אבחון לקויות למידה - מה צריך לדעת?
ככל שהעולם הולך ומתקדם כך התחום האבחוני והטיפולי בכל עניין שהוא הולך ומתפתח. פעם, ילד שהיה מתקשה בלימודים היה מיד מתויג כילד בעייתי, כזה שהמורים לא רוצים להשקיע בו ובהתאם גם ההורים היו מתייאשים וחושבים ש"לא ייצא ממנו כלום" אך היום מבינים כבר שלכל ילד יש את הסיבות שלו לקשיים ובחלק גדול מהמקרים ניתן לעזור ואפילו לפתור את הבעיה. על ידי אבחון לקויות למידה ניתן לעלות על הבעיה ולסייע לתלמיד להדביק את חומר הלימוד עם שאר בני כיתתו וכך לתרום להעלאת הביטחון העצמי שלו.
מבחן TOVA
אחת מדרכי האבחון שפותחו בשנים האחרונות הוא אבחון TOVA, שזהו אבחון ממוחשב ומעריך נוירולוגית את מאפייני ההתנהגות של הילד ואת בעיות הריכוז וההתנהגות שלו. האבחון הזה מתבצע על ידי מבחן פשוט שבמהלכו צריך הנבחן ללחוץ על מקש במחשב ברגע שמופיע אובייקט מסוים ולא ללחוץ על המקש כאשר מופיע אובייקט אחר. כך בעצם נבדקת תשומת הלב בעת פעילות מגרה. לאחר סיום המבחן לוקח התלמיד תרופה המסייעת לקשיי קשב וריכוז ומבצע את המבחן הזה שוב ובהשוואה בין התוצאות ניתן ללמוד הרבה.
דידקטי ופסיכודידקטי
אבחון TOVAהינו אבחון דידקטי מכיון שהוא בודק את היכולת הקוגניטיבית של הילד ולאחר שמתקבלות תוצאות מחליטים אנשי המקצוע מה לעשות איתן, לעומת אבחון לקויות למידה שהינו אבחון פסיכודידקטי שעובד על הפן הנפשי - התנהגותי מה שמבוצע על ידי פסיכולוג ילדים. באבחון פסיכודידקטי ניתן לגלות בעיות רגשיות אצל הילד מה שאי אפשר לעלות עליו באבחון דידקטי רגיל ולאחר האבחון הזה מחליטים יחד עם ההורים איך לסייע לילד ולהקל עליו בקשיים הנפשיים שיש לו, אלו המשפיעים על יכולת הלמידה שלו.