מאמר זה סוקר את נושא הרישום הפלילי והשלכותיו, וחשיבות תפקידו של עו"ד פלילי לעניין זה.
רישום פלילי משטרה - מהו?
רישום פלילי משטרה הינו רישום במרשם הפלילי של משטרת ישראל, המעיד על מעורבותו של אדם בחקירה פלילית, או על החלטה שיפוטית בגין עבירה פלילית. ישנן שלוש קטגוריות של רישומים:
1. רישום בגין החלטה שיפוטית- מדובר ברישום החמור ביותר בגין הרשעות והחלטות שיפוטיות אחרות (כגון צוי מבחן).
2. מב"ד (ממתין לבירור דין)- משפטים וחקירות תלויים ועומדים.
3. תיקי חקירה שנסגרו-
א. בגין חוסר ראיות- החשוד עבר לכאורה עבירה פלילית, אלא שלדעת הרשויות אין בחומר החקירה די ראיות על-מנת להביא להרשעתו בדין.
ב. בגין חוסר עניין לציבור- החשוד עבר לכאורה עבירה פלילית, ואף יש בחומר החקירה די ראיות על-מנת להעמידו לדין, אולם הרשויות סבורות שלאור נסיבות המקרה אין עניין לציבור בהעמדת החשוד לדין.
אם תיק החקירה נסגר בגין חוסר אשמה (נמצא שכלל לא נעברה עבירה פלילית), ייסגר התיק ללא כל רישום פלילי משטרה.
מהן השלכותיו של רישום פלילי משטרה?
לרישום פלילי משטרה יכולות להיות השלכות רבות, כגון מניעה מקבלת רישיון לנשיאת נשק, הערמת קשיים לקבלת אשרת כניסה למדינה זרה ופסלות מלעסוק בעיסוקים מסוימים, כאשר קיימים תנאים ספציפיים לכל מקצוע. להלן דוגמאות נבחרות למקצועות בהם מנוע בעל רישום פלילי משטרה לעסוק (את המידע המלא ניתן למצוא באתר האינטרנט של משרד המשפטים):
1. סוכן מכס- תנאי הפסלות: אם הורשע בעבירה שלדעת היועץ המשפטי לממשלה יש עמה קלון.
2. מהנדס רשות מקומית- תנאי הפסלות: הורשע בעבירה שיש עמה קלון.
3. סוכן ביטוח- מדובר בפסלות זמנית: אם תוך 5 שנים שקדמו לבקשה לקבלת רישיון, הורשע המבקש או נשא עונש מאסר על עבירה שיש עמה קלון.
4. נהג אוטובוס, נהג מונית, נהג אמבולנס, נהג רכב כיבוי אש, נהג רכב חילוץ- מדובר בפסלות זמנית: א. אם הורשע בעבירה שלדעת רשות הרישוי יש בה כדי למנוע מתן תעודה או חידושה , אלא אם כן חלפו 7 שנים מתום ריצוי העונש או מיום מתן גזר הדין. ב. אם הורשע בעבירת תעבורה או בעבירה אחרת הנובעת מנהיגת רכב שגרמה לתאונת דרכים בתקופה של שנתיים טרם הגשת הבקשה.
5. שופטים- תנאי הפסלות מלכהן כשופט, קאדי או דיין: הרשעה בעבירה שיש עמה קלון.
6. יועץ השקעות/מנהל תיקי השקעות- תנאי הפסלות: הורשע בעבירה כלשהי.
חשוב לציין- מקומות עבודה רבים דורשים ממבקש עבודה אצלם "תעודת יושר", דהיינו: מסמך של המשטרה שמראה שאין לאותו אדם רישום פלילי. אולם הדבר מהווה עבירה פלילית (!). אסור למקום עבודה לדרוש מאדם להראות את המרשם הפלילי הקיים לגביו במשטרה, משום שמדובר במידע חסוי. רק גופים המנויים בחוק המרשם הפלילי רשאים לבקש ישירות ממשטרת ישראל מידע על מרשם פלילי על אדם מסוים.
במקרה שמקום עבודה בכל זאת מבקש להציג בפניו את המרשם הפלילי, מומלץ לפנות לייעוץ של עו"ד פלילי.
כיצד יכול עו"ד פלילי לסייע במחיקת רישום פלילי משטרה?
עו"ד פלילי המנוסה במקרים של רישום פלילי משטרה, יכול במקרה שתיק חקירה נסגר בגין העילות של חוסר עניין לציבור או חוסר בראיות, לבקש להמיר את סיבת הסגירה לעילה של חוסר אשמה, כך שהרישום הפלילי יימחק מהמרשם המשטרתי כליל.
כמו כן, עו"ד פלילי יכול, במקרים מתאימים, לפנות לנשיא המדינה לו יש סמכות לקצר או לבטל תקופת התיישנות ותקופת מחיקה של הרשעה של עבריין.
לאור ההשלכות הקשות שיש לרישום פלילי על חייו של אדם, מומלץ לא לחסוך בכסף כאשר בוחרים עו"ד פלילי שיעזור במחיקת הרישום.
סיכום
במאמר סקרנו ב"קליפת אגוז" את נושא הרישום פלילי משטרה והשלכותיו, ועמדנו על חשיבות שכירת שירותיו של עו"ד פלילי מקצועי ומנוסה לשם מחיקת רישום פלילי. למידע נוסף בנושא ניתן לפנות לפורום פלילי>>