הכרת המזונות - "יהיו מזונותייך תרופותייך" - הרמב"ם - קובי עזרא
מבוא: ערכם התזונתי: יתרונות וחסרונות ,צורת ההכנה הטובה ביותר של המזון בכדי לשמור על מרכיבים חשובים, מה נגזל מהמזון בדרך מהשדה אל השולחן, כיצד להתמודד עם רכיבים לא רצויים במזון כמו חומצה פיטית וחומצה אוקסלית, צירופי מזון אידיאלים לשם יצירת חלבון מלא או לעזרת העיכול ודיאטות ניקוי.
•· בעבר המטרה הייתה למנוע מחלות חסר באמצעות התזונה. כיום אנו מצויים בחברת שפע שיש בה עודפי מזון וכתוצאה מכך התפתחו מחלות כרוניות , ניווניות, המטרה היא להכיר את המזונות כדי למנוע גורמי סיכון ומזונות כדי לחזק את מערכת החיסונית, ההנחיות מכוונות לכלל האוכלוסייה כשהמטרה היא הקניית הרגלי אכילה נכונים. הסיסמא: "לאכול נכון" פרושה : איזון, גיוון ומינון (אג"מ). נוסף לכך הורדת שומן רווי הגברת צריכת פירות וירקות , קטניות ותבואות שלמות והמעטה בצריכת מעושנים דגים, בשר על האש. להמעיט בשתיית אלכוהול, להימנע ככל האפשר מסוכר ומלא, לא להפריז בחלבונים, יותר אפוי ומבושל ופחות מטוגן. יותר סיבים פחות משקאות ממותקים וליהנות מטעמם הטבעי של המזונות.
תפקיד הכרת המזונות הוא תמיכה ביכולת הריפוי של הגוף שימוש בשיטות ריפוי טבעיות ובלתי רעילות. לערב את האנשים עצמם בתהליך הריפוי שלהם ומניעת מחלות "גרם אחד של מניעה שווה ק"ג של מחלות".
•· קטניות : בקטניות נמצאות תרכובות (אוליגוסכרידים) של סוכרים היוצרים גזים דו תחמוצת הפחמן, מימן ומתן, בכדי למנוע גזים ניתן להרתיח (לבשל) את המזון, או ליטול "בינו" - אינזימים המפרקים את הסוכרים. מוצרים מותססים כמו טמפו, טופו, מיסו (מוצרי סויה) במוצרים שהורחקו בהם את הסוכרים לא יהיה גזים. הקטניות הם מקור אנרגיה נכבד. הן מכילות חומצות שומן רב בלתי רוויות וחד בחתי רוויות.
•· כשמנביטים את הקטניות מקבלים חומצה אסקורבית. ניתן לקצר את זמן הבישול ע"י - השריה עם מים. חליטה במים רותחים לאחר מכן להשרות אותם במים שעה שעתיים והאפקט הוא כ- 15 שעות השריה. PH חומצי מפריע להתרככות הקיטניות.
•· הקטניות טובות לשני אפקטים תרופתיים:
1) היפוגליקמיה (תת סוכר בדם).
2) היפרכולסטרולמיה (רמה גבוהה של כולסטרול בדם).
הקטניות ממתנות את עליית הגלוקוז בדם וזאת בגלל הרכבם. שכיחות סרטן השד נמוכה מאוד באוכלוסיה שצרכה קטניות. למניעת סרטן המעי הגס. הם מכילות 2 - חומצות שומן שתומכות במערכת החיסון ע"י יצירת פרוסטגלנדינים המשתתפים בהרבה תהליכים סגוף מירידת לחץ דם ועד למניעת דלקות בכדי להפיק את המירב מן הקטניות רצוי לאוכלם עם דגנים מלאים שמשלימים את ערכם החלבוני, דוגמאות: פלאפל בפיתה, פיתה עם חומוס, אורז, שעועית ואפונה, לחם וסויה.
•· יתרונות הסויה : טוב לסוכרת ולבוני גוף, מכיל לציטין, קמח סויה מוריד את ספיגת השומן ב- 50%.
•· תרכובת חחומצה פיטית: אינוזיטול וחומצה זרחתית, לחחומצה יש נטייה להתחבר עם סידן, ברזל, מגנזיום וזרחן. למלחים בלתי מסיס דבר שמונע קליטתם בגוף. החומצה הפיטית נמסה במים וכוהל, חום גבוה ובשמרים מצאו אנזים שהורס את החומצה הפיטית.
•· מעדן טופו : במג'מיקס: גבינת טופו 200 ג' + 2 כפות טחינה גולמים, מלח ים או רוטב סויה, לימון סחוט,קנמון וכורכום. 20 זיתים בלי חרצנים, שום, בצל ופטרוזיליה.
•· דגנים: עמילז, עמילופיקטין, צלולוז והמיצלולוז, חשיבותם רבה למערכת העיכול, בעיכול הם בעלי יכול לספוח מים. בייחוד בשיפון ושיבולת שועל. החיטה עשירה בגלוטן שלא מסיס במים וניתן לחלבון אלסטיות רבה, אנשים בעלי רגישות לגלוטן (מחלת צליאק), צריכים להימנע בגלל שהוא פוגע בסיסים של המעי, התופעות הן קשות משלשולים, גזים, כאבי ראש, הפרעות במשך המינרלים בשל אי ספיגה. הם זקוקים וצורכים מזון דל בגלוטן כגון חיטה. מקרי טרשת נפוצה (MS) נמוכה. צריכה מוגזמת של חיטה מעכבת יצירת פרוסטגלנדינים מסוג E1 שחשובים למערכת החיסון.
•· שיבולת שועל: מכיל ליפזות (אנזימים שמפרקים שומנים) חלבונים וסיבים מסיסים. המזון הטוב לעייפות כללית, לדיכאון, נדודי שינה, עייפות כרונית, חולשת עצבים, עצירות, מחלות בדרכי העיכול, חיזוק נשים אחרי לידה, ריבוי חלב במניקות.
•· עוגיות שיבולת שועל: 150גרם חמאה 1 ו- 1/4 כוס סוכר חום, 2 ביצים, 1 כפית תמצית וניל, 1 כוס קמח מלא, 2 ו- 1/3 כוסות שיבולת שועל,1 כפית קינמון ומעט סודה, מעט אגוזי מלך קצוצים.
•· לניקוי העור (מגד שחורים) : 1 מרטיבים את הידיים ועור הפנים מועכים את הקווקר ומורחים על הפנים ושותפים מייד.
•· 3-5 כפיות של קוואקר בכמות קטנה של מים רותחים, מצננים ומועכים ביד נקייה מורחים על הפנים , משאירים כ- 10 דקות ומנקים. דבר זה נותן לחות ומונע מראה עייף.
•· 1/2 כוס אבקת קוואקר מורחים על הפנים 10 דקות ומנקים.
•· שיגרון ודלקות בדרכי השתן: להרתיח כ- 1/2 ק"ג של שיבולת שועל ב- 10 ליטר מים, לשפוך לאמבט ולשבת בפנים 20-30 דקות.
•· דגנים: התבואות השלמות מספקים סיבים תזונתיים מסיסים ובלתי מסיסים שתורמים לפריסטלטיקה וכן לנפח הצואה, סיבים מסיסים מצויים בקטניות.
•· הנבטה: היתרון המרכזי הוא שהזרעים מצוידים בחומרים של תהליך גידול הזרע לצמח וההנבטה הופכת את החומרים לזמינים לאדם.
חשיבות הירקות והפירות: בעלי מגוון רב של פרטים שהמאפיין אותם הוא מגוון של צבעים, ריחות ובשומת, בעלי מרקמים שונים, אפשר לחלקם לפי קריטריונים שונים - אך לא ברורים.ניתן לחלקם לחד שנתי ורב שנתי, או לפי חלקי הצמח, כגון: שורש: בטטה, גזר, סלרי,צנון וכו', פרחים, כרובית, ארטישוק, ברוקולי, פירות: אבוקדו, דלעת, מלפפון, עגבנייה, חציל ופלפל, גרעינים: אפונה, תירס, שעועית.
איכות של אבות מזון האלה הוא בית חרושת מטבולי, איכות החלבון שבו נדירה, הדבר עוזר לנו לסלק רעלים מהגוף, להגביר את הויטליות ללא קלוריות מרובות. כל דיאטה אורגנית שהתמודדו עם הויטליות שתעלה. יש אנשים שאינם יכולים להתמודד עם כמות גבוהה של סיבים והפתרון הוא בישול הירק.
בירקות יש חומרים שמעודדים סילוק רעלים, המינרלים מגבירים את הויטליות, האשלגן תורם לכניסה טובה יותר של אבץ, הם מאפשרים תהליך ריפוי .
יעקב עזרא, מומחה לרפואה נטורופטית, תזונאי ומאמן כושר. מר יעקב עזרא הינו מרצה במכון מור (לאוסטאופורוזיס) ובבית הספר להסמכות מאמנים של וינגייט - באוניברסיטת ת"א (אימונים לפיתוח הגוף ותזונה).
כתב את הספרים:
1. אבן הפינה בתחום פיתוח הגוף
2. ספורטולוגיה - המדריך לספורטאי
3. סטרואידים-כל מה שרצית לדעת? ולא העזת לשאות!
בעל קליניקה לרפואה נטורופטית ונותן שרותים:
* טיפול במחלות שונות (כולסטרול, מחלות לב, סוכרת ועוז...).
* דיאטות הרזייה ועיצוב הגוף.
* פיתוח גוף - עיצוב וחיטוב הגוף.
לפגישת יעוץ בקליניקה: 0528567140
תזונה בריאות ודיאטות (דיאטה) : http://www.2all.co.il/Web/Sites/diet-kobi/