מה עושים במקרה שמפרסמים עלינו לשון הרע? אילו תביעות משפטיות מאפשר חוק איסור לשון הרע להגיש נגד מפרסם לשון הרע? ואילו סעדים ניתן לקבל בגין לשון הרע שפורסמה עלינו? במאמר זה נסקור ב"קליפת אגוז" את הגדרת לשון הרע לפי "חוק איסור לשון הרע, תשכ"ה -1965" ונשיב על שאלות אלו.
"לשון הרע" – מהי?
סע' 1 לחוק לשון הרע מגדיר לשון הרע כדבר שפרסומו עלול:
1. השפלה- להשפיל אדם בעיני הבריות או לעשותו מטרה לשנאה, לבוז או ללעג מצד.
2. ביזיון- לבזות אדם בשל מעשים, התנהגות או תכונות המיוחסים לו, או בשל גזעו, מוצאו, דתו, מקום מגוריו, גילו, מינו, נטייתו המינית או מוגבלותו.
3. פגיעה- לפגוע באדם במשרתו, אם משרה ציבורית ואם משרה אחרת, בעסקו, במשלח ידו או במקצועו.
הפסיקה קבעה שהמבחן לשאלה האם ביטוי מסוים נופל תחת חוק לשון הרע, הוא אובייקטיבי לפי אמות המידה של "אדם סביר", ולא סובייקטיבי לפי הרגשת הנפגע.
מיהו "אדם"? הסעיף מגדיר הן אדם פרטי והן תאגיד כ"אדם".
מהו "פרסום"? סעיף 2 לחוק איסור לשון הרע קובע, שפרסום יכול להתבצע בין בעל פה ובין בכתב או בדפוס, לרבות: ציור, דמות, תנועה, צליל וכל אמצעי אחר. כדי שיפול בגדרי חוק לשון הרע עליו לעמוד במספר תנאים:
1. אם הוא בעל-פה, עליו:
א. להיות מיועד לאדם אחר שאיננו הנפגע.
ב. להגיע אל אותו אדם אליו הוא היה מיועד, או אל כל אדם אחר שאיננו הנפגע.
2. אם הוא בכתב: על אותו כתב להיות, לפי הנסיבות, בעל פוטנציאל להגיע לאדם כלשהו שאיננו הנפגע.
יצוין, כי לפי סעיף 5 לחוק לשון הרע, ניתן לפתוח בהליכים פליליים נגד מי שמפרסם לשון הרע על מת, במידה ובן-זוגו של המת או אחד מילדיו, נכדיו, הוריו, אחיו או אחיותיו, ביקשו זאת.
אילו תביעות משפטיות מאפשר חוק לשון הרע להגיש בגין פרסום לשון הרע?
חוק איסור לשון הרע מאפשר שלושה דרכים להתמודדות משפטית בגין פרסום לשון הרע:
1. תביעה פלילית- סע' 6 לחוק איסור לשון הרע קובע, כי במידה והלשון הרע פורסמה בכוונה לפגוע ופרסומה היה לשני בני אדם לפחות, למעט הנפגע, היא תוגדר כעבירה פלילית שדינה מאסר שנה אחת.
2. תביעת נזיקין אזרחית- סע' 7 לחוק איסור לשון הרע קובע, כי "פרסום לשון הרע לאדם או יותר זולת הנפגע - תהא עוולה אזרחית". דהיינו: הנפגע יוכל לתבוע את הפוגע בתביעת נזיקין בגין הלשון הרע שפורסמה עליו, ויהיה עליו להוכיח שיסודות העוולה התקיימו כמו בתביעת נזיקין רגילה.
3. קובלנה פלילית- סע' 8 לחוק לשון הרע מאפשר למי שפורסמה עליו לשון הרע להגיש קובלנה פלילית נגד המפרסם. קובלנה הינה תביעה פלילית פרטית המוגשת באופן עצמאי, ולא דרך המדינה כמו בהליך פלילי רגיל.
אילו סעדים משפטיים מאפשר חוק לשון הרע לקבל למי שפורסמה עליו לשון הרע?
ישנם שלושה סוגי סעדים שניתן לקבל לפי חוק לשון הרע:
1. פיצויים- במידה והנפגע יצליח להוכיח בתביעת נזיקין שיסודות העבירה התקיימו, הוא יהיה זכאי לפיצויים לפי הערכת הנזק שנגרם לו בגין פרסום הדברים עליו.
2. פיצוים סטטוטוריים- בגין הרשעה בעוולת לשון הרע, בין במשפט אזרחי ובין במשפט פלילי, רשאי בית המשפט לפסוק לנפגע פיצויים עד לגובה של 50,000 ₪ ללא הוכחת נזק. ובמקרה של תביעה אזרחית שהוכח בה שהפרסום היה בכוונה לפגוע – עד ל- 100,000 ₪.
3. צווים- בנוסף לאמור לעיל, רשאי בית המשפט לצוות על איסור הפצה של עותקי הפרסום או החרמתם, וכן על פרסום תיקון או הכחשה של הפרסום.
סיכום
חוק איסור לשון הרע מאפשר דרכים מגוונות וסעדים מגוונים להתמודדות משפטית עם פרסום לשון הרע. אז אל תתנו שישפילו, יבזו או יפגעו בכם!