1. רשלנות רפואית - כללי
כל פגיעה הנגרמת לתינוק במהלך הלידה כתוצאה מרשלנות רפואית מוכרת בחוק ומאפשרת הגנות רבות לאזרח. מעבר לכך, רשלנות בלידה יכולה לגרום לתוצאות בלתי הפיכות ולכן יש להתייחס אליה בכובד ראש. בעת מקרי רשלנות רפואית בלידה נפגע לא רק התינוק אלא גם המרקם המשפחתי העדין הנוצר ברגע שהעובר בא לעולם. על מנת להתמודד עם רשלנות בלידה מבחינה משפטית יש צורך בהיכרות עם סעיפי החוק, אך ראשית כדאי להתחיל מהמקרים הנפוצים של רשלנות רפואית בארץ ובעולם.
2. פגיעות נפוצות במהלך לידה
להלן מספר מקרים בהם רשלנות רפואית היא הגורם העיקרי לפגיעה או למחלה:
א. שיתוק מוחין – זהו מושג רחב המכיל מספר גדול של הפרעות נוירולוגיות. למעשה, הפרעות אלו עלולות להיווצר כתוצאה מפגיעה במרכזי התנועה ובמערכת העצבים של התינוק. היות ובזמן הלידה מוחו של התינוק אינו מוגן לחלוטין, יש חשיבות מיוחדת לאופן בו צוות הרופאים מבצע את הטיפול. בין היתר ניתן למנות את ההפרעה לאספקת הדם למוח, הזיהומים והפגיעות הישירות במוח כגורמים לפגיעות מן הסוג הזה. במידה ומתעורר חשד לכך שהייתה רשלנות רפואית אשר הביאה לשיתוק מוחין יש לערב עורך המכיר את התחום של רשלנות בלידה ויודע כיצד להתמודד עם ההשלכות.
ב. פרע כתפיים – כליאה או פרע של הכתפיים מתרחשים כאשר כתפיו של הילוד נתקעות מעל עצם החיק ואינן נכנסות לאגן האם. פרע כתפיים הוא מצב חירום המחייב היערכות מיוחדת, והאחריות על מצב כזה היא בידי הרופאים.
ג. אי נוכחות רופא מומחה – לידה חייבת להתקיים בנוכחות של רופא מומחה. במידה ובית החולים אינו מקצה רופא כזה ישנה עילה לתביעת רשלנות רפואית.
ד. התעלמות ממושכת ממצוקה עוברית – על הרופא להיות קשוב לצרכי היולדת. רשלנות בלידה באה לידי ביטוי לא רק בתסמינים והשלכות פיזיות, אלא גם ביחס פוגע או מזלזל מצד הצוות הרפואי.
ה. לידת ואקום – לעיתים נאלץ הצוות הרפואי להשתמש בואקום או מלקחיים עקב סיבות עובריות, אמהיות או במהלך שלב שני מאורך של הלידה. במהלך לידת ואקום הרופא מבצע משיכה בסנכרון עם התכווצויות הרחם וכך מונע פגיעה בגופו של הילוד. עקב הסיכון עלולה לידת ואקום להסתבך ולגרום לנזקים חמורים במידה והיא אינה מתבצעת כהלכה.
ו. לידת מלקחיים – כמו בלידת ואקום, גם במהלך לידת מלקחיים יש צורך בשימוש בכלי מיוחד. כיום מתועדות לידות רבות בהן נוצרו פגיעות כתוצאה מרשלנות רפואית בעת לידת מלקחיים.
ז. מניעת ניתוח קיסרי – אחד התפקידים של הצוות הרפואי הוא לזהות את הצורך בניתוח קיסרי. רופא המסרב לבצע ניתוח כזה או מתעכב יתר על המידה עלול לעמוד לתביעת רשלנות בלידה.
3. הסיבות בגללן כדאי להתמודד עם רשלנות בלידה בליווי עורך דין
התמודדות משפטית עם רשלנות בלידה חייבת להישען על זיהוי המקרה אשר הביא לפגיעה. בעת התייעצות עם עורך דין חשוב להציג בפניו את כל העובדות והמסמכים המעידים על רשלנות רפואית או חשש לרשלנות כזו, ויחד איתו לגבש את האסטרטגיה המשפטית המתאימה. קשה להתמודד עם רשלנות באופן עצמאי וללא ליווי מקצועי וזה בשל ההשלכות המנטאליות והפסיכולוגיות של פגיעה בתינוק במהלך לידה.