינן מסוכנות יותר מאשר לידות בבתי חולים. כך שלמעשה, הסיבה להתניית מענק הלידה באישפוז בבית החולים הינה היסטורית, שהיתה נכונה לשנות החמישים, עת רצו לעודד את הציבור לפנות לבתי חולים. כיום, כך טען ב"כ המערערת, ציבור היולדות ממילא מגיע לבתי חולים ואחוז התמותה בלידות ירד באופן משמעותי. המוסד לביטוח לאומי טען מנגד כי בית הדין אינו מוסמך לסטות מהוראת החוק המפורשת, השוללת מתן מענק בנסיבות של לידת בית. כמו כן, המטרות ההיסטוריות שעמדו בבסיס החקיקה עת חוקק החוק לעידוד יולדות להתאשפז בבית חולים עדיין רלבנטיות עד עצם היום הזה, ולידה בבית חולים היא לידה בטוחה יותר לכלל האוכלוסיה.

פסק דינו של בית הדין הארצי לעבודה: בית הדין הארצי, בבוחנו את ההיסטוריה החקיקתית ואת כוונת המחוקק, מגיע למסקנה כי אכן, מטרת המחוקק במענק הלידה הייתה לתמרץ את היולדת ללדת בבית חולים. אומנם, בחוק הביטוח הלאומי נקבע כי המוסד לביטוח לאומי יכול להעניק את דמי הלידה במקרים מיוחדים גם למי שלא ילדה בבית חולים מטעמי צדק, אך זאת במקרים ספורים בלבד, ולידה מתוכננת בבית, אינה נמנית ברשימת החריגים בגינם רשאי המוסד לביטוח לאומי להעניק מענק לידה, מטעמי צדק, אלא במקרים בהם סיבות אובייקטיביות שאינן תלויות ברצונה של האם, מנעו מהאם ללדת בבית חולים ולנסיבות אלו בלבד.

בסופו של דבר, מגיע בית הדין הארצי למסקנה חד משמעית, ולפיה מענק לידה מותנה ברצון לפנות וללדת לבית חולים. בית הדין הארצי מציין בפסק דינו כי שינוי חקיקה בתחום חדשני בביולוגיה, ראוי שיעשה על-ידי המחוקק. על כן, דוחה בית הדין הארצי את הערעור.

בשולי פסק הדין: מי שנמנעת מדעת להזדקק לאשפוז בקשר ללידה, שוללת מעצמה מראש ובדיעבד, את הזכות לקבל מענק לידה. מצב זה אולי אינו רצוי, אך עד שלא ישונה המצב על ידי המחוקק בחקיקה ראשית, ימשיכו בתי הדין לפסוק לפי לשון החוק, אשר אינו מעניק שיקול דעת לבית הדין (או למוסד לביטוח לאומי) בנושא תשלום מענק לידה כאשר התנאי היסודי הוא אישפוז בבית חולים. הטיעון ברקע החוק הינו שלמדינה יש אינטרס לגיטימי לכוון התנהגות באמצעות תמריצים כלכליים, שכן המדינה נושאת כלכלית בתוצאה של הנזק של ילד שנולד עם מום או של אם שנפגעת במהלך לידה. מעניין לקרוא בפסק הדין כי הוועדה הרפואית בישראל ממליצה שלא ללדת בבית, אף כי כבר הוגדרו מספר קריטריונים ללידה כזו. הוועדה מציינת שאין בישראל תשתית ארגונית לתמיכה ופיקוח על לידות בבית ואין עדיין ניסיון מספק והפקת לקחים בנושא רגיש זה.

 

[1] תיק עבל 001245/00, רות דיוויס - המוסד לביטוח לאומי (טרם פורסם)


* הכותב הינו עו"ד המתמחה בדיני עבודה, דיני מקרקעין וליווי יזמי נדל"ן, משפט אזרחי/מסחרי, שוק ההון, וליטיגאציה מסחרית.

ניתן ליצור קשר במייל: sapirlaw@bezeqint.net

** המידע לעיל הינו כללי בלבד ואינו מהווה בשום מקרה תחליף לייעוץ משפטי.

 





 
     
     
     
   
 
אודות כותב המאמר:

*הכותב הינו עו"ד המתמחה בדיני מקרקעין, עסקאות ויזמות נדל"ן, משפט מסחרי, דיני תאגידים, חוזים, היי-טק וליטיגאציה מסחרית.

יצירת קשר:  tal@3slaw.co.il

** מאמר זה הינו למידע כללי בלבד ונכון למועד כתיבתו, ואינו נועד בשום מקרה לשמש כתחליף לייעוץ משפטי. על כן אין להסתמך עליו מבלי להיוועץ עם עורך דין העוסק בתחום בטרם נקיטת כל פעולה או קבלת החלטה.

 
     
   
 

מאמרים נוספים מאת טל ספיר, עו"ד

מאת: טל ספיר, עו"דנדל"ן ומקרקעין29/12/111406 צפיות
כל מי שרוכש דירה או כל נכס נדל"ן אחר, כגון: מגרש, חנות וכיו"ב, מצפה להירשם ביום מן הימים כבעלים החוקי של דירתו. ברשימה זו נדגיש את חשיבות בדיקת הבעלות בנכס הנרכש ונציע דרכים כיצד לברר את רישום הבעלות.

מאת: טל ספיר, עו"דנדל"ן ומקרקעין17/10/11960 צפיות
במאמר שלהלן, נעמוד על חשיבותו של מעמד חתימת חוזה הרכישה ועל המסמכים שמומלץ לבדוק שצורפו לחוזה הרכישה. כמו כן נדון בקצרה במשמעות שיש לייחס לפרוספקט ולמצגת שמספק הקבלן אודות הפרוייקט והדירות הנמכרות.

מאת: טל ספיר, עו"דנדל"ן ומקרקעין13/09/111342 צפיות
ברשימה הקודמת (חלק ב') עמדנו על חשיבותה של ערבות חוק מכר בעסקת רכישת דירה מקבלן, ועל ביצוע תשלומים לחשבון הליווי הבנקאי על הפרוייקט. במאמר שלהלן, נעמוד על רשימה נוספת של נושאים המהותיים, עליהם יש לתת את הדעת במהלך המשא-ומתן מול הקבלן לקראת רכישת הדירה, ביניהם: ביצוע שינויים במפרט הדירה, מחיר הדירה ותנאי תשלום, רכוש משותף, מועד מסירת הדירה לידי הרוכשים, בדיקת ליקויים בדירה במועד מסירתה לידיכם, ורישום הדירה כיחידה בבית משותף.

מאת: טל ספיר, עו"דנדל"ן ומקרקעין18/08/11968 צפיות
במאמר שלפניכם נציג מספר עקרונות מנחים כיצד לרכוש דירה מקבלן, בדרך היעילה והבטוחה ביותר. נעמוד על חשיבותו של הייצוג המשפטי בעסקת רכישת דירה מקבלן, על הבדיקות המקדימות שיש לבצע, ועל מהותו של זכרון הדברים עליו אתם חותמים לקראת רכישת הדירה.

מאת: טל ספיר, עו"דנדל"ן ומקרקעין25/06/111261 צפיות
בעת האחרונה אנו עדים לתהליכים ותמורות מהמעניינים שהתרחשו אצלנו בתחום הנדל"ן למגורים - שינויים תכופים בשיעורי הריבית במשק, מדיניות בלתי מתפשרת של בנק ישראל בנושא המשכנתאות וחקיקה תדירה בתחום מיסוי המגורים, כל אלה הפכו את כדאיות ההשקעה בדירה למגורים לשאלה הטורדת מנוחתם של רבים מאיתנו, בין אלה שהם כבר בעלי דירות להשקעה ובין אם הם מתעתדים לרכוש דירה למגורים. במאמר זה נעמוד על מספר נושאים משפטיים שעליך כמשקיע הפוטנציאלי לתת עליהם את הדעת בבואך לרכוש דירה להשקעה.

מאת: טל ספיר, עו"דנדל"ן ומקרקעין16/05/111117 צפיות
מוכרים דירה? בית צמוד קרקע? או אולי מגרש לבנייה רוויה? רוצים להשיג מחיר גבוה עבור הנכס שאתם עומדים למכור? בטרם תגלשו לאתרי המכירות באינטרנט או בטרם תפנו למתווך השכונתי, על מנת לפרסם את הנכס שבבעלותכם למכירה, מוטב שתקדישו כמה רגעים מזמנכם לקריאת הרשימה שלהלן, בה נציע לכם תהליך מכירה שונה, יעיל, חסכוני ופשוט למכירת הנכס שברשותכם, וחשוב מכל – תוך מקסום שווי הנכס שברשותכם!

מאת: טל ספיר, עו"דקנין רוחני08/01/111387 צפיות
כיצד ניתן להגן על רעיון מסחרי או מידע ייחודי שברשותנו? כיצד ניתן לשתף אחרים ברעיון, למשל לצורך פיתוח מיזם משותף, אולם מבלי לחשוש שהצד השני, לו נמסר הרעיון (או המידע), 'יגזול' מאיתנו את הרעיון הייחודי שלנו, בטרם הספקנו להפיק ממנו תועלת כלשהי או לנצלו באופן מסחרי?

מאמרים נוספים בנושא דיני עבודה

מאת: איתמר כוכבידיני עבודה10/09/201044 צפיות
עובד המפוטר ממקום עבודתו זכאי לשכר של חודש כנגד כל שנת עבודה (אלא אם כן, הוסכם על שיעור גבוה יותר), בעת פיטוריו או בעת היותו מתפטר כדין מפוטר או כמוסכם בהסכם עבודה. תשלומי פיצויים מגלמים בתוכם את רכיב העמלות (בחישוב ממוצע של 12 החודשים האחרונים), ואת רכיבי השכר הקבועים, גם כאלה שלא נכנסים תחת הקטגוריה "שכר בסיס". עם זאת, פיצויים אינם משולמים עבור פרמיות, מענקים, בונוסים, החזרי הוצאות, משכורת 13 ותוספות מותנות. הכלל הבסיסי הינו (למעט במקרה של מתפטר בדין מפוטר), שעובד מפוטר בלבד, זכאי לפיצויי פיט

מאת: רונית בילרדיני עבודה14/03/181501 צפיות
חוק פיצויי פיטורים קובע, כי עובד אשר פוטר ממקום עבודתו לאחר שנת עבודה זכאי לפיצויי פיטורים מהמעביד. כמו כן, קובע החוק, כי בנסיבות מסוימות זכאי עובד לתשלום פיצויי פיטורים אף לאחר התפטרותו מעבודה. (הרעת תנאים, התפטרות לצורך טיפול בילד, מעבר מגורים לצורך עבודתו של בן הזוג ועוד).

מאת: tiloniדיני עבודה07/09/172046 צפיות
לעיתים, כמו בכל משפחה, יכולים להתגלע ויכוחים וחילוקי דעות, אולי אפילו להיאמר מילים קשות אך במקום העבודה, בניגוד למקרים דומים בתוך המשפחה הקרובה או לחברים הקרובים, עלול הצד השני לראות בדברים אלו כהוצאת לשון הרע בעבודה ולתבוע את אומרם בבית המשפט תחת חוק ""איסור לשון הרע התשכ"ה- 1965"

מאת: שירה אלהדיני עבודה20/12/161857 צפיות
במסגרת עבודתו, זכאי העובד לזכויות שונות, כגון חופשה שנתית, דמי הבראה, גמול שעות נוספות ועוד.

מאת: איתמר כוכבידיני עבודה01/08/162787 צפיות
אישור מרופא תעסוקתי המורה כי אין העובד מסוגל לחזור לעבודתו הקודמת, או מצב הזהה לה, וזאת בשל תפקוד לקוי של אחד מאברי הגוף. עובד הסובל מבעיות בריאותיות ומציג מסמכים מרופא מומחה, המציין את הלקות בכושר עבודתו ומגבלותיו הרפואיות בעבודתו. עובד הסובל ממגבלה בריאותית ומבצע עבודה אשר אינה מתאימה ליכולותיו הרפואיות עקב מצב בריאותי לקוי.

מאת: איתמר כוכבידיני עבודה02/06/163443 צפיות
החובה לשלם שכר בחגים לעובדים, עולה מתוקף צו ההרחבה להסכם המסגרת במגזר העסקי. בהתאם לכך, עובד חודשי ועובד שכר (בתנאים הרשומים להלן) זכאים לשכר רגיל, אף בימים אשר לא עבדו בהם בשל היותם ימי מנוחה בחגים.

מאת: אבי דוידידיני עבודה23/05/163573 צפיות
בקצרה על הרעת תנאים בעבודה לאלו המחליטים להתפטר ולאלו המחליטים להישאר במקום העבודה.

 
 
 

כל הזכויות שמורות © 2008 ACADEMICS
השימוש באתר בכפוף ל תנאי השימוש  ומדיניות הפרטיות. התכנים באתר מופצים תחת רשיון קראייטיב קומונס - ייחוס-איסור יצירות נגזרות 3.0 Unported

christian louboutin replica