חפש מאמרים:
שלום אורח
22.11.2024
 
   
מאמרים בקטגוריות של:

   
 

כולסטרול

כולסטרול הוא מבנה שומני החיוני לתפקודים שונים בגוף, הוא משתתף בבניה של הורמונים שונים בייחוד הורמונים הקשורים למערכת המין והרבייה, נאגר במעטפת שומנים המגנה על האיברים, חלק עיקרי במלחי המרה המשמשים לפירוק ועיכול השומנים מהתזונה ועוד...

הכולסטרול כמבנה שומני בדם רגיש מאוד לתהליכים חימצוניים הגורמים לו לשקוע בדפנות כלי הדם וליצור הצרות של כלי הדם הפוגעת בזרימת דם תקינה ועד לחסימות מלאות וסכנה של קרישי דם.

90% מהכולסטרול בגופנו הוא כתוצאה מייצור עצמי של הגוף ורק 10% הוא ממקור תזונתי. גורמים רבים משפיעים על ייצור הכולסטרול בכבד. ע"מ שהכולסטרול יוכל לנוע במחזור הדם מייצר הכבד חלבונים שנושאים אותו, LDL המכונה "הכולסטרול הרע" נושא את הכולסטרול מהכבד דרך מחזור הדם אל איברי הגוף בעוד שה- HDL "הכולסטרול הטוב" יוצא נקי מכולסטרול מהכבד, ואסף את הכולסטרול ומחזיר אותו חזרה לכבד למטרות עיבוד או להפרשה החוצה מהגוף דרך מערכת העיכול. מכאן שרמות נאותות של HDL חשובות מאוד ואם רמת הכולסטרול הכללי היא מעט גבוהה מהנורמל אך רמות ה HDL גבוהות (יחסית לערך בבדיקות הדם) הדבר מפחית סיכונים, בייחוד שקיעה בדפנות כלי הדם.

רבים חושבים כי רמות כולסטרול גבוהות קשורות באופן ישיר לכמות השומנים (בייחוד הרווים) אותם אנו צורכים בתזונה, הדבר נכון חלקית מאחר וה"מפעיל" העיקרי של מנגנון ייצור הכולסטרול הוא הורמון האינסולין. כאשר אנו צורכים תפריט העשיר בפחמימות בייחוד פחמימות ריקות ומזוקקות ממקור של סוכר לבן, לחם לבן, תפוחי אדמה וסירופים ממתיקים (סירופ תירס), האינסולין מופרש והסוכר מומר לשומנים בכבד.

התרופות הניתנות כיום להפחתה של כולסטרול מפחיתות את הכולסטרול הכלי ואת הLDL אך עם זאת מפחיתים גם את רמות הכולסטרול הטוב (HDL) בנוסף לתופעות לוואי שונות של פגיעה בייצור קו אנזים קיו 10 החיוני לייצור האנרגיה וכתוצאה ממחסור בו בעקבות התרופה ניתן להבחין בתופעות של כאבי שרירים בעיקר ברגלים ולרגישות ודימומים מהחניכיים.

משפחת התרופות ממשפחת ה"סטטינים" מורכבת מחומר פעיל שבודדו במקור מפטריות מרפא וכיום מסונטזות באופן כימי. מזה שנים רבות אוכלוסיות אשר צרכו פטריות מרפא כמעט ולא סבלו ממחלות לב וכלי דם כתוצאה מרמות גבוהות של שומנים בדם, מטפלים רבים במשך ההיסטוריה נהגו להוסיף פטריות מרפא לאנשים שבדמם נמצאו רמות גבוהות של כולסטרול ושומנים. כיום כאשר הרפואה העממית המסורתית נבדקת במעבדות הוכחה פעילותם של הפטריות בהורדת שומנים בדם בייחוד כולסטרול ועליה ברמות הכולסטרול הטוב (HDL).

הפטריות מכילות מגוון רכיבים התורמים לאיזון רמות השומנים בדם בדרכים הבאות:

1. עיכוב של ספיגת כולסטרול מהמעי אל תוך מחזור הדם

2. הגברת הפרשת הכולסטרול מהמעי אל תוך מערכת העיכול ומשם החוצה מהגוף תוך עיכוב הספיגה החוזרת שלו

3. דיכוי מנגנון ייצור הכולסטרול וה- LDL בכבד, ללא פגיעה בייצור הקו אנזים קיו 10

4. מוריד את ספיגת הפחמימות מהמעי אל תוך מחזור הדם וע"י כך מפחית את הפרשת האינסולין הגורם לייצור הכולסטרול.

הפטריות המוכחות מחקרית בעלות הפעילות המפחיתה רמות כולסטרול הן:

פלאורוטוס (pleorotus ostreatus)

מחקר חדש שהתפרסם בשנת 2010 ופורסם ב: Australian Journal of Medical Herbalism , בחן את השפעת הפלאורוטוס על איזון רמות סוכר והשומנים בדם בחולי סכרת מסוג -2.

מחקר רנדומלי, כפול סמיות.

במחקר השתתפו 120 מטופלים שחולקו ל 3 קבוצות. כל 3 הקבוצות קיבלו טיפול תרופתי קונבנציונאלי לתמיכה בסכרת, תפריט תזונתי בשילוב פעילות גופנית. המטופלים מילאו שאלון לאורך כל תקופת המחקר. בחודש הראשון המטופלים לא קיבלו פטריות ע"מ לבדוק את רמות הסוכר והשומנים באמצעות הטיפול הרגיל.  החל מהחודש השני ובמשך 3 חודשים תועדו מדיי הקבוצות על בסיס שבועי. נבדקו רמות המוגלובין מסוכרר (HBa1c), רמות סוכר בצום, פרופיל שומנים, לחץ דם ומדדים של איכות חיים.

לאחר 3 חודשים סוכמו הממוצעים של התוצאות:

מדד

ערכים בתחילת הניסוי

ערכים בסיום הניסוי

סוכר בדם

225.41±3.35

113.83±4.03

Hba1c

8.47±0.17

7.27±0.14

כולסטרול כללי

190.69±4.39

166.83±2.47

Effect of oyster mushroom on glycemia, lipid profile and quality of life in type 2 diabetic patients: Australian Journal of Medical Herbalism 2010 22(2)

מייטאקה (Grifola frondosa)

מחקר IN-VIVO (בבע"ח) בדק את השפעת המיטאקה על פרופיל השומנים בדם. השיטאקה איננה משפיעה על ייצור הכולסטרול בכבד אלא מעכבת את ספיגתו מהמזון במעי ומגבירה את הפרשתו מהגוף.  עכברים הואכלו ע"י תפריט עשיר בכולסטרול. קבוצת אחת ניזונה מתפריט בלבד ואילו הקבוצה השנייה ניזונה מאותו התפריט אך מועשר במיטאקה.

רמות השומנים בדם של העכברים שקיבלו העשרה בפטריית המיטאקה הייתה זהה לרמות השומנים של העכברים שקיבלו תזונה עשירה בכולסטרול בתוספת הפטריה. הפטריה גרמה להפרשה מוגברת של השומן מהצואה של העכברים.

Anti-hyperliposis effect of maitake fruit body (Grifola frondosa) Biol Pharm Bull. 1997 Jul;20(7):781-5.

קורדיספס ( (Cordyceps sinensis

ע"פ סיכומי מחקרים פטריית הקורדיספס מפחיתה רמות של כולסטרול וטריגליצרידים, מעלה רמות HDL ומורידה רמות LDL.

Zhu JS, Halpern GM, Jones K. The scientific rediscovery of a precious ancient Chinese herbal regimen: Cordyceps sinensis. Part II. J Altern Complement Med 1998; 4(4):429–457.

 





 
     
     
     
   
 
אודות כותב המאמר:

שרון צור

 
     
   
 

מאמרים נוספים מאת שרון צור

מאת: שרון צורייעוץ עסקי23/12/12990 צפיות
ארגון שנעשה בו מיתוג מחדש מתמודד עם תהליך של שינוי שמטבעו דורש מוטיבציה וגמישות, ועשוי לעורר התנגדות וחשש. על ההנהלה הבכירה כולה, ובראשה המנכ"ל, לגבות את תכנית השינוי.

מאת: שרון צורייעוץ עסקי23/12/12950 צפיות
תקשורת שוטפת, אמינה ודו-כיוונית בין ההנהלה לעובדים חיונית לקיומה ולהצלחתה של כל חברה

מאת: שרון צורייעוץ עסקי23/12/12936 צפיות
באילו מקרים כדאי להעדיף את הדואר האלקטרוני על פני כלי תקשורת אחרים?

מאת: שרון צורייעוץ עסקי23/12/12993 צפיות
תקשורת פנימית מתנהלת בארגון באופן בלתי פורמלי כל הזמן. חברי ההנהלה יכולים רק לבחור האם לקחת בה חלק פעיל ולתעל אותה להשגת יעדי הארגון

מאת: שרון צורמיניות ובריאות מינית04/10/124038 צפיות
נפלאות הקורדיספס סיננסיס ידועות כבר מעל 1000 שנים, בסין שם הפטריה מוכרת כ"אוצר רפואי לאומי".

מאמרים נוספים בנושא בריאות ורפואה כללי

מאת: אבי דוידיבריאות ורפואה כללי04/01/223589 צפיות
איך בוחרים נכון קלנועית שמתאימה לכם ופותרת את בעיית הניידות.

מאת: tiloniבריאות ורפואה כללי15/07/214054 צפיות
מה הצעדים שיש לעשות על מנת להעסיק עובד זר בסיעוד? לרשותכם המדריך המלא

מאת: עופר שלובריאות ורפואה כללי24/09/201859 צפיות
היפוגליקמיה, היפרגליקמיה, סוכרת, סוכרת נעורים, סוכרת סוג 2, סוכרת סוג 1

מאת: דוד כהןבריאות ורפואה כללי31/05/201672 צפיות
חושדים שיש לכם סינוסיטיס? הכנסו וקיראו על התסמינים והאבחון ועל דרכי ההתמודדות עם המחלה.

מאת: דוד כהןבריאות ורפואה כללי30/03/201917 צפיות
אחת הבעיות שאנשים רבים נאלצים להתמודד איתה במהלך החורף, זה שיעול עם ליחה. מדובר בשיעול טורדני שיכול להפריע על איכות החיים ביום יום וכן על איכות השינה. ד"ר דויטש מביא לכם כמה טיפים לטיפול

מאת: דוד כהןבריאות ורפואה כללי09/02/201613 צפיות
כל אחד מאיתנו, בשלב כזה או אחר בחיים מתמודד עם נזלת. זה קורה בדרך כלל כשאנחנו מקוררים, מצוננים, כשאנחנו חוטפים מחלה כזו או אחרת. אך מדוע אנשים מתמודדים עם נזלת כרונית? הבאנו כמה נקודות חשובות

מאת: שלום כהןבריאות ורפואה כללי27/09/192096 צפיות
כל מי שסובל מאקנה, וכבר התחיל לחפש דרכי טיפול או אפשרויות התמודדות עם האקנה, יודע כי מדובר בתחום רחב מאוד.

 
 
 

כל הזכויות שמורות © 2008 ACADEMICS
השימוש באתר בכפוף ל תנאי השימוש  ומדיניות הפרטיות. התכנים באתר מופצים תחת רשיון קראייטיב קומונס - ייחוס-איסור יצירות נגזרות 3.0 Unported

christian louboutin replica