כיצד ניתן להגן על רעיון מסחרי או מידע ייחודי שברשותנו? כיצד ניתן לשתףאחרים ברעיון, למשל לצורך פיתוח מיזם משותף, אולם מבלי לחשוש שהצד השני,לו נמסר הרעיון (או המידע), 'יגזול' מאיתנו את הרעיון הייחודי שלנו, בטרםהספקנו להפיק ממנו תועלת כלשהי או לנצלו באופן מסחרי?
יש מספר דרכים ובמאמר שלהלן ננסה להתמקד באחת הדרכים הנפוצות יותרשבאמצעותן ניתן להגן (אף אם לא באופן 'הרמטי') על 'רעיון' או 'מידע' מפניניצולו שלא כדין על ידי אדם אחר.
מדובר באמצעי פשוט יחסית, הקרוי "כתב התחייבות לסודיות", עליו חותם הצדשלו נמסר הרעיון (או המידע), מפי היזם, ובמסגרתו מתחייב אותו צד לו נמסרהרעיון המסחרי לשמור על הרעיון בסודיות ולא להפיצו או לנצלו לתועלת מסחריתכלשהי, אלא אך ורק בהתאם לתנאי מסמך ההתחייבות. מסמך כזה, גם מבטיח לבעלהרעיון (היזם), שבמקרה של הפרת איזו מהתחייבויות הצד לו מסר את הרעיון,תהיה בידו סנקציה כספית כלשהי (אך לא רק), שניתן יהא לאכוף על הצד שהפר אתההתחייבות.
במסמך ההתחייבות לסודיות, ניתן להתנות בין היתר את מסירת הרעיון הייחודילצד השני בתנאים שונים, ביניהם: (1) התחייבות שלא להפיץ את הרעיון אוהמידע ברבים ולא לעשות במידע כל שימוש אלא במסגרת שיתוף הפעולה בין הצדדיםולפי תנאי ההתחייבות וכן התחייבות לשמירה על סודיות מוחלטת ביחס לרעיון וכלמידע הקשור בו; (2) התחייבות לנקיטה בכל אמצעי הזהירות הנדרשים לשם מניעתאובדן של הרעיון או הגעתו לאחר; (3) תשלום פיצוי בסכום כספי (כפי שיקבעוהצדדים), אם יפר מי שנמסר לו הרעיון את התחייבויותיו על פי המסמך כלפי בעלהרעיון.
מומלץ לערוך מסמך סודיות כזה באמצעות עורך דין, כך שיוכל לתת ייעוץוהכוונה ראויים, בהתאם לנסיבות המקרה, אופי הרעיון או המידע וסוג ההתקשרותהמבוקש.