הליכים אותם ניתן לנקוט נגד חייב בהליכי הוצאה לפועל אמורים לתת מענה למספר מטרות. ראשית, הליכים אלו הם הדרך החוקית היחידה העומדת לרשותו של הזוכה. ללא הליכים מן הסוג הזה קשה עד בלתי אפשרי לגבות את החוב, בעיקר בתום הליכים ארוכים של הוצאה לפועל. שנית, ההליכים מהווים סוג של ביטחון. חוק הוצאה לפועל והתקנות השונות על פיו מאפשרים מגוון של הליכים אשר עומדים לצד הזוכה. כל אחד מההליכים נקבע על פי הנסיבות, על פי מצבו של החייב ועל פי הדרישות של הזוכה. מהבחינה הזו, עדיף לערב עורך דין הבקיא בתחום של הוצאה לפועל מוקדם ככל האפשר על מנת למנוע עוגמת נפש או עיכובים. במילים אחרות, גם אם זוכה סיים את ההליכים ומעוניין לגבות את החוב, עליו להכיר את האמצעים העומדים לרשותו ולנצל אותם בדרך הנכונה.
כל מה שצריך לדעת על עיקול מטלטלין
ההליך הראשון אותו ניתן לנקוט הוא גם השכיח ביותר וקרוי "עיקול מטלטלין". לאחר עיקול של נכסי מטלטלין של החייב ניתן לבצע מכירה, ולהחזיר לזוכה את הסכום הנקבע על ידי השופט. יחד עם זאת, קיימים מטלטלין אותם לא ניתן לעיקול. מטלטלין אלו הם הנכסים הבסיסיים הדרושים לצורך מחייתו של האדם, כלי עבודה שערכם אינו עולה על הסכום הקבוע בתקנות, עיטורי צה"ל ותשמישי קדושה. למרות ערך מסוים של חלק מהמטלטלין הללו, הרשויות רואות בהם נכס שלא ראוי לעיקול וזאת עקב פגיעה מיותרת בחייב.
מהו עיקול מקרקעין?
עוד הליך נפוץ קרוי עיקול מקרקעין. בניגוד להליך המטלטלין בו יש לבדוק כל נכס לגופו, העיקול הזה תקף לגבי נכסי מקרקעין בלבד. כל הנכסים הרשומים על שמו של החייב ניתן לעיקול ולמכירה למרבה במחיר. מצד שני, במידה ונכס המקרקעין הוא בית המגורים של החייב יש לדאוג עבורו ועבור משפחתו לדיור חלופים. חשוב להדגיש כי חייבים רבים מתייעצים עם מומחי הוצאה לפועל על מנת לברר לגבי הנושא הזה, ואף מחליפים נכסים ודירות בתום ההליכים. גם כאן כדאי לזוכה לערב איש מקצוע המחויב לאינטרסים שלו כדי לממש את הזכויות מוקדם ככל האפשר.
כינוס נכסים
הליך אחר אותו כדאי להכיר הוא עיקול בידי צד שלישי. בהליך זה מתבצע עיקול של כלל נכסי החייב המצויים בידי צד שלישי כלשהו. בין יתר הנכסים כלולים יתרה בחשבון הבנק, חוב עתידי וכדומה. העיקול אינו מורכב יותר מעיקולים אחרים אך הוא דורש אישורים ואסמכתאות מטעם הרשויות האחראיות על הנושא. בנוסף, לעיתים נדרש הזוכה להפעיל כינוס נכסים של נכסי החייב. הנכסים מגיעים לידיו של נאמן המייצג את הזוכה, אשר לרוב מחזיק בתואר עורך דין, ותפקידו לכנס את הנכס לשם ביצוע פסק הדין העומד לרשות מרשו.
הליכים למקרים קיצוניים
ישנם הליכי תיק הוצאה לפועל העומדים לטובת הזוכה אך אינם מבטיחים את קבלת החוב, אלא מקשים על החייב להתחמק. עיכובי יציאה מן הארץ, צווי הבאה וצווי מאסר הם דוגמאות מצוינות לאסטרטגיה מן הסוג הזה. לאחר הוצאת צו עיכוב יציאה מהארץ לא יכול החייב לצאת עד אשר יסדיר את החוב, כל עוד מוכח קשר בין היציאה לבין האפשרות לגבות אותו. מנגד, צווי הבאה וצווי מאסר מובאים בפני ראש הוצאה לפועל אך אלו פעולות השמורות למקרים קיצוניים בלבד. בתי המשפט מעדיפים שלא להשתמש בהליכים מן הסוג הזה, בעיקר משום שהם אינם מועילים לזוכה ואף פוגעים בעתידו של החייב בטווח המיידי והרחוק.
* אתה לא לבד! עורכי דין מסייעים בפורום משפטי: פורום הוצאה לפועל