איתור נוטריונים, דומה מאוד לאיתור עורכי דין, כאשר יש למעשה שלוש דרכים מרכזיות למציאת נוטריון: דרך מאגר הנוטריונים, באמצעות קבלת המלצה או על ידי אינדקס נוטריונים. מיד נרחיב אודות כל האמצעים הללו. מיהו נוטריון? מהו תפקידו? הנוטריון הוא עורך דין במקצועו, אשר הוסמך לתת שירותי נוטריון. אלו כוללים בין השאר, תרגום נוטריוני, אישור חיים, אימות הסכם ממון ועוד. כאשר יש לנו צורך בשירות נוטריוני כלשהו, עלינו לפנות לנוטריון מקצועי, אשר שומר על כללי האתיקה וגובה שכר על פי החוק. שימו לב – שכר הנוטריונים הוא אחיד! פירושו של דבר הוא כי הנוטריון מחויב לגבות שכרו על פי רשימת התעריפים האחידה ואינו רשאי לסטות ממנה.
איתור נוטריונים
אתם זקוקים לשירותי נוטריון אקספרס, כדאי שתדעו כי היום קל מאוד לאתר נוטריונים באינטרנט. לרשותכם, מאגר הנוטריונים ואינדקס נוטריונים ברשת. כמו כן, תוכלו לבקש המלצה על נוטריון מקצועי מבני משפחה, חברים, עורכי דין אחרים וכיו"ב. להלן הסבר אודות כל אחד מאמצעי החיפוש:
1. מאגר הנוטריונים: תמצאו אותו באתר האינטרנט של לשכת עורכי הדין. החיפוש בו קל ונוח, תוכלו לחפש נוטריונים על פי שמם, על פי שפה, עיר וכיו"ב. תחת שמו של כל נוטריון, יופיעו פרטי ההתקשרות שלו – כתובת, טלפון ופקס/מייל.
2. אינדקס נוטריונים: בו תמצאו רשימת נוטריונים, מאמרים שונים בנושא נוטריון וכן, קישורים לאתרים חשובים רלוונטיים, כמו האתר של משרד המשפטים.
3. המלצה על נוטריון: שאלו בני משפחה, חברים, מכרים ואף עורכי דין שאתם מכירים, אם הם יכולים להמליץ על נוטריון בסביבת העבודה/המגורים שלכם.
שימו לב – נוטריונים בארץ, כפופים לכללי אתיקה מקצועית ועליהם לגבות שכר על פי תעריף אחיד שנקבע על ידי משרד המשפטים.
כללי אתיקה – חובה של נוטריון
נוטריונים מחויבים לכללי אתיקה מקצועית, המופיעים בחוק הנוטריונים. כללים אלו מתייחסים בין השאר, לחובת הנוטריון לשמור על כבוד המקצוע ולחובתו לנהוג כלפי הפונים אליו, בנאמנות ובמסירות. הנוטריון חייב לשמור על החוק והתקנות בדקדקנות, בבואו לבצע את השירות הנוטריוני. למשל, כאשר עליו לקבל מסמך כלשהו, כתנאי לביצוע הפעולה, לא יבצעה, אלא אם נמסר לו מסמך כאמור. כמו כן, ישנו הנושא של הכשירות המשפטית. אם עלה בלבו של הנוטריון ספק לגבי הכשרות ולא הוצג בפניו, מסמך המעיד אחרת, עליו לסרב לאשר את הפעולה.
נוסף על זאת, נוטריונים מחויבים לשמור בסוד כל מידע המגיע אליהם, בעת מילוי תפקידם כנוטריונים, אך יש להדגיש כי אין המדובר בחיסיון של עו"ד- לקוח וחובת הסודיות איננה אבסולוטית. כלומר, הנוטריון יכול להיות מחויב לגלות את המידע, על פי חיקוק אחר או על פי פסק דין.
שכרם של נוטריונים
נתון חשוב מאוד על עבודת הנוטריון, היא נושא השכר. רבים אינם מודעים לכך כי שכר הנוטריונים הוא אחיד. זהו ללא ספק אחד המדדים החשובים לבחירה של נוטריונים. נוטריון אשר גובה שכר שלא על פי התעריף האחיד, מבצע עבירה אתית. באתר האינטרנט של משרד המשפטים, תמצאו את רשימת התעריפים, על פיה גובים נוטריונים את שכרם.
חל איסור מוחלט על הנוטריון לגבות שכר נמוך יותר או גבוה יותר מן הקבוע ברשימת התעריפים. יתרה מזאת, נוטריון אף אינו יכול להחליט שלא לגבות שכר מן המבקש, אלא במקרים ספציפיים שנקבעו על ידי ועדת הנוטריונים של לשכת עורכי הדין. על כן, לפני שאתם פונים למשרד נוטריון, באפשרותכם לדעת בדיוק כמה תחויבו בגין השירות. כל שעליכם לעשות, הוא לבדוק ברשימת התעריפים, מהו התעריף עבור השירות לו אתם זקוקים. בין אם זה אישור צוואה או תרגום נוטריוני אקספרס, הנוטריון מחויב לרשימת התעריפים של משרד המשפטים.
איתור נוטריונים הוא פשוט וקל ובמאמר זה, סקרנו את שלושת הדרכים המרכזיות לאיתור נוטריון. בעבודתם, כפופים הנוטריונים לכללי אתיקה מקצועית, במסגרתם יפעלו למען הפונה במסירות וביעילות, תוך שמירה על סודיות, כאמור בחוק. כמו כן, עליהם לגבות שכר, אך ורק על פי התעריף האחיד.