הִתְפַּטְּרוּת עֵקֶב מַצַּב בְּרִיאוּתִי לָקוּי
ד"ר איתמר כוכבי עורך דין, רואה חשבון וכלכלן
הטכניון – הפקולטה להנדסת תעשייה וניהול, מרצה בקורסים "חשבונאות ניהולית מתקדמת" ו"בקרת עלויות".
מרצה מצטיין טכניוני – הצטיינות יתירה בהוראה לשנת תשע"ה סמסטר חורף.
מרצה מצטיין טכניוני – ראוי לשבח בהוראה לשנת התשע"ו.
אוניברסיטת חיפה – הפקולטה לניהול – מנהל עסקים, מרצה בקורסים "חשבונאות פיננסית" ו"עקרונות החשבונאות" לתואר MBA.
מחבר הספר: "רווחה בעולם קפיטליסטי" Welfare in a Capitalist World, אשר יצא לאור בהוצאת ספריית גלובס.
ד"ר מהפקולטה למשפטים באוניברסיטת חיפה Dr. Faculty of Law, University of Haifa.
שִׁעוּרֵי מָבוֹא – שָׂכָר וְתַּגְּמוּלים – חֶשְׁבּוֹנָאִי, מִשְׁפָּטִי, מִסּוּיִי
מָבוֹא – בַּקָּרַת עֲלוּיוֹת – עֶקְרוֹנוֹת הַחֶשְׁבּוֹנָאוּת – חֶשְׁבּוֹנָאוּת פִּינַנְסִית
הִתְפַּטְּרוּת
הפסקת העבודה של עובד שכיר מיוזמתו, נקראת התפטרות. עזיבת העבודה מצד העובד ומטעמו או בשל אילוץ העובד להתפטר מתפקידו.
מַצַּב בְּרִיאוּתִי לָקוּי
אישור מרופא תעסוקתי המורה כי אין העובד מסוגל לחזור לעבודתו הקודמת, או מצב הזהה לה, וזאת בשל תפקוד לקוי של אחד מאברי הגוף. עובד הסובל מבעיות בריאותיות ומציג מסמכים מרופא מומחה, המציין את הלקות בכושר עבודתו ומגבלותיו הרפואיות בעבודתו. עובד הסובל ממגבלה בריאותית ומבצע עבודה אשר אינה מתאימה ליכולותיו הרפואיות עקב מצב בריאותי לקוי.
הִתְפַּטְּרוּת עֵקֶב מַצַּב בְּרִיאוּתִי לָקוּי
סעיף 1 לחוק פיצויי פיטורים התשכ"ג-1963 (להלן יקרא: "החוק"), קובע את הזכות לפיצויי פיטורם כדלהלן:
הזכות לפיצויי פיטורים
1. (א) מי שעבד שנה אחת ברציפות – ובעובד עונתי שתי עונות בשתי שנים רצופות – אצל מעסיק אחד או במקום עבודה אחד ופוטר, זכאי לקבל ממעסיקו שפיטרו פיצויי פיטורים.
מן האמור בסעיף 1 לחוק, עולה כי הזכות לקבלת פיצויי פיטורים עומדת למי שפוטר ממקום עבודתו, לאחר שהשלים שנה אחת ברציפות במקום העבודה, להבדיל ממי שהתפטר ממקום העבודה מיוזמתו ומרצונו.
החוק קובע מספר תנאים בהם עומדת לעובד הזכאות לקבלת הזכויות המגיעות למפוטר על פי החוק, על אף שהעובד התפטר ועזב את מקום העבודה או אולץ להתפטר מתפקידו.
אחד התנאים לזכאות, מופיע בסעיף 6 לחוק, העוסק בהתפטרות לרגל מצב בריאותי לקוי, אשר דינה כפיטורים, הקובע כדלהלן:
התפטרות לרגל מצב בריאות לקוי
6. התפטר עובד לרגל מצב בריאותו הוא או של בן-משפחתו, ולאור הממצאים הרפואיים, תנאי העבודה ושאר נסיבות העניין הייתה סיבה מספקת להתפטרות – רואים לעניין פיצויי פיטורים את התפטרותו כפיטורים.
בסעיף זה, "בן-משפחה" – בן-משפחה שנקבע בתקנות באישור ועדת העבודה של הכנסת.
תקנה 11 לתקנות פיצויי פיטורים (חישוב הפיצויים והתפטרות שרואים אותה כפיטורים), תשכ"ד-1964, קובעת כי "בן משפחה" לעניין סעיף זה, הוא:
(1) בן זוגו של העובד, לרבות הידוע בציבור כבן זוגו
(2) ילדו של העובד, לרבות ילד מאומץ או חורג
(3) הורה של העובד
(4) נכדו של העובד, סבו או הורה של בן-זוגו הגר עם העובד ועיקר כלכלתו עליו.
בנושא פיצויים ראה מאמרי: ד"ר איתמר כוכבי
1. פִּטּוּרִים: פִּטּוּרֵי עוֹבֵד עַל רֶקַע מַחֲלָה אוֹ חל"ת.
2. פטור ממס על פיצויי פיטורים או פרישה.
3. פיצויי פיטורים.
4. פיצויים על הלנת פיצויי פיטורין.
5. פיצויים ופנסיה – זכויות העובד מול המעביד.
6. הגנה לעובד שהתפטר - סעיף 14 לחוק פיצויי פיטורים בעקבות פסק דין הפניקס.
7. מְשִׁיכַת כַּסְפֵּי הַפִּצּוּיִים מְהַפֶּנְסְיָה אוֹ מִבִּטּוּחִי הַמְּנַהֲלִים.
מן האמור בסעיף 6 לחוק, עולה כי כאשר עובד מתפטר עקב מצב בריאותי שלו או של בן משפחתו, נדרשים 3 תנאים מצטברים לעמידה בזכאות להתפטר כדין מפוטר עקב מצב בריאותי לקוי:
הראשון – ממצאים רפואיים
השני – תנאי עבודה
השלישי – שאר נסיבות העניין
שלושת התנאים האלה, מהווים ביחד, אמצעי ביקורת, שבעזרתם יש לבחון, האם בנסיבות המקרה הנדונות, התפטרות מטעמי בריאות הייתה מוצדקת, עד כדי לזכות את העובד בפיצויי פיטורים.
הסעיף משתמש במונח, "לרגל" מצב בריאותו שלו או של בן משפחתו, מכאן עולה כי הזכאות לפיצויי פיטורים עומדת לעובד השכיר, כאשר המצב הבריאותי הלקוי צריך להיות הפועל, המניע והמביא לתוצאת ההתפטרות, או אחד המניעים הממשיים להתפטרות. על העובד להוכיח כי מצבו הבריאותי הלקוי היווה סיבה מספקת להתפטרותו. אין כל הכרח בכך שמצב הבריאות ימנע בעד העובד כל אפשרות להמשיך בעבודתו, או שיכביד על עבודתו ועל בריאותו מעבר לרגיל. די בכך שיהא קשר סיבתי בין מצב הבריאות ובין ההתפטרות. כמו כן, נדרש כי אותו מניע להתפטרות, אותו קשר סיבתי בין מצב הבריאות ובין ההתפטרות, יפעל למעשה במעמד ההתפטרות, ולא יהא בבחינת אפשרות שלא פעלו מכוחה. על העובד להוכיח כי המצב הבריאותי שימש כגורם המניע והממשי להחלטתו להתפטר, וזאת בהסתמך על ממצאים רפואיים, תנאי העבודה ויתר נסיבות העניין.
עבודה חלופית עקב מצב בריאותי לקוי
עובד אינו חייב לקבל כל עבודה חלופית אחרת שמציע לו המעסיק, אלא רק עבודה ההולמת את כישוריו. לעובד קיימת הזכות לסרב לעבודה חלופית כאשר היא אינה מתאימה למעמדו, לכישוריו או למגבלותיו הרפואיות. אין זה אומר שזכותו של העובד לפיצויי פיטורים תישלל בהכרח, במידה והעובד מסרב לקבל את העבודה החלופית. כאשר עובד אינו משתף פעולה בניסיונו של המעסיק למצוא לעובד במקום העבודה, תפקיד ההולם את חוות הדעת של רופא התעסוקה, אזי עובד מעין זה, אינו עומד בתנאי סעיף 6 לחוק פיצויי פיטורים המעניק פיצויי פיטורים בהתפטרות לרגל מצב בריאותי לקוי. אין לקבל מציאות שבה עובד נאחז בחוות הדעת של רופא התעסוקה ומסרב לבחון כל אפשרות העסקה חלופית של מקום עבודתו, ובה בעת לטעון כי ההתפטרות עקב מצב בריאותי לקוי מוצדקת בנסיבות העניין. עמדה זו יש בה כדי להכשיל את התכלית שמבקש חוק פיצויי פיטורים לעודד והוא: שמירת הקשר של העובד עם מקום העבודה. כאשר עובד מתפטר לאחר שהכשיל את ניסיונות המעסיק להמשיך את עבודתו במסגרת מקום העבודה, בהתאם למגבלות הרפואיות שקבע הרופא התעסוקתי, התפטרות מעין זו איננה עומדת בתנאי סעיף 6 לחוק פיצויי פיטורים.
על העובד מוטל הנטל להוכחת הזכאות לפיצויי פיטורים עקב מצב בריאותי לקוי
הנטל להוכיח את התקיימות התנאים בסעיף 6 לחוק, מוטל על העובד. על העובד להציג מסמכים רפואיים, להוכחת הזכאות לפיצויי פיטורים מחמת מצב בריאותי לקוי. לא כל אישור מרופא יספיק, בכל מקרה שהוא, כדי לזכות עובד בפיצויים לפי סעיף 6 לחוק. בדרך כלל, קבלת אישור מרופא תעסוקתי, שבדק את העובד לפני סיום עבודתו, מספקת. ואולם, לעיתים יספיקו תעודות רפואיות אחרות, הכל לפי נסיבות העניין. התעודות הרפואיות צריכות להיות בנוגע למצבו הרפואי של העובד לפני התפטרותו. לשם כך, על העובד להמציא תעודות ומסמכים רפואיים המעידים כי מצבו הבריאותי הלקוי של העובד או של בן משפחתו, אינו מאפשר לו, בתנאי העבודה ויתר נסיבות העניין, להמשיך בעבודתו, ועל כן הוא מהווה סיבה מספקת להתפטרותו תוך שמירת זכותו לקבלת פיצויי פיטורים.
אין חובה שהמצב הבריאותי הלקוי יווצר במהלך העבודה אצל אותו מעסיק או כתוצאה מהעבודה. הלכה למעשה, כל שנדרש הוא שהמצב הבריאותי הלקוי יהווה את הסיבה בגינה החליט העובד להתפטר.
עובד המתפטר לרגל מצב בריאות לקוי צריך להודיע למעסיקו על סיבת ההתפטרות מבעוד מועד ובטרם התפטרותו בפועל. זאת על מנת לאפשר למעסיק להציע לו תנאי עבודה חדשים ומקלים, אשר מתחשבים במצבו הבריאותי, ובכך להשפיע על יתר הנסיבות ולנטרל את הסיבה להתפטרותו.
לפיכך, במידה והסתבר כי העובד יכול היה להמשיך בעבודתו חרף מצבו הבריאותי הלקוי, וזאת באמצעות עריכת סדרי עבודה חדשים אשר יאפשרו זאת ויתחשבו בצרכיו המיוחדים עקב מצב בריאותו הלקוי, אזי יתכן כי התפטרותו לא תוכר כפיטורין. ואולם, לא ניתן לומר באופן חד משמעי כי עובד אשר לא הודיע מבעוד מועד על כוונתו להתפטר עקב מצב בריאות לקוי, אך עם זאת הוכיח בפני בית הדין לעבודה בצורה ברורה וחד משמעית, כי התפטרותו נבעה ממצב בריאותי לקוי, יפסיד את פיצויי הפיטורים.
לסיכום
על מנת שהעובד יהיה זכאי להתפטר עקב מצב בריאות לקוי ולהיחשב בחזקת מפוטר, עליו להשלים שנת עבודה במקום עבודתו, להוכיח שמצב הבריאות הלקוי, (תוך עמידה ב-3 תנאים: 1. לאור הממצאים הרפואיים 2. תנאי העבודה 3. שאר נסיבות העניין), היווה את הסיבה להתפטרותו – רואים לעניין פיצויי פיטורים את התפטרותו כפיטורים. בעניין, סיבה מספקת להתפטרותו, זאת בהסתמך על אישורים רפואיים ובדיקות שנערכו לו סמוך למועד התפטרותו.
עובד אינו חייב לקבל כל עבודה אחרת שמציע לו המעסיק אשר מתאימה למגבלותיו הרפואיות, אלא זכותו לקבל עבודה כזו ההולמת גם את כישוריו ומעמדו. יחד עם זאת, זכותו של העובד לסרב לעבודה חלופית אשר אינה מתאימה למעמדו, לכישוריו או למגבלותיו הרפואיות, אין משמעותה כי מותר לו לסרב לכל עבודה חלופית מבלי לבחון אותה כלל. לפיכך, עובד אשר לא משתף פעולה עם ניסיון המעסיק למצוא לו במקום העבודה תפקיד ההולם את חוות הדעת של רופא התעסוקה, אינו עומד בתנאי סעיף 6 לחוק פיצויי פיטורים.
כמו כן על העובד להודיע על כך למעסיקו מבעוד מועד, וזאת על מנת לאפשר למעסיקו להציע לו עבודה חילופית אשר הולמת את מצבו הרפואי, כישוריו ומעמדו.
על כל אלה ועוד, תוכלו לשאול, עם יצירת קשר עמנו למשרדנו, על פי הפרטים:
קריית הממשלה פל ים 7, חיפה, פל': 5443671- 050 טל: 8621350- 04,
פקס: 8621349- 04, e-mail: cpa-adv-itamar@bezeqint.net
הערה: המידע המוצג במאמר הינו מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/או חוות דעת משפטית. המחבר ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים. רק הוראות החוק, הפסיקה או הוראות המוסד המטפל, מחייבות וקובעות. בכל מקרה בו נכתב לשון זכר הכוונה גם ללשון נקבה, וכן להיפך, אלא אם נאמר במפורש אחרת.
הכותב: ד"ר איתמר כוכבי, הינו מרצה בפקולטה הנדסת תעשייה וניהול בטכניון בחיפה כ-20 שנה, בקורסים חשבונאות ניהולית מתקדמת ובקרת עלויות. כמו כן, מרצה באוניברסיטת חיפה, בפקולטה לניהול – מנהל עסקים, לתואר MBA, בקורס "עקרונות החשבונאות".
ד"ר מהפקולטה למשפטים באוניברסיטת חיפה. Dr. Faculty of Law, University of Haifa, ISRAEL.
במקצועו רואה חשבון וכלכלן (כ-23 שנה), וכן עורך דין. בעל משרד עריכת דין (רואה חשבון), בקריית הממשלה בחיפה. תחום התמחותו דיני מיסים, משפט מסחרי ודיני עבודה.
מחבר הספר: "רווחה בעולם קפיטליסטי" Welfare in a Capitalist World, אשר יצא לאור בהוצאת ספריית גלובס.
מיקום המשרד: קריית הממשלה פל ים 7, חיפה, טל: 8621350- 04, פקס: 8621349- 04, פל': 5443671- 050
e-mail: cpa-adv-itamar@bezeqint.net