כאשר אדם רוצה להקים מבנה חדש או להרוס מבנה ישן עליו לקבל היתרי בניה. כולל מבנים זמניים. אפילו מבנים בגודל מינימאלי כגון שובך יונים או עמוד חשמל זקוקים להיתר בניה. כלומר החוק קובע כי על מנת לערוך שינוי כלשהו בשטח מסוים ישנו צורך שהמדינה תתיר ותאשר זאת באופן חוקי.
היתר בניה הינו אישור חוקי אשר מונפק על ידי הוועדה המקומית לתכנון ובניה, על פי רוב בסיועו של עורך דין נדל"ן. ההיתר ניתן לצורך עבודות בניה שונות. כשהוא כולל את הנחיותיהם המפורשות של הועדה לגבי היתר הבניה כגון גודל קרקע, הגבלות או הקלות במידה ויש וכו'. בנוסף ההסכם כולל את תכנית המתאר שנכתבה מראש כולל את שם המהנדס, תשריט החלקה, טבלת שטחים ועוד. בדרך כלל ההיתר ניתן למשך שנה.
השלבים להשגת היתר בניה
לפי החוק השלב הראשון הינו הגשת מפה טופוגרפית לאישור. כאשר המבנה יחסית קטן לא מחויב להגיש מפה טופוגרפית לכן מומלץ לברר אל מול הועדה מהן הדרישות המדויקות.
תוקפה של המפה הטופוגרפית הינו לשישה חודשים. זו הסיבה שהועדה מחויבת להעניק תשובה תוך שלושים יום.
תוכנית ההגשה (הגרמושקה). אלו הם התשריטים שהאדריכל מגיש. הם כוללים את תיאור המבנה בצורה גראפית. חשוב שהתיאור יהיה לפי תקנות התכנון והבניה. תוכנית ההגשה כוללת בתוכה מסמכים רבים ביניהם תרשים סביבה, תכניות פיתוח מפורטות, חישובי שטחים, חזיתות, תוכניות מרחב מוגן ועוד.
חריגות בניה והיתרי בניה – מסמכים נוספים
בנוסף חשוב לצרף לבקשה הוכחת בעלות על השטח ואישור מהוועדה על סילוק החובות שהיו קיימות במועצה האזורית על שטח זה. חשוב לדעת כי יש להפקיד פיקדון של 20% משיעור מיסי הבניה המשוערים.
את כל המסמכים הללו מגישים לאישור הועדה ומחכים לקבלת תשובה. במידה והבקשה אושרה ההודעה תישלח בדואר. כאשר ישנו סירוב לבקשה ניתן להגיש ערעור תוך 30 יום מרגע קבלת ההודעה.
במידה ושוקלים לבנות ללא היתר בניה חשוב לדעת שהעונשים בחוק הינם קשים ביותר. המדינה יכולה להוציא צו הריסה למבנה, הגשת כתב אישום הנרשם בתיק הפלילי וקנסות כבדים.
כדאי לדעת
לפי החוק אפילו התקנת מזגנים ודודי שמש מחויבים בהיתר בניה אך הנושא פרוץ ביותר בשל הקושי לאכוף אותו בפועל. בנוסף כאשר רוצים להקים מחסן בחצר חשוב לדעת שגם לכך יש צורך בהיתר בניה אחרת המועצה יכולה להרוס את המחסן. כל תוספת של חדרים חיצוניים בבית פרטי או חידוש גדר חיצונית שקרסה מחויבת בהיתר בניה.
מאחר והגשת היתר בניה הינו הליך מורכב ולא פשוט מומלץ מראש לפנות אל עורכי דין מקצועיים אשר מנוסים בתחום. כאשר נעשה יעוץ משפטי מקצועי ההליך הינו פשוט וקליל יותר.
פעמים רבות פניה לעורך דין מקצועי יכולה לחסוך כסף ועוגמת נפש לטווח הרחוק. עורכי הדין שמתמחים בתחום המקרקעין מכירים לעומק את החוקים והתקנות. כך הם יכולים לבצע את תהליך קבלת אישור היתר הבניה בפשטות וללא סיבוכים מיותרים.