כיום כמעט כל הרופאים נעזרת בבדיקות דם באופן תדיר, על מנת לאבחן מצבים שונים של חולי וחוסר איזון בריאותי. בדיקות דם הן בדיקות פשוטות, שאינן מצריכות נוכחות רופא אלא אחות רפואית בלבד ומסוגלות לספק מידעים רבים בנוגע למצב הבריאותי של אדם. חלק מבדיקות הדם שאנו מתבקשים לעשות, דורשות שינוי בהרגלי דיאטה קיימים או בצריכת המזון של האדם בשעות הקודמות לבדיקות.
כיצד המזון משפיע על בדיקות הדם?
המזון שאנו אוכלים, נשלח מהפה, דרך הוושט, אל הקיבה. שם הוא מתפרק בתהליך משותף לקיבה ולמעיים (בעיקר המעי הדק) ונשלח אל כלל תאי הגוף. המזון נשלח אל תאי הגוף דרך הדם, כלומר רכיבי המזון המפורק "מפעפעים" דרך דפנות המעי אל מערכת הדם, ומשם מגיעים אל איברי ותאי הגוף השונים. כפי שניתן להבין מתיאור זה, על מנת שהמזון יגיע אל אל תא היעד שלו, הוא למעשה נוסע עם הדם ברחבי הגוף. משום כך, דם שמכיל בתוכו רכיבי מזון אינו בעל הרכב זהה לדם שאינו מכיל רכיבי מזון.
כיצד הרכב הדם משפיע על איכות בדיקות הדם?
ישנן מספר בדיקות דם אותן מקובל לערוך בדגימת דם שנלקחת מהאדם. כמובן שהבדיקות נעשות כתלות בצרכי האדם ובמצבו הבריאותי.
בין סוגי המידע שניתן להשיג מתוך בדיקות דם, נוכל למצוא:
* איכות מערכת החיסון שלנו
* מידע על דיאטה או על איכות הרכבי המזון שאנו אוכלים
* נתונים בנוגע למצב הברזל בגוף
* מידע בנוגע למחלות שונות (כמו אנמיה, סכרת, תת פעילות בלוטת התריס)
* מידע בנוגע למצב הלב וכלי הדם שלנו
* כמות הכולסטרול והשומנים בגופנו
בתקופת ההריון ניתן אפילו לגלות מידע חשוב בנוגע לשלום העובר, דרך בדיקות דם לאם. זאת כיוון שהדם הזורם בגופה של האם מכיל תאי גוף של העובר שברחמה.
ישנן דרכים שונות שבהן חלקיקי מזון שנמצאים בדם משפיעים על בדיקות דם. לדוגמה, צריכת חלבונים או מאכלים בסיסיים לפני בדיקת דם לגילוי אנמיה - תשפיע על תוצאות הבדיקה כך שהבדיקה עשויה שלא לשקף את המציאות בנוגע למשק הברזל בגוף. צריכת סוכרים (ובכללן גם פחמימות פשוטות או מורכבות) תשפיע על איכות הבדיקות לגילוי סוכרת וכן הלאה.
בדיקות דם - איך להגיע מוכן מבחינת דיאטה?
בדיקות דם נחלקות על פי לשתיים – יש ביניהן כאלה שאליהן אין צורך בשום הכנה מוקדמת ויש בדיקות המבקשות צום של לכל הפחות שמונה שעות לפני הבדיקות. במערכות הבריאות השונות, ישמחו להכין אותך לכל סוג של בדיקות דם. כמו כן, בדרך כלל כבר בתוך הזימון עבור בדיקות דם ניתן למצוא מידע בנוגע לשינויי התנהגות שצריכים לעשות לפני בדיקות דם.
ברוב הפעמים, אין שום בעיה עם שתיית מים טרם הבדיקה, גם לא דקה לפניה. גורמי רפואה שונים, ממליצים על שתייה מספקת של מים, בכל עת, ובמיוחד לפני בדיקות דם. הסיבה לכך היא שהמים מדללים את הדם ומאפשרים בדיקות דם נוחות יותר. כאשר הדם צמיגי מידי, מורכב יותר לבצע במדוייק חלק מהבדיקות. פרט לכך, שתית מים הינה הרגל בריא וחשוב, ומסייע בשמירה על מערכות הגוף.
שינויי דיאטה ושינויים אחרים - גם לפני בדיקות אחרות
כמו בבדיקות דם, גם בדיקות רבות אחרות דורשות שינויים זמניים בהרגלי התזונה או בהרגלים אחרים. אנו ממליצים להשתמש בשירות רפואי, טלפוני או אישי, על מנת לקבל מידע מדוייק בנוגע להכנות הדרושות עבור כל בדיקה או הליך רפואי חדש שאינכם מכירים.