אלימות בין בני זוג היא ללא כל ספק אחת הבעיות הגדולות ביותר איתן נאלצים להתמודד בתי המשפט. ההיבטים הרגשיים והנפשיים המלווים מקרי אלימות מן הסוג הזה, כמות המקרים והמודעות הציבורית החסרה מביאים לכך שלעיתים קשה למצות את הדין עם האשמים. העיקרון העומד בבסיס ההתייחסות המשפטית אל אלימות במשפחה היא שכל אלימות היא עבירה פלילית. במילים אחרות, גבר לא חייב להכות את אשתו על מנת להיות מואשם בעבירה פלילית. גם אלימות מינית, רגשית, כלכלית או רוחנית יכולה להיחשב לעבירה פלילית חמורה. אך בעוד את שאר מקרי האלימות קשה יותר להוכיח, ניתן לומר בבירור כי כאשר בן הזוג מרים את ידו ומכה – מדובר על עסק פלילי הדורש מעורבות של עו"ד פלילי.
הגורמים אשר מרכיבים את ההתייחסות הפלילית
על מנת להבין את הייחודיות של מקרי אלימות במשפחה בכלל ואת היחס אל אלימות בין בני זוג בפרט יש להתייחס אל מספר גורמים מרכזיים:
1. מאפייני המתעללים והקורבנות – בית המשפט ורשויות הרווחה מבחינים כי בין המאפיינים אשר יכולים להיות לבעל מכה או לאישה מוכה ניתן למצוא הערכה עצמית נמוכה, נטייה להכחשה והדחקה ולעיתים קרובות רקע של אלימות במשפחה. לעיתים מאפיינים אלו עשויים להוות נסיבות מקלות ולכן עו"ד פלילי המייצג את אחד הצדדים צריך להיות מודע אליהם.
2. הטיפול המשטרתי – החוק מתייחס אל בעל מכה כעבריין פלילי בשל הצורך למגר את התופעה. יחד עם זאת, רשויות האכיפה עומדות מול בעיות רבות בבואן לבחון מקרים של אלימות במשפחה. רוב הסכסוכים מתרחשים בתוך הבית וללא עדויות. בית המשפט, עו"ד פלילי והמשטרה אינם יכולים להשיג מידע עובדתי אשר יתמוך באחת הגרסאות, מה שהביא עם השנים למדיניות חדשה בה שמה המשטרה דגש על תגובה מהירה, מיצוי הסמכויות, הערכה מוקדמת של המסוכנות, קשר רציף בין גורמים במשטרה לבין גורמים בקהילה ואף הקצאת מערך חקירות ייחודי לנושא.
3. חובת הדיווח – מבחינת בית המשפט אין הבדל בין נאשם אשר התלונה עליו מוגשת על ידי הקורבן לבין נאשם אשר התלונה עליו מוגשת על ידי גורם חיצוני. במילים אחרות, בן זוג המרים את ידו מואשם בעבירה פלילית גם אם הדיווח התבצע על ידי רופא המשפחה, המורה או אחד מאנשי הרווחה העירוניים. הסיבה לכך היא מודעות של בית המשפט ורשויות החוק אל המורכבות שבמקרי אלימות במשפחה וניסיון לחשוף אותם בכל דרך אפשרית.
נאשם באלימות צריך לפנות אל עו"ד פלילי
בן זוג אשר הרים את ידו על מישהו במשפחה ועומד בפני תלונה או אישום צריך לערב עו"ד פלילי מוקדם ככל האפשר. בשלב הראשון על עו"ד פלילי לבחון האם קיימות נסיבות מקלות אותן ניתן להציג מול השופט. עליו לשאול את הנאשם מהי ההיסטוריה שלו עם בן הזוג, האם יש לו היסטוריה של אלימות והאם הוא מחזיק בתיקים פליליים בעברו. לאחר מכן צריך עו"ד פלילי לבדוק כמה זמן עבר מאז מקרה האלימות המדובר ועד הגשת התלונה. לעיתים מתגלה כי חלף זמן רב ובו עבר הנאשם טיפול מסוים אשר היטיב עם מצבו. לסיכום, למרות שבן זוג המרים את ידו הוא עבריין פלילי ישנם דרכים חוקיות להתמודד עם המצב. כדאי לגשת אל ייעוץ עם עו"ד פלילי, להכיר במורכבות ובייחודיות של המצב ובעיקר לזכור כי מדובר על סיטואציה לא נעימה עבור כל הצדדים. לכן המיומנות והניסיון של עו"ד פלילי חשובים כל כך עבור הצלחת ההתמודדות האישית והמשפטית.