אבחון TOVA הוא בדיקה ממוחשבת להערכה נוירולוגית שבודקת תפקודי קשב ממושך. האותיות t.o.v.a מייצגות את ראשי התיבות Test of Variables of Attention שמשמעותן מבחן ליכולות משתנות של תשומת לב. למרות השם המלחיץ והמילה הפרעה שהוצמדה לבעיות קשב וריכוז סה"כ מדובר במשחק מחשב פשוט שמציג לילד גירויים חזותיים ומודד את התגובות שלו אליהם.
במידה והומלץ לכם על אבחון הפרעת קשב וריכוז לילדכם ואתם עומדים לקראת המפגש עם איש המקצוע, הנה כמה דברים שכדאי שתדעו על אבחון TOVA:
המבחן לא משמש ככלי אבחון לקויות למידה. לצורך אבחון לקויות למידה קיים אבחון דידקטי שמיועד למטרה זו. מבחן TOVA משמש לאבחון הפרעות קשב וריכוז בלבד. אך עם זאת, הוא רק חלק מתהליך אבחון הפרעת קשב וריכוז ומיועד להיות גורם מסייע נוסף באבחון הכולל. האבחון מדייק בכ-80%-85% מהילדים, אך עם זאת עיקר הפספוסים הם בילדים בעלי הפרעת קשב וריכוז שלא הראו סממנים במהלך הבדיקה, ולא להיפך.
הבדיקה כוללת שני שלבים ומתמשכת כעשרים דקות בלבד. השלב הראשון הוא השלב "המשעמם" והשלב השני הוא השלב "הפעיל" יותר. בשני השלבים מקרינים לילד צורת ריבוע לבן במרכז המסך ומבקשים שיגיב (בלחיצה) בכל פעם שמופיע ריבוע שחור בחלקו העליון של המסך.
הבדיקה מתבצעת בחדר ריק מגירויים חיצוניים (הורים, תמונות וכדומה) ורצוי שתתבצע בשעות הבוקר, שעות בהן הילד נמצא במוסד לימודי בדרך כלל, כדי שתהיה חפיפה בזמנים. כמו כן, חשוב שתגיעו לבדיקה כשהילד בריא ולא בסמיכות לאירועים מרגשים עבורו.
לאחר הבדיקה, במידת הצורך, יתנו לילד ריטלין ויבקשו מכם לחזור בעוד כשעה וחצי, לאחר מכן ויערכו את הבדיקה פעם נוספת. בסיום הפעם השנייה יבחן הבודק את תוצאות שתי הבדיקות וישווה ביניהן, תוך התמקדות בארבעה פרמטרים: השמטות - שמהוות מדד להסחת דעת, לחיצות סתמיות - מדד לאימפולסיביות, זמן התגובה - מדד לריכוז ויציבות זמן התגובה כמדד למאמץ.