חפש מאמרים:
שלום אורח
22.11.2024
 
   
מאמרים בקטגוריות של:

   
 

פדיון פיצויים בפיטורין/פרישה

מאת: איתמר כוכבידיני עבודה10/09/20201043 צפיות שתף בטוויטר |   שתף בפייסבוק




פדיון פיצויים בפיטורין/פרישה

 

ד"ר איתמר כוכבי עורך דין-נוטריון, רואה חשבון וכלכלן

הטכניון – הפקולטה להנדסת תעשייה וניהול, מרצה בקורסים "חשבונאות ניהולית מתקדמת" ו"בקרת עלויות" כ-30 שנה.

מרצה מצטיין טכניוני – הצטיינות יתירה בהוראה לשנת תשע"ה סמסטר חורף.

מרצה מצטיין טכניוני – ראוי לשבח בהוראה לשנת התשע"ו.

אוניברסיטת חיפה – הפקולטה לניהול – מנהל עסקים, מרצה בקורסים "חשבונאות פיננסית" ו"עקרונות החשבונאות" לתואר MBA.

הפקולטה למשפטים – אוניברסיטת חיפה – מרצה בקורס "עקרונות החשבונאות  וניתוח דוחות כספיים", לתואר מוסמך במשפטים LL.M עם התמחות במשפט עסקי מסחרי עד ל- 5/2019.

מחבר הספר: "רווחה בעולם קפיטליסטי" Welfare in a Capitalist World, אשר יצא לאור בהוצאת ספריית גלובס.

ד"ר מהפקולטה למשפטים באוניברסיטת חיפה Dr. Faculty of Law, University of Haifa.

רקע

עובד המפוטר ממקום עבודתו זכאי לשכר של חודש כנגד כל שנת עבודה (אלא אם כן, הוסכם על שיעור גבוה יותר), בעת פיטוריו או בעת היותו מתפטר כדין מפוטר או כמוסכם בהסכם עבודה. תשלומי פיצויים מגלמים בתוכם את רכיב העמלות (בחישוב ממוצע של 12 החודשים האחרונים), ואת רכיבי השכר הקבועים, גם כאלה שלא נכנסים תחת הקטגוריה "שכר בסיס".
עם זאת, פיצויים אינם משולמים עבור פרמיות, מענקים, בונוסים, החזרי הוצאות, משכורת 13 ותוספות מותנות. הכלל הבסיסי הינו (למעט במקרה של מתפטר בדין מפוטר), שעובד מפוטר בלבד, זכאי לפיצויי פיטורים.

הפיצויים של העובד, מהווים כ- 35% -40%, מההפרשות הסוציאליות, המועברות לפנסיית העובד בעת פרישה. פדיון הפיצויים (אשר חלקה פטור ממס עד לסכום העומד על  12,380 ₪ לשנת 2019), אשר סכומה העולה מעל 12,380 ₪ כרוך במס, עלול להיות גבוה מאוד על פי המס השולי של העובד. יתר על כן, משיכת הפיצויים (החייבים ושאינם חייבים במס) תפגע בפנסיה שלנו או בהטבות המס להן אנו זכאים בעת פרישה.

מומלץ, כי טרם פדיון הפיצויים, לבצע את המשיכות מקרן הפנסיה בבדיקה מעמיקה. יש לבחון, האם הנסיבות אשר לעתים מאלצות אותנו לפדות את כספי הפיצויים הנמצאים בקרן הפנסיה או בביטוח המנהלים, הולמות ומתאימות לכדאיות המשיכה.

להלן מספר נתונים לבדיקה, בקבלת החלטה נבונה ונכונה, בפדיון כספי הפיצויים:

פטור מוגדל ממס

בעת עזיבת העבודה זכאי המפוטר לקבל פטור ממס על הפיצויים עד לתקרה של 12,380 שקל, או לפי גובה שכרו האחרון, לפי הנמוך – כפול מספר שנות עבודתו. אם השכר נמוך מהתקרה, מומלץ לגשת למס הכנסה ולבקש הגדלת הפטור ב-50% (אך לא יותר מתקרת הפטור המזכה- 12,380 ₪- נכון לשנת 2019).

דוגמא: עובד שמשכורתו עמדה על 8,000 שקל לחודש פוטר מעבודתו לאחר 25 שנות עבודה. העובד קיבל פיצויים מוגדלים בסך כולל של 300,000 שקל. לכאורה העובד יהיה זכאי לפטור של 200,000 ₪ (לפי החישוב: משכורת חודשית - 8,000 כפול 25 – מס' שנות עבודה), ועל סכום העומד על 100,000 ₪העובד לכאורה אמור לשלם מס על החלק העודף (החלק העודף הינו 300,000 ₪ פיצויים מוגדלים פחות 200,000 שהינם הפיצויים להם זכאי העובד שהינם פטורים ממס). אולם לעובד עומד פטור נוסף של 50%– כך שהפיצויים הפטורים של העובד יעמדו על סכום של 300,000 ₪ אשר יאפשרו לעובד את כל הסכום בפטור ממס, הן סכום ה-200,000 ₪ בגין הפטור הרגיל והן סכום ה- 100,000 בגין החלק של הפטור המוגדל ב-50%.

תשלומים נוספים מעבר לפיצויים

בעת הפיטורין, עורך המעביד  "סיום חשבון" עם העובד, ומשלם לו תשלומים נוספים מעבר לפיצויים – כגון חודשי מענק הסתגלות, פדיון ימי מחלה, פדיון חופשה, הבראה, מענק יובל וכהנה וכהנה. חלק מהכספים הללו אשר ניתן לייחס לפיצויי פיטורין עדיף לשייכם לפיטורים ולא לשכר. ייחוס הכספים הללו לפיצויים מעניק לעובד אפשרויות מיסוי טובות יותר מאשר כשכר העומד למס מידי (בשיעור המס השולי של העובד), ולכן יש לשים לב ולבקש מהמעביד לרשום סכומים אלה בטופס 161 ולא לשלמם כמשכורת חודשית אחרונה. הכל בהתאם לחוק כפי שהמעביד יבדוק עם רואה חשבון החברה, אשר יבחן אם ניתן לאשרם לצורך קבלת פיצויים כחוק (מענק הסתגלות כדוגמה שהמעביד חפץ להעניק לעובד להמירו לפיצויים מוגדלים במקום דמי הסתגלות) ורק לאחר מכן יפעל המעביד (בהמלצת רואה החשבון או עורך הדין), בהתאם לחוק.

פריסת הפיצויים

ניתן לפרוס את הפיצויים החייבים במס כהכנסה עתידית בחלקים שווים. החוק מתיר למפוטר לפרוס את הפיצויים החייבים לפי "כל 4 שנות עבודה = שנת פריסה אחת" (עיגול כלפי מעלה). המקסימום לפריסה עומד על 6 שנות פריסה (ניתן לפרוס קדימה וניתן לפרוס אחורה), כך שמי שצופה שבשנים הבאות, לאחר סיום עבודתו, תהיה לו הכנסה נמוכה כדאי לו לפרוס את הפיצויים קדימה ובהתאם, לשלם עליהם מס מופחת. לחילופין אם צפוי מס מוגדל בעתיד, לאחר סיום עבודתו, יבקש העובד לערוך פריסה אחורה, לשנים בהן היה זכאי למס מופחת. ישנה אפשרות נוספת: ניתן למשוך את הפיצויים כקצבה כדלהלן.

 

רצף קצבה

החוק מאפשר לנו לשמור את הפיצויים החייבים במס (וגם את הפיצויים הפטורים) לקצבה לגיל פרישה. התנאי לכך הוא שהפיצויים יהיו בקופת גמל לקצבה לפני עזיבת העבודה. הפיצויים נשמרים לגיל הפרישה ואז העמית/המבוטח, יכול לקבל מהם קצבה או פנסיה חודשית. החוק גם מאפשר לבצע חרטה מרצף קצבה על הפיצויים (תוך שנתיים) ואז הפיצויים יועמדו למיסוי בעת החרטה.

פגיעה בפטור הקצבה המזכה בעת פרישה

כל תושב זכאי לפטור על הקצבה המשולמת לו בגיל פרישה סכום הפטור עולה מידי תקופה כך שניתן לקבל בגיל פרישה פטור ממס בשיעור 49% מה-"קצבה המזכה" ושאר הקצבה לה זכאי תושב תחויב במס ( הפטור המקסימלי ממס, יתרחש בשנת 2025 ואילך ויעמוד על 67%).

חלופות לפדיון הפיצויים

החוק מאפשר לנו מספר חלופות לפדיון הכספים הפנסיוניים העומדים לרשותנו במקום הפיצויים וללא מס, או במס מזערי: פדיון תגמולים הוניים או תגמולים שהופרשו לפני שנת 2000 למי שזכאי לכך (יש להתייעץ עם רואה חשבון או יועץ פנסיוני על הזכאות והשלכותיה).

החוק מגדיר מספר "מצבי מסכנות – הכנסה מזערית" בהם ניתן לבצע פדיון תגמולים ללא מס או במס מזערי. אחד ממצבי המסכנות העומדים להם זכאי מפוטר, הינו: "אם אין לשני בני הזוג הכנסה חודשית העולה על שכר המינימום" - סכום שכר מינימום לחודש, לפי חוק שכר מינימום, התשמ"ז-1987 (נכון ליום 1.1.2019 – 5,400 ₪ ברוטו לחודש). במידה ולבני הזוג יש ילדים מתחת לגיל 18 ניתן להגיע להכנסה חודשית של פעמיים שכר המינימום.

הערה: המידע המוצג במאמר הינו מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/או חוות דעת משפטית. המחבר ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית כתובה וחתומה, לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים במאמרים או בסקירה דלעיל.  הנושאים, המאמרים והסקירות, שצוינו לעיל, משתנים חדשות לבקרים ונתונים להחלטות ושינויים. לפיכך רק הוראות החוק, הפסיקה או הוראות הרשות או המוסד המטפל ושיקול דעתו, מחייבות וקובעות. בכל מקרה בו נכתב לשון זכר הכוונה גם ללשון נקבה, וכן להיפך, אלא אם נאמר במפורש אחרת.

הכותב: ד"ר איתמר כוכבי, מרצה בפקולטה הנדסת תעשייה וניהול בטכניון בחיפה כ-30 שנה, בקורסים חשבונאות ניהולית מתקדמת ובקרת עלויות עד לחודש אוקטובר 2019. כמו כן, מרצה באוניברסיטת חיפה, בפקולטה למשפטים של אונ' חיפה בקורס "עקרונות החשבונאות וניתוח דוחות כספיים", לתואר מוסמך במשפטים LL.M עם התמחות במשפט עסקי עד לחודש מאי 2019, וכן, בימים אלה מרצה באוניברסיטת חיפה,  בפקולטה לניהול – מנהל עסקים, לתואר MBA, בקורסים "חשבונאות פיננסית וניהולית" ו"עקרונות החשבונאות וניתוח דוחות כספיים".

ד"ר מהפקולטה למשפטים באוניברסיטת חיפהDr. Faculty of  Law, University of Haifa, ISRAEL

במקצועו רואה חשבון וכלכלן (כ-28 שנים), וכן עורך דין ונוטריון. בעל משרד עריכת דין (רואה חשבון), בקריית הממשלה בחיפה. תחום התמחותו דיני מיסים, משפט מסחרי ודיני עבודה.

מחבר הספר: "רווחה בעולם קפיטליסטי" Welfare in a Capitalist World, אשר יצא לאור בהוצאת ספריית גלובס.

מיקום המשרד: קריית הממשלה, שד' פל ים 7, חיפה (סמוך לבנין בית המשפט).

פל': 5443671- 050 טל: 8621350- 04, פקס: 8621349- 04.

 

e-mail: cpa-adv-itamar@bezeqint.net

 



תגיות המאמר: פיצוי, פרישה, פיטורין


 
     
     
     
   
 
אודות כותב המאמר:

 הכותב הינו מרצה בפקולטה הנדסת תעשייה וניהול במקצועות חשבונאות ניהולית מתקדמת ובקרת עלויות למעלה מ-15 שנה, וד"ר מהפקולטה למשפטים באוניברסיטת חיפה.

(PhD ) Faculty of Law, University of Haifa, ISRAEL     [רואה חשבון(כלכלן)-כוכבי איתמר (C.P.A.)]

מחבר הספר: "רווחה בעולם קפיטליסטי" Welfare in a Capitalist World, אשר יצא לאור בהוצאת ספריית גלובס.

משרד עורך דין, קריית הממשלה פל ים 7, חיפה,טל: 8621350- 04, פקס:8621349- 04, פל': 050-5443671

cpa-adv-itamar@bezeqint.net

 
     
   
 

מאמרים נוספים מאת איתמר כוכבי

מאת: איתמר כוכבידיני משפחה11/05/211647 צפיות
הורים מעוניינים להבטיח את כספם באמצעות החתמת הילד/ה ובן/בת זוגו על הסכם הלוואה, במסגרתו הם יתחייבו להחזיר את הכספים עם גירושיהם או חתימה על הסכם ממון של ילדיהם עם בן/בת הזוג.

מאת: איתמר כוכבידיני משפחה11/05/211466 צפיות
עשרת התנאים אשר הורים יכולים להציב לילדיהם או אף לילדם ובת/בן הזוג המתגוררים בדירה, שההורים רכשו והעניקו במתנה לילדיהם (או הבטחת כספים שהעניקו), המשתנים בהתאם לנסיבות המקרה כדלהלן:

מאת: איתמר כוכבידיני מיסים30/12/201236 צפיות
בית המשפט השלום, גזר על מהנדס כימיה, במסגרת הסדר טיעון; הטלת עונש - 33 חודשי מאסר בפועל וקנס בגובה חצי מיליון שקלים, זאת בנוסף ובכפוף לתשלום כל המס, בגין ההכנסה שהושמטה -38 מיליון. המהנדס הורשע בהעלמת הכנסות של 38 מיליון שקלים בחשבונות בנק UBS בשוויץ, לאחר שמכר את חלקו בחברה שהיה שותף בבעלותה ברומניה. המהנדס הודה בהשמטת ההכנסה בסך 38 מיליון ₪.

מאת: איתמר כוכבידיני מיסים30/12/201256 צפיות
בשבועות האחרונים, הופיעו או התקשרו למשרדי, אזרחים ישראלים תמימים ומזדמנים, המחזיקים מטבעות דיגיטליים, בעיקר ביטקוין. להפתעתם, הללו התבקשו על ידי מחלקת המודיעין של רשות המסים, למלא טפסים הדורשים מהם גילוי מלא על נכסיהם והמס בהתאם. האזרח צריך למלא את הטופס, תוך ציון הנכסים אותם הוא מחזיק בארץ ובחו"ל. השאלות המופנות לאותם אזרחים הינן כלליות, תוך בקשה להצהרה על נכסים. רשות המיסים מכוונת לנכסי הביטקוין, מאחר ואלה הם נכסיהם העיקריים של מקבלי טפסי ההצהרה.

מאת: איתמר כוכבידיני מיסים26/10/201502 צפיות
חוקי המס בישראל קובעים, כי מתנות פטורות ממס וזאת כל עוד הן ניתנו בתום לב. אולם, פסק דין תקדימי מחייב בבית המשפט העליון מיום 18 באוקטובר 2020, קבע כי הכנסות הרב – המערער, נכנסות בגדר סעיף 2(1) בפקודת מס הכנסה המחייב במס "השתכרות או רווח מכל עסק או משלח יד שעסקו בו תקופת זמן כלשהיא". המשמעות של הפסיקה המחייבת שהתקבלה בבית המשפט העליון הינה, שמעתה ואילך, ידוענים, מקובלים ולמעשה כל אדם בעל פרופיל חברתי – ציבורי – תקשורתי גבוה, צריך לדווח על שווי המתנות שלו, וכן – גם מחתונות ואירועים משמחים אחרים

מאת: איתמר כוכבידיני מיסים10/09/201141 צפיות
בימים אלה – חודש דצמבר 2016, הופיעו במשרדי, סידרה חדשה של אזרחים תמימים ומזדמנים אשר להפתעתם התבקשו על ידי רשות המיסים להסביר את מקורות הכנסתם בגין: נסיעות לחו"ל, ריבוי דירות, דירות יוקרה, רכבי יוקרה.

מאת: איתמר כוכביחוק ומשפט - כללי10/09/201324 צפיות
תַּם עִדַּן הַסּוֹדִיּוֹת הַבַּנְקָאִית בִּשְׁוַויְץ בְּעִקְבוֹת הֶסְכֵּם חִלּוּפֵי מֵידַע אוֹטוֹמָטִיִּים

מאמרים נוספים בנושא דיני עבודה

מאת: רונית בילרדיני עבודה14/03/181501 צפיות
חוק פיצויי פיטורים קובע, כי עובד אשר פוטר ממקום עבודתו לאחר שנת עבודה זכאי לפיצויי פיטורים מהמעביד. כמו כן, קובע החוק, כי בנסיבות מסוימות זכאי עובד לתשלום פיצויי פיטורים אף לאחר התפטרותו מעבודה. (הרעת תנאים, התפטרות לצורך טיפול בילד, מעבר מגורים לצורך עבודתו של בן הזוג ועוד).

מאת: tiloniדיני עבודה07/09/172046 צפיות
לעיתים, כמו בכל משפחה, יכולים להתגלע ויכוחים וחילוקי דעות, אולי אפילו להיאמר מילים קשות אך במקום העבודה, בניגוד למקרים דומים בתוך המשפחה הקרובה או לחברים הקרובים, עלול הצד השני לראות בדברים אלו כהוצאת לשון הרע בעבודה ולתבוע את אומרם בבית המשפט תחת חוק ""איסור לשון הרע התשכ"ה- 1965"

מאת: שירה אלהדיני עבודה20/12/161857 צפיות
במסגרת עבודתו, זכאי העובד לזכויות שונות, כגון חופשה שנתית, דמי הבראה, גמול שעות נוספות ועוד.

מאת: איתמר כוכבידיני עבודה01/08/162787 צפיות
אישור מרופא תעסוקתי המורה כי אין העובד מסוגל לחזור לעבודתו הקודמת, או מצב הזהה לה, וזאת בשל תפקוד לקוי של אחד מאברי הגוף. עובד הסובל מבעיות בריאותיות ומציג מסמכים מרופא מומחה, המציין את הלקות בכושר עבודתו ומגבלותיו הרפואיות בעבודתו. עובד הסובל ממגבלה בריאותית ומבצע עבודה אשר אינה מתאימה ליכולותיו הרפואיות עקב מצב בריאותי לקוי.

מאת: איתמר כוכבידיני עבודה02/06/163443 צפיות
החובה לשלם שכר בחגים לעובדים, עולה מתוקף צו ההרחבה להסכם המסגרת במגזר העסקי. בהתאם לכך, עובד חודשי ועובד שכר (בתנאים הרשומים להלן) זכאים לשכר רגיל, אף בימים אשר לא עבדו בהם בשל היותם ימי מנוחה בחגים.

מאת: אבי דוידידיני עבודה23/05/163573 צפיות
בקצרה על הרעת תנאים בעבודה לאלו המחליטים להתפטר ולאלו המחליטים להישאר במקום העבודה.

מאת: איתמר כוכבידיני עבודה22/05/163482 צפיות
חוק עבודת נשים, התשי"ד-1954 (להלן יקרא: "החוק"), קובע את הזכאויות העומדות לנשים כזכויות קוגנטיות (ר' מאמרי: חוקים קוגנטיים, חוקים דיספוזיטיביים – ד"ר איתמר כוכבי). מטרת החוק וייעודו הינו הבטחת הזכויות וההגנה על הנשים בעבודה

 
 
 

כל הזכויות שמורות © 2008 ACADEMICS
השימוש באתר בכפוף ל תנאי השימוש  ומדיניות הפרטיות. התכנים באתר מופצים תחת רשיון קראייטיב קומונס - ייחוס-איסור יצירות נגזרות 3.0 Unported

christian louboutin replica