אבחון ליקויי למידה - מה זה בכלל?
רבים מתלמידי ישראל כמו גם תלמידים בעולם כולו סובלים מקשיי למידה, קשיים שיכולים להופיע ממספר סיבות וביניהם לקויות למידה שונות. בעבר, ילד שלא היה מצליח להדביק את בני כיתתו בחומר הלימוד היה נשאר בצד ללא טיפול מתאים מה שהיה גורם לו להרגיש דחוי, להורדת הביטחון העצמי שלו, מה שהיה יוצר כדור שלג ובסופו של דבר גם בהמשך חייו הוא היה מרגיש שאינו מספיק אנטלגנטי כבני גילו והדימוי העצמי שלו היה נמוך מאוד. היום על ידי אבחון ליקויי למידה ניתן בשלב מוקדם לזהות את הבעיה ולהתמודד איתה.
מהן לקויות למידה?
אבחון ליקויי למידה או אבחון דידקטי כפי שרבים קוראים לזה היום מגיע אם כן מהצורך לעזור כמה שיותר מהר לתלמיד ולא לגרום לו להרגיש פחות מחבריו מה שעלול רק לדרדר אותו. לקות למידה יכולה להיות ספציפית בקריאה, כתיבה, חשבון, שפות זרות, עברית וכדומה ויכולה להיות רחבה יותר בכל הקשור להבנה של החומר, לשמיעה שלו ולהקשבה שלו. לעיתים בעת אבחון דידקטי מגלים בעיה פיזית כלשהיא כך קורה לעיתים שתלמיד מתבייש להגיד שהוא לא שומע טוב או לא רואה טוב והעברה שלו קדימה בכיתה כבר משפרת את הישגיו.
התמקדות בפן הקוגניטיבי
אבחון דידקטי מתמקד אך ורק בפן הקוגנטיבי וביכולת של התלמיד ללמוד מקצועות שונים. כך לדוגמא תלמיד שמתקשה להישאר מרוכז בשיעורי המתמטיקה יכול להיות עם לקות למידה ספציפית בתחום כמו קושי בהערכת גודל, רוחב וכדומה, קושי בכיוונים של המספרים בימין ובשמאל, קושי בהעתקה של צורות מסוימות או בכלל העתקה של כל צורה שהיא וכדומה, וכשעולים על הבעיה שלו ניתן לסייע לו וכמובן ניתן לקבל בשבילו הקלות במבחנים.