הטיפול בתביעת רשלנות רפואית אינו קבוע ומשתנה על פי מספר פרמטרים. ראשית, יש לבחון את הנסיבות וכל מקרה לגופו על מנת להבין באיזה סדר גודל של תביעת רשלנות רפואית מדובר. במידה וזו תביעת רשלנות רפואית המבקשת להטיל אחריות פלילית על הרופא או על חבר אחר בצוות הרפואי, בית המשפט ידרוש הוכחות רבות ויגיע לפסיקה סופית רק לאחר זמן רב. לעומת זאת, קיימות תביעות רשלנות רפואית בהן חוות הדעת של הרופא המומחה אינה משאירה מקום לספקות. מקרים אלו מסתיימים יחסית מהר והתובע יכול להשיג פיצויים גבוהים תוך מספר חודשים מהגשת התביעה. בנוסף, יש לקחת בחשבון מקרים של תביעות רשלנות רפואית המסתיימות בעסקת טיעון. מלבד העובדה שעסקאות אלו מקצרות את זמן הטיפול, הן חוסכות במשאבים ומהוות אפשרות אטרקטיבית עבור שני הצדדים המעורבים בתביעה.
בין שנתיים לארבע שנים
פרמטר נוסף על פי ניתן לבחון את משך הזמן הדרוש לניהול תביעת רשלנות רפואית הוא ההבדלים בין בתי המשפט ובין השופטים. במידה והצדדים לא מגיעים לפשרה מחוץ לכתלי בית המשפט או בסמוך להגשת התביעה עצמה, הטיפול בתביעה מתחיל רק לאחר בירור השאלה האם ישנה בכלל עילה לתביעה. בירור זה נמשך מספר חודשים ותלוי בקבלת חוות הדעת של רופא מוסמך מהתחום הרלוונטי. בממוצע נמשך אורך חיי התביעה שנתיים עד ארבע שנים, אך קיימים כאמור לא מעט תהליכים הנמשכים זמן רב יותר וזאת בשל דרישות ספציפיות של בתי המשפט, השופטים והסניגורים. יתרה על כך, ההערכה הממוצעת של טיפול לאורך שנתיים עד ארבע שנים בתביעות רשלנות רפואית אינה לוקחת בחשבון את התמשכות התהליכים בערעור ואת הליכי הגבייה בהוצאה לפועל.
עלויות של הגשת התביעה וחוות הדעת
עוד נושא שכדאי להתייחס אליו בהקשר של משך תביעת רשלנות רפואית הוא העלויות הנלוות. כידוע, תביעות גדולות מן הסוג הזה דורשות לא רק זמן וסבלנות אלא גם משאבים כספיים. ההוצאות על ניהול תביעת רשלנות רפואית הן גבוהות משמעותית ביחס לתביעות נזיקין אחרות. היות ותביעת רשלנות רפואית מתבררת על פי פקודת הנזיקין, התובע חייב לצרף חוות דעת שמטרתה להוכיח את העניין הרפואי. חוות דעת זו מגובשת רק לאחר תשלום לגורם רפואי אובייקטיבי וללא קשר לפסיקת בית המשפט. במקביל, יש להתחשב במספר חוות הדעת אותן דורש לבחון בית המשפט. מספר חוות הדעת הוא לפי מספר העניינים הדורשים הוכחה. תביעה לנזקי גוף של קטין לדוגמא תחייב חוות דעת של גניקולוג ומיילד על מנת לבדוק את האחריות בלידה, אך תדרוש גם חוות דעת של נוירולוג ילדים וזאת לצורך הוכחת הקשר בין הפרת חובה הזהירות לנזק שנגרם לתובע. קשה להעריך מראש כמה חוות דעת ידרוש בית המשפט ואיזו מהן תספק פרטים התומכים בדרישות התביעה.
הוצאות במהלך התביעה
שאלות רפואיות יכולות להסתבך עוד במהלך התביעה עצמה, מה שיחייב את התובעים להשיג חוות דעת לא צפויות נוספות. טווח המחירים הכללי נע בין 1,000$-4,000$ בתוספת מע"מ, אליהם יש להוסיף את אגרות בית המשפט ואת אגרות הפרוטוקול. העלות הראשונית של אגרת משפט עומדת על 1,500 ש"ח אך היא משתנה בין בתי המשפט אליהם מוגשת התביעה. אם התביעה נדחית או נמחקת נדרש התובע לשלם הוצאות אגרה שעומדות על שיעור של 2.5% מסכום התביעה. הוצאות נוספות יכולות להיות העתקת תיקים רפואיים, תמלול הקלטה של הדיון המשפטי, נסיעות, שכר בטלה של עדים, הפסד ימי עבודה ועוד.
לקריאה נוספת:
האם חלה התיישנות על תביעת רשלנות רפואית?