עישון סמים הוא נגע הפושה בחברה העולמית בכלל, ובישראל בפרט. במאמר זה נסקור את היקף תופעת עישון חשיש בקרב בני נוער בארץ ביחס לעולם, נעמוד על יחס רשויות החוק לתופעה זו וכיצד יכול עו"ד פלילי לסייע לקטין שמואשם בעבירה של עישון סמים.
מהו היקף השימוש בסמים בקרב בני נוער בארץ?
מדו"ח מחקר שערכה הרשות הלאומית למלחמה בסמים בשנת 2009, עלו הממצאים הבאים:
1. בני נוער הלומדים בבית ספר- 10.66% מהנדגמים מסרו כי השתמשו בסם לא חוקי כלשהו במהלך שנת 2009 (5.66% בסמים הנוצרים מקנביס). נתונים אלו דומים לנתונים מהשנים 98', 01' ו- 05', בהם נערך מחקר דומה, אולם חלה עלייה מובהקת בנתוני השימוש בשבוע ובחודש האחרון (לפני עריכת המדגם).
2. בני נוער הלומדים בבית הספר ביחס לשימוש בסמים "קשים"- 5.68% מהנדגמים דיווחו על שימוש בסמים כאלו. מדובר בעלייה של 1.78% מהסקר שנערך בשנת 05'. עלייה דומה נמצאה בנתוני השימוש בחודש ובשבוע האחרונים (שלפני עריכת המדגם).
3. בני נוער שאינם לומדים במסגרת לימודית- 21.49% מהנדגמים השיבו כי השתמשו בסם לא חוקי כלשהו במהלך שנת 2009. לעומת זאת, הנתונים על שימוש בסמים קשים דומים לאלו של בני נוער לומדים.
בחודש יוני השנה, אמר יאיר גלר, מנכ"ל הרשות הלאומית למלחמה בסמים, כי לאור העבודה שבשש השנים האחרונות חלה בלימה ואפילו ירידה מסוימת בצריכת מריחואנה בקרב בני הנוער בישראל, הוא רואה את האור בקצה המנהרה.
מה המצב בשאר העולם?
סקר רשמי שנערך בקנדה מצא, כי חלה ירידה דרמטית בשימוש בסמים בקרב משתמשים שבין הגילאים 15-24, בכל סוגי הסמים. עם זאת, נמצא ששיעור המשתמשים בסמים בקרב גילאים אלה גבוה פי כמה משיעור המשתמשים בסמים בגילאים 25 ומעלה.
במחקר שערך המרכז הלאומי להתמכרות לסמים בארה"ב בשנת 2009, דיווחו כ-24% מבני כיתות ח'-י"ב על שימוש במריחואנה.
יאיר גלר, בהקשר לדבריו שהובאו לעיל, אמר עוד שבארה"ב ובאירופה הנתונים על עישון סמים בקרב בני נוער קשים ביותר.
מה היחס של רשויות החוק בישראל לעישון חשיש בקרב בני נוער?
כבר הטיפול המשטרתי בעבריינות נוער, ובכלל זה עישון חשיש, ניתן להבחין ביחס שונה שמקבלים בני הנוער מרשויות החוק.
למשטרה יחידות נוער מיוחדות המטפלות בעבריינות נוער, אשר פועלות בלבוש אזרחי ובמתחמים נפרדים. פעילותן מבוססת על שותפות עם גורמי קהילה, חינוך ורווחה.
כמו כן, בני נוער הנתפסים בעבירה ראשונה של שימוש בסמים מופנים לאפיקים של גמילה וטיפול במקום לאפיק הפלילי.
גם ביהמ"ש מתייחס אל קטינים באופן שונה מאשר למבוגרים. על אף שעבירות סמים זוכות לאפס סבלנות מצד בית המשפט, כאשר מדובר בקטינים בוחן בית המשפט את הנסיבות של השימוש בסמים כמו גם את נסיבותיו האישיות של הקטין.
כיצד יכול עו"ד פלילי לסייע לקטין המואשם בעבירה של עישון סמים?
אם מדובר בעישון חשיש באופן עצמאי או בנסיבות מיוחדות מבחינתו של הקטין, עו"ד פלילי יכול לפעול לסגירת התיק עוד בטרם יוגש כתב אישום. על עו"ד פלילי לנסות במקרה זה להגיע להסכם עם הרשויות שהקטין יפנה לפעילות חברתית, ילך למוסד גמילה וטיפול וכד'.
במקרה שהוגש כתב אישום נגד הקטין, עו"ד פלילי עדיין יכול לבקש מבית המשפט לא להרשיע את הקטין לאור נסיבות מקילות של המקרה, כגון שימוש חד-פעמי, ונסיבות אישיות של הקטין המצדיקות זאת, כגון: נסיבות חיים קשות, עזיבת הסמים וניהול אורח חיים תקין, רצון לשירות צבאי תקין וכד'. יש לזכור שמדובר בבית משפט לנוער שרגיש להשלכות העתידיות שיש להרשעה של קטין בעבירות סמים.
גם בטיעונים לעונש יכול עו"ד פלילי לבקש מביהמ"ש עונש "חינוכי", ולא מאסר, אפילו על תנאי.
סיכום
ישראל נמצאת במקום טוב יחסית למקומות אחרים בעולם בכל הנוגע לעישון סמים על-ידי בני נוער. עם זאת, הדרך למיגור התופעה עוד ארוכה.
לקבלת אינפורמציה נוספת בנושא, ניתן לפנות לפורום פלילי>>