עורכי דין בישראל, העוסקים בתחום דיני העבודה, מטפלים בתביעות רבות הנוגעות לחוזה עבודה. ניסוח נכון ומוקפד של חוזה עבודה, יכול למנוע את מרבית המחלוקות בין הצדדים ועל כן, חשוב להבין כיצד יש לבנות חוזה זה.
סעיפי המפתח של חוזה עבודה הם שלושה: הגדרת התפקיד, תנאי ההעסקה וסיום החוזה.
חלק ניכר מן החיכוכים העולים בין עובד למעביד, נובעים מפער בציפיות שלהם זה מזה. ככל שהחוזה מגדיר בצורה ברורה יותר את חובותיו של העובד, כך ניתן ליצור יחסי עבודה יציבים לאורך זמן.
תנאי העסקתו של העובד חייבים להופיע בחוזה, בדגש על שכרו ומסגרת העבודה (ימים ושעות).
מה קורה כאשר הצדדים מעוניינים בסיום החוזה? יש לכלול סעיף בכל חוזה עבודה, המתייחס להתפטרות ופיטורין.
חוזה עבודה – דוגמא
מרבית מקומות העבודה כיום, מחתימים את העובדים על חוזה עבודה. מטרתו של חוזה היא לעגן את התחייבויות הצדדים זה לזה ובמסגרת חוזה עבודה, את התחייבות העובד לבצע את העבודה ואת התחייבות המעביד לתת תמורה בעד עבודה זו.
חוזה עבודה צריך להיות מנוסח כהלכה ולכלול את כל הפרטים המהותיים ליחסי עובד – מעביד, לרבות:
1. פרטי הצדדים : ראשיתו של החוזה, בפרטי הצדדים, שמותיהם, תעודות הזהות, כתובות וטלפונים.
2. הגדרת התפקיד : חוזה עבודה יגדיר באופן ברור מהו תפקידו של העובד, תחומי אחריותו, למי הוא כפוף בעבודתו וכיו"ב.
במידה שמדובר בעבודה זמנית, יש לציין זאת במסגרת חוזה.
3. תנאי העסקה : שכרו של העובד, מועד התשלום, העלאת שכר, פנסיה וכיו"ב. על החוזה להתייחס גם לזכות העובד לצאת לחופשה, לתשלום דמי הבראה וכיו"ב.
4. סודיות : אחת העצות החשובות של עורכי דין בישראל, למעסיקים היא להקפיד על הכנסת סעיף סודיות בחוזה עבודה.
5. התפטרות ופיטורין : חובת הצדדים לתת הודעה מוקדמת, קבלת פיצויי פיטוריו וכיו"ב.
6. שינוי חוזה : לעיתים קרובות, יש צורך בשינוי חוזה עבודה. חשוב מאוד כי החוזה יאפשר זאת ויכלול סעיף הקובע כי כל שינוי יהיה בתוקף רק אם נעשה בכתב ובחתימת הצדדים.
על חשיבותו של סעיף הגדרת תפקיד
אחד מסעיפי המפתח של חוזה עבודה, הוא סעיף הגדרת תפקיד. עורכי דין בישראל, מקפידים כי במסגרת חוזה עבודה, יוגדר באופן מפורש תפקידו של העובד, תחומי אחריותו, כפיפות וכיו"ב.
סעיף זה הוא בעל חשיבות רבה מאוד ליצירת מערכת יחסי עבודה תקינים בין העובד למעביד היות שהוא מביא לתיאום ציפיות.
ככל שהמעסיק יידע להגדיר טוב יותר, את דרישותיו מן העובד, כך יוכל העובד למלא את תפקידו לשביעות רצון המעסיק.
תיקון חוזה – בכתב בלבד!
חוזה עבודה מסדיר את מערכת יחסי העבודה שבין העובד למעביד. מטבע הדברים, עשויה מערכת זו להשתנות על פני זמן (למשל, עם קידומו של העובד לתפקיד בכיר יותר) ועל כן, יכול ויהיה צורך לשנות את חוזה העבודה שנחתם בין הצדדים.
עורכי דין בישראל מבהירים תמיד כי כל תיקון חוזה, יהיה הוא תיקון משני או עיקרי, ייעשה בכתב בלבד, בחתימת הצדדים לצידו ועל הצדדים לקבוע עקרון זה בחוזה עצמו.
לעיתים קרובות, סומכים הצדדים על הסכמות בעל פה ואינם דואגים לעגן אותן בכתב בחוזה. בפרט, כאשר ישנה הכרות אישית. זוהי טעות נפוצה, הגורמת לא פעם למחלוקות קשות בין הצדדים. כל צד זוכר את הדברים אחרת ובהעדר עדות בכתב, נוצרים וויכוחים ועימותים.
חשוב אפוא כי כל תיקון של חוזה עבודה, ייעשה בכתב בלבד.
עריכת חוזה עבודה, צריכה להיעשות בתשומת לב רבה, תוך מתן דגש לסעיפים החשובים ביותר: הגדרת התפקיד, תנאי ההעסקה של העובד וסיום החוזה. כמו כן, יש לכלול במסגרת חוזה עבודה, סעיף הקובע כי כל שינוי ייעשה בכתב בלבד והיה בר תוקף עם חתימת הצדדים.