חפש מאמרים:
שלום אורח
22.11.2024
 
   
מאמרים בקטגוריות של:

   
 

חשבתם שאתם הבעלים של הדירה שרכשתם? זה הזמן לבדוק!

חשבתם שאתם הבעלים של הדירה שרכשתם? זה הזמן לבדוק!/ עו"ד טל ספיר

כל אדם אשר רוכש דירה (או כל נכס נדל"ן אחר, כגון: מגרש, חנות וכיו"ב) - מצפה להירשם ביום מן הימים כבעלים החוקי של דירתו. כידוע, רכישת דירה איננה מסתיימת בחתימה על הסכם הרכישה, אלא ברישום הבעלות בה על שם הרוכש בלשכת רישום המקרקעין. עסקה שלא הסתיימה ברישום, רואים אותה כהתחייבות בלבד לעשות עסקה (כפי שקובע סעיף 7 לחוק המקרקעין, תשכ"ט-1969).

כידוע, מיד לאחר החתימה על הסכם הרכישה, נדרש עורך הדין המטפל בעסקה מטעם הרוכש, לרשום לטובת הרוכש הערת אזהרה בלשכת רישום המקרקעין (טאבו); הערה זו באה להבטיח את קניינו של הרוכש, ובעיקר שלא תבוצע עסקה נוגדת בנכס שזה עתה נרכש. על כן במעמד חתימת ההסכם חותם המוכר, בין היתר, על בקשה לרישום הערת אזהרה בלשכת רישום המקרקעין, שתאפשר לרוכש לבצע את רישום הערת האזהרה כאמור.

לאחר שמסתיימת העסקה ומועברים התשלומים על חשבון התמורה בעד הרכישה, קורה לא אחת שהרוכש "שוכח" לבדוק האם בוצע השלב החשוב ביותר בעסקה, הבא לאחר רישום הערת אזהרה, והוא השלמת רישום הבעלות בנכס הנרכש בלשכת רישום המקרקעין.

לעיתים חולפות אפילו שנים, ומסיבות שונות, העסקה לא מסתיימת ברישום הבעלות בלשכת רישום המקרקעין (''טאבו''). הרוכש נותר, במקרה הטוב, עם הערת אזהרה בלבד לזכותו. עובדה זו מתגלה, ברוב המקרים, זמן רב לאחר ביצוע העסקה, בדרך כלל, בעת שרוכש הנכס מחליט למכור אותו לצד שלישי.

סיבות רבות תתכנה לאי רישום הנכס הנרכש על שם הרוכש: לעיתם מדובר בסיבות חיצוניות (כגון טרם הושלמה תוכנית איחוד וחלוקת מגרשים במקרקעין עליהם מוקם בית הדירות שבו נמצאת הדירה שנרכשה מקבלן, למשל) ולעיתים מדובר, בהתרשלות של עורך דין המטפל בעסקה, שלא פעל להשלמת רישום הזכויות בנכס על שם הרוכש.

מדובר בסיטואציה בעייתית מאוד, שכן אי רישום בעלות בנכס מהווה "כתם" על הנכס. כך ייתכן, שהבנק המממן של הרוכש, לא יהיה מוכן להעניק לו משכנתא לרכישת נכס שטרם נרשם על שם המוכר (לא בהכרח, אם מדובר למשל ברכישת דירה מקבלן שטרם בוצע רישום הזכויות בכל הפרוייקט; סירוב הבנק כאמור שכיח יותר במקרים של עסקה לרכישת דירה מיד שנייה). המשמעות המיידית היא "פיצוץ" העסקה, לעיתים מדובר בעסקה שהמוכר המתין לה זמן רב ובמחיר טוב.

מכאן ברור עד כמה חשוב להבטיח את השלמת רישום הנכס הנרכש על שם הרוכש, לאחר השלמת העסקה, ובתוך הזמן הקצר ביותר שניתן לפי החוק והנסיבות של העסקה.

לרשותכם עומדים כמה "כלים" כדי לוודא שהנכס שלכם יירשם על שמכם לאחר עסקת הרכישה:

(1) לאחר רכישת הנכס, זכרו לוודא עם עורך הדין ששכרתם לייצג אתכם בעסקה, האם הוא פועל להשלמת הרישום והאם הושלם כבר הרישום של הנכס על שמכם. אבני דרך אפשריות: בצעו בדיקה ראשונה כ- 6 חודשים לאחר מועד הרכישה ובצעו בדיקה שנייה שנה לאחר מועד הרכישה. בקשו לקבל מעורך הדין נסח רישום מלשכת רישום מקרקעין (שהינו תעודת הרישום של הנכס), שממנו ניתן יהיה ללמוד האם רישום הבעלות בדירה אכן הושלם בפועל מבחינה חוקית.

(2) ניתן גם לבצע בדיקה "עצמית", באמצעות האינטרנט: ראשית, בדקו מהו "מספר הזיהוי" של הנכס שלכם – 'גוש'/'חלקה', ואם מדובר בדירה שבניין משותף – בדקו גם מהו מספר 'תת חלקה'.[1] לאחר מכן, הצטיידו בכרטיס אשראי ובפרטי "הזיהוי" של הנכס (גוש/חלקה ותת חלקה אם מדובר בדירה בבית משותף), כנסו לאתר הבית של משרד המשפטים, השלימו את הפרטים ובעלות של 10 שקלים לעיון ב'נסח רישום המקרקעין', תוכלו לדעת האם רשום הנכס של שמכם או האם עדיין רשומה אך ורק הערת אזהרה לטובתכם (אולי תגלו חלילה שאפילו הערת אזהרה לא נרשמה לטובתכם).

רק לאחר שתווכחו לדעת שהנכס נרשם על שמכם תוכלו להיות שקטים. אם גיליתם כי לא כך הדבר, פנו לעורך הדין המטפל מטעמכם בעסקה (במקרה שנבצר ממנו מכל סיבה להמשיך בטיפול, פנו לעורך דין אחר המתמחה בעסקאות מקרקעין), ודאגו שישלים ובהקדם את רישום הבעלות בנכס על שמכם.

________________

הכותב הינו עו"ד המתמחה בעסקאות נדל"ן מסחרי ופרטי, נדל"ן מניב, דיני מקרקעין (לרבות תביעות במקרקעין), ליווי יזמי נדל"ן, ייעוץ למשקיעים בנדל"ן, ומשפט מסחרי/אזרחי. תודתי נתונה למר עמרי פרג' שסייע בהכנת המאמר.

אין במאמר משום חוות דעת ו/או ייעוץ משפטי. מומלץ להתייעץ עם עורך דין בטרם נקיטת פעולה ו/או קבלת החלטה בכל דבר ועניין הקשור למאמר דלעיל.



[1] ניתן לאתר גוש/חלקה של נכס כמעט בכל אתר הבית של רשות מקומית/מוניציפאלית, על פי הזנת שם הרחוב והמספר בו ממוקם הנכס. כמו כן ניתן לאתר גוש/חלקה באמצעות הלינק הבא:

http://www.gov.il/FirstGov/TopNav/OfficesAndAuthorities/OAUList/ConstSurvey/firstGovGushcalculator/

 

 

 





 
     
     
     
   
 
אודות כותב המאמר:

*הכותב הינו עו"ד המתמחה בדיני מקרקעין, עסקאות ויזמות נדל"ן, משפט מסחרי, דיני תאגידים, חוזים, היי-טק וליטיגאציה מסחרית.

יצירת קשר:  tal@3slaw.co.il

** מאמר זה הינו למידע כללי בלבד ונכון למועד כתיבתו, ואינו נועד בשום מקרה לשמש כתחליף לייעוץ משפטי. על כן אין להסתמך עליו מבלי להיוועץ עם עורך דין העוסק בתחום בטרם נקיטת כל פעולה או קבלת החלטה.

 
     
   
 

מאמרים נוספים מאת טל ספיר, עו"ד

מאת: טל ספיר, עו"דנדל"ן ומקרקעין17/10/11960 צפיות
במאמר שלהלן, נעמוד על חשיבותו של מעמד חתימת חוזה הרכישה ועל המסמכים שמומלץ לבדוק שצורפו לחוזה הרכישה. כמו כן נדון בקצרה במשמעות שיש לייחס לפרוספקט ולמצגת שמספק הקבלן אודות הפרוייקט והדירות הנמכרות.

מאת: טל ספיר, עו"דנדל"ן ומקרקעין13/09/111342 צפיות
ברשימה הקודמת (חלק ב') עמדנו על חשיבותה של ערבות חוק מכר בעסקת רכישת דירה מקבלן, ועל ביצוע תשלומים לחשבון הליווי הבנקאי על הפרוייקט. במאמר שלהלן, נעמוד על רשימה נוספת של נושאים המהותיים, עליהם יש לתת את הדעת במהלך המשא-ומתן מול הקבלן לקראת רכישת הדירה, ביניהם: ביצוע שינויים במפרט הדירה, מחיר הדירה ותנאי תשלום, רכוש משותף, מועד מסירת הדירה לידי הרוכשים, בדיקת ליקויים בדירה במועד מסירתה לידיכם, ורישום הדירה כיחידה בבית משותף.

מאת: טל ספיר, עו"דנדל"ן ומקרקעין18/08/11967 צפיות
במאמר שלפניכם נציג מספר עקרונות מנחים כיצד לרכוש דירה מקבלן, בדרך היעילה והבטוחה ביותר. נעמוד על חשיבותו של הייצוג המשפטי בעסקת רכישת דירה מקבלן, על הבדיקות המקדימות שיש לבצע, ועל מהותו של זכרון הדברים עליו אתם חותמים לקראת רכישת הדירה.

מאת: טל ספיר, עו"דנדל"ן ומקרקעין25/06/111260 צפיות
בעת האחרונה אנו עדים לתהליכים ותמורות מהמעניינים שהתרחשו אצלנו בתחום הנדל"ן למגורים - שינויים תכופים בשיעורי הריבית במשק, מדיניות בלתי מתפשרת של בנק ישראל בנושא המשכנתאות וחקיקה תדירה בתחום מיסוי המגורים, כל אלה הפכו את כדאיות ההשקעה בדירה למגורים לשאלה הטורדת מנוחתם של רבים מאיתנו, בין אלה שהם כבר בעלי דירות להשקעה ובין אם הם מתעתדים לרכוש דירה למגורים. במאמר זה נעמוד על מספר נושאים משפטיים שעליך כמשקיע הפוטנציאלי לתת עליהם את הדעת בבואך לרכוש דירה להשקעה.

מאת: טל ספיר, עו"דנדל"ן ומקרקעין16/05/111117 צפיות
מוכרים דירה? בית צמוד קרקע? או אולי מגרש לבנייה רוויה? רוצים להשיג מחיר גבוה עבור הנכס שאתם עומדים למכור? בטרם תגלשו לאתרי המכירות באינטרנט או בטרם תפנו למתווך השכונתי, על מנת לפרסם את הנכס שבבעלותכם למכירה, מוטב שתקדישו כמה רגעים מזמנכם לקריאת הרשימה שלהלן, בה נציע לכם תהליך מכירה שונה, יעיל, חסכוני ופשוט למכירת הנכס שברשותכם, וחשוב מכל – תוך מקסום שווי הנכס שברשותכם!

מאת: טל ספיר, עו"דקנין רוחני08/01/111386 צפיות
כיצד ניתן להגן על רעיון מסחרי או מידע ייחודי שברשותנו? כיצד ניתן לשתף אחרים ברעיון, למשל לצורך פיתוח מיזם משותף, אולם מבלי לחשוש שהצד השני, לו נמסר הרעיון (או המידע), 'יגזול' מאיתנו את הרעיון הייחודי שלנו, בטרם הספקנו להפיק ממנו תועלת כלשהי או לנצלו באופן מסחרי?

מאת: טל ספיר, עו"דדיני עסקים02/12/101486 צפיות
מיהו יזם? כיצד ליצוק תוכן ליזמות ולרעיון מסחרי? כיצד לממן את פעילות התאגיד? כיצד להגן על רעיון מסחרי של היזם מפני מתחרים? ברשימה שלהלן, אתייחס בתמצית לאחד השלבים המקדמיים, בדרכו של היזם למימוש הרעיון המסחרי - הקמת חברה בערבון מוגבל (או חברה "בע"מ").

מאמרים נוספים בנושא נדל"ן ומקרקעין

מאת: רוני הכהןנדל"ן ומקרקעין26/10/211788 צפיות
טרם ההקמה יש לדעת כי הקמה של מבנה חייבת להיות בהתאמה מלאה לחוקים.

מאת: בנימין קלינגרנדל"ן ומקרקעין24/12/201392 צפיות
בונים לכם מגדל חדש ליד הבית? גיליתם שתוכנית חדשה עתידה לשנות לכם את החיים? מגרש החניה שהתרגלתם לחנות בו עומד להיעלם לטובת בניין חדש? תמיד תוכלו להגיש התנגדות לתוכנית. שכן רוצה להוסיף שטח בניה, מבקש שימוש חורג ? מאמר זה יסביר לכם איך אפשר להתנגד לתוכנית, מה צריך לעשות ולמי צריך לפנות.

מאת: רונית אלפסינדל"ן ומקרקעין22/11/201616 צפיות
רכישת דירה יד שניה או דירה מקבלן? ומה בודקים לפני שרוכשים דירה מקבלן? והאם צריך עו"ד דין מקרקעין או שאפשר שעו"ד של הקבלן ייצג אתכם? כל זא ועוד במאמר שלפניכם.

מאת: בנימין קלינגרנדל"ן ומקרקעין01/11/201412 צפיות
קיבלת כתב אישום בדואר רשום בשל בנייה ללא היתר, חריגה מהיתר או תוכנית, שימוש חורג, פיצול דירות. אתם שואלים את עצמכם מה עליכם לעשות. במדריך זה נסביר לכם מה צפוי, שלב אחרי שלב.

מאת: בנימין קלינגרנדל"ן ומקרקעין29/09/201704 צפיות
מתכננים לבנות בריכת שחייה ביתית? חשו לדעת למה אתם נכנסים! בשנים האחרונות הופכות הבריכות הפרטיות לפופולריות מאוד בכל רחבי הארץ ואינן עוד נחלתן הבלעדית של בעלי הממון בלבד, לא מעט הודות לטכנולוגיות המתקדמות שקיימות כיום, המוזילות משמעותית את עלויות הבניה וההתקנה. נושא הצורך וההליך בהיתר בניה מורכב וחשוב שיהיה מלווה על ידי המומחה הנכון

מאת: בנימין קלינגרנדל"ן ומקרקעין08/09/201073 צפיות
עיריית תל אביב-יפו מפעילה צעדי אכיפה מינהליים ומשפטיים כנגד עבירות על חוק התכנון והבנייה ובכלל זה עבודה אסורה או שימוש אסור בנכס. ב-20 בדצמבר 2018 נכנסו לתקפן תקנות העבירות המינהליות [קנס מינהלי - תכנון ובנייה] תשע"ח 2018. על פי תקנות אלו, ניתן יהיה להטיל קנסות מינהליים על עבודה אסורה, שימוש אסור ועל אי קיום צווים מינהליים להפסקת עבודות או להפסקת שימוש.

מאת: בנימין קלינגרנדל"ן ומקרקעין11/08/201034 צפיות
קיבלת צו הריסה? לא סוף פסוק! בת המשפט נתן לאחרונה כמה החלטות שיתכן ויכולים לסייע לך!

 
 
 

כל הזכויות שמורות © 2008 ACADEMICS
השימוש באתר בכפוף ל תנאי השימוש  ומדיניות הפרטיות. התכנים באתר מופצים תחת רשיון קראייטיב קומונס - ייחוס-איסור יצירות נגזרות 3.0 Unported

christian louboutin replica