ילדים רבים בגילאים שונים מאובחנים כבעלי לקויות למידה. לקויות אלו מפריעות להם ללמוד ולהתקדם. הרבה פעמים לקויות למידה חורגות מתחום הלימודים ומפריעות גם בחיים האישיים בצורות שונות, החל מתפיסת ביטחון עצמי נמוך, בעיית חיברות וקשרים עם ילדים אחרים, בעיות רגשיות קשות ועוד.
על מנת לאבחן ילדים שיש להם לקויות למידה, אז יש לשלוח אותם לעבור אבחון פסיכודידקטי במכון מורשה אשר יבחן את יכולות הלימוד שלהם ועד כמה הלקות בעייתית וכיצד ניתן להתמודד איתה. אבחון פסיכודידקטי גם מאפשר לאבחן מקרים של הפרעות קשב וריכוז, מה שיכול לעזור בהמשך הדרך להתמודד עם הבעיה באמצעות כלים שונים.
כיצד מתבצע אבחון פסיכודידקטי
אבחון זה נעשה על שני מישורים עיקריים, מישור אחד עוסק בתהליך הדידקטי-קוגניטיבי, ומישור אחר מתעסק במישור הפסיכולוגי רגשי, הוא בא לבחון את מצבו של הילד בעזרת מבחנים שונים, מבחינה רגשית, חברתית ועוד.
אבחון פסיכו דידקטי בדיוק כמו אבחון דידקטי נעשה על ידי מאבחנים מוסמכים שעברו הכשרה בתחום. האבחונים נעשים על ידי שורה של מבחנים מותאמים לגיל הנבחן ובאמצעות שיחה עמו. כמו כן נערכות שיחות עם הוריו (בהשתתפות הילד ובעלדיו), שיחות עם המורים וכן שאלונים שונים שעליהם לענות. האבחון נערך במשך מספר שעות, ולאחר שייכתב דוח האבחון, יוזמנו ההורים והילד לשיחה במהלכה יינתן להם דוח מלא אודות מצבו, דגש על הדברים החזקים והחלשים שיש לילד, וכיצד ניתן לטפל בו.
יש לבצע אבחון דידקטי במצבים בהם עולה שהילד איננו מרוכז בלימודים ואיננו מצליח להתחבר לחומר הנלמד. לפעמים חוסר הריכוז ילווה בהפרעות קשות מצד הילד וכן בהתנהגות המאופיינת בחוסר רגיעה, עצבים, שעמום, תחושת תסכול, עצבות ועוד. תחושות אלו נלוות למצב בו הילד רוצה להצליח אך לא יכול בגלל שהוא נאלץ להתמודד עם לקויות למידה שאינן מוכרות על ידי הסביבה.
אבחון פסיכודידקטי יאפשר לו לקבל כלים שונים, הן רגשיים והן פרקטיים שיעזרו לו להתמודד עם לקויות למידה. מדובר על כלים כגון שיחות נפשיות,. תרגילי הרגעה וכן הקלות רבות במבחנים ובשיעורים, למשל הארכת זמן, הכתבת מבחן, שימוש בעזרים אלקטרוניים, שאלונים מותאמים ועוד. תוקף האבחון הינו לחמש שנים, ובמקרה והוא נעשה בתקופת חטיבת ביניים הוא יהיה תקף עד גיל 25.