מאמר זה סוקר בתמציתיות את נושא עבירת תקיפת שוטרים. מה ההגדרה של עבירה זו, מהו רף הענישה בה וכיצד יכול עו"ד פלילי לסייע למי שהואשם בעבירה זו.
עבירת תקיפת שוטרים – מהי?
עבירת תקיפת שוטרים מוסדרת בסע' 273 לחוק העונשין:
"התוקף שוטר והתקיפה קשורה למילוי תפקידו כחוק, או אדם אחר העוזר לשוטר כשהשוטר ממלא תפקידו כחוק, דינו - מאסר עד שלוש שנים ולא פחות מחודש ימים".
הסעיף מונה אפוא שלושה תנאים לעבירה:
1. תקיפה- צריכה להתקיים תקיפה, דהיינו: הכאת אדם, נגיעה בו, דחיפתו או הפעלת כוח על גופו בדרך אחרת, במישרין או בעקיפין, בלא הסכמתו או בהסכמתו שהושגה בתרמית. הפעלת כוח מוגדרת כהפעלת כל דבר או חומר (כגון חשמל או גז) במידה שיש בה כדי לגרום נזק או אי נוחות.
2. שוטר או אדם אחר העוזר לשוטר- התקיפה צריכה להיות כלפי שוטר או אדם העוזר לשוטר.
3. בעת מילוי תפקיד- אם התקיפה נעשית כלפי השוטר, עליה להיות קשורה למילוי תפקידו. אם היא נעשית כלפי אדם העוזר לשוטר, היא צריכה להיות בעת שהשוטר ממלא תפקידו.
סע' 274 קובע, כי אם התקיפה נעשתה בנסיבות מחמירות, דהיינו באחת מהנסיבות הבאות, דינו - מאסר עד חמש שנים ולא פחות משלושה חדשים:
1. התוקף התכוון להכשיל את השוטר בתפקידו או למנוע או להפריע אותו מלמלאו.
2. התוקף היה מזויין בנשק חם או קר.
3. התקיפה היתה בצוותא של יותר משני אנשים.
מהו רף הענישה בישראל בעבירת תקיפת שוטרים?
ניתן לראות שהחוק מחמיר מאוד בעבירות של תקיפת שוטרים – הן לאור הרף המקסימאלי שהוא קובע לעבירות אלה והן לאור העובדה שהוא קובע להן רף ענישה מינימאלי.
יצוין, שבעבר החוק הצריך שהתקיפה תיעשה דווקא בעת שהשוטר ממלא את תפקידו על-מנת להרשיע בעבירה זו. בעקבות ביקורות שנמתחו על כך, תוקן בשנת 2010 החוק, כך שדי שהתקיפה תהיה קשורה למילוי תפקידו.
כמו כן, בעבר לפי סע' 274, התקיפה הוגדרה כתקיפה בנסיבות מחמירות (במקרה שהתנאי הראשון לא התקיים) רק אם נעשתה באמצעות "כלי יריה, אלה, מקל, אבן או כלי אחר", או בצוותא של יותר משלושה אנשים. התיקון משנת 2010 שינה זאת לתקיפה בכל נשק חם או קר, או לתקיפה של לפחות שני אנשים.
בתחילת שנת 2008, אירעו חמש תקיפות חמורות נגד שוטרים באיזור הצפון. גורמי משטרה טענו שאחת הסיבות העיקריות לכך היא היחס המקל של מערכת המשפט לעבירת תקיפת שוטרים.
עם זאת, יש לציין שבמקרה של עבירה של תקיפת שוטרים הפרקליטות מבקשת מבית המשפט עונשים מחמירים עם התוקפים, לאור תפקידם של שוטרים כאמונים על שמירת הסדר והביטחון הציבורי. כמו כן, גם בתי המשפט בדרך-כלל נוטים להטיל עונשים מרתיעים על תוקפי שוטרים.
כיצד יכול עו"ד פלילי לסייע לנאשם בתקיפת שוטר?
אם החשוד נאשם בעבירה של תקיפה בנסיבות מחמירות, לפי סע' 274, על עו"ד פלילי לנסות ראשית להמיר את סע' האישום לסע' 273, שעניינו בתקיפה "רגילה" של שוטר.
כמו כן, עו"ד פלילי יכול לנסות להגיע אם המשטרה והפרקליטות לפשרה, לפיה החשוד לא יורשע בעבירה של תקיפת שוטר ויוטל עליו עונש מקל שאינו כולל מאסר, אם נסיבות האירוע ונסיבותיו האישיות של התוקף מאפשרות זאת, ובתמורה להתנצלות שלו והבטחה שלא יעשה זאת שוב.
היה והוגש כתב אישום נגד התוקף, עו"ד פלילי צריך להפנות את ביהמ"ש לנסיבות האישיות המיוחדות של התוקף שהובילו לתקיפה, וכן לנסיבות המקלות של התקיפה – אם יש כאלה.
לאור חומרת העבירה, מומלץ לא לחסוך בכסף ולשכור את שירותיו של עו"ד פלילי מנוסה ומקצועי בנושא.
סיכום
במאמר זה עמדנו על עבירות של תקיפת שוטרים והיחס המחמיר שרשויות החוק מעניקות להן, וכן על חשיבות שכירת שירותיו של עו"ד פלילי המנוסה בנושא. לפרטים נוספים ושאלות בנושא ניתן לפנות לפורום פלילי>>